2020. feb 06.

Az öt szeretetnyelv és hozzá tartozó könyvek

írta: Mayerné Répási Adrienn
Az öt szeretetnyelv és hozzá tartozó könyvek

woman-570883_640_1.jpg

Ismered? Hallottál már a szeretetnyelv kifejezésről?  Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotta meg a kifejezést 1992-ben. Ekkor írta a hasonló címen futó könyvét is. Bevallom, még nem olvastam, de roppant érdekel a könyv és a téma is. Borzasztóan fontos beszélni róla. De nem csak beszélni, hanem megélni, érezni, átélni, adni, kifejezni is.  Ezek mindegyikére szüksége van az embernek ahhoz, hogy kifejezze szeretetét, szerelmét, ragaszkodását, örömét. Szüksége van nem csak a túléléshez, hanem ahhoz is, hogy minden egyes napja kellemesen teljen, a rosszabb időkben legyen mihez visszanyúlnia támaszként...

Mindegyik nagyon fontos. De egy kicsit csavarok a dolgon és nem kifejezetten a szeretetnyelvekről akarok írni nektek, nem a nálam betöltő szerepükről, hanem ajánlani szeretnék hozzá öt különböző könyvet. 

Az öt konkrét szeretetnyelv szerinte: 

Minőségi idő

Az idő egy nagyon relatív dolog. Hol nagyon sok van belőle, túl sok is, máskor pedig nyújtanánk, hogy tovább tartson, később jöjjön el a pillanat. Az egyik legértékesebb fizetőeszközünk az idő. Valakinek 3 perc semmiség. Másnak túl hosszú vagy túl rövid idő. Allisonnak elég a három perc ahhoz, hogy megváltozzon az élete teljesen. 

Jessica Park: 180 seconds-180 másodperc (Könyvmolyképző kiadó)

covers_580407.jpg

Ajándékozás

Minden egyes kis tárgy örök emléket állít annak a pillanatnak. Ezt később jó kézbe venni, emlékezni. Ezek a tárgyak nélkül sivár az életünk, unalmas. Lehet bármi, ami nagy fontossággal bírhat, egy levél, egy rózsa, egy mozijegy, bármi, ami másnak kacat, lom, papírfecni, nekünk emlék. A könyvben szereplő Holly a múltból, halott férjétől kap egy adag borítékot, melyből minden hónapban csak egyet bonthat ki. 

Cecelia Ahern: UI: Szeretlek (Athenaeum kiadó)

covers_564425.jpg

Elismerő szavak

Mindenkinek kellenek az elismerő szavak, a bátorító sorok, a támogató közeg. Kell, hogy valaki elmondja nekik, igenis sokat érnek! Becsüljék meg, szeressék önmaguk és ne legyenek a saját ellenségük. Judit könyve az örömről, a tanulható boldogságról, önbecsülésről szól. Bátorít, dicsér, támpontokat ad, előre lendít!

Hidasi Judit: 99 gondolat a szeretetről (Álomgyár kiadó)

covers_558420_1.jpg

 

Szívességek

Az apró szívességek, segítő, jó szándék sokat számít az életben. Mindig valamilyen úton-módon visszakapjuk az univerzumból. Nincs ezzel másként a könyvben szereplő ikerpár sem. Néhol segítik, néhol visszatartják egymást. Egy apró mozzanat, egy elejtett mondat is nagy vihart arathat vagy lenyugtathat. 

Jandy Nelson:Neked adom a napot (Libri kiadó)

covers_355564_1.jpg

Testi érintés

Érintés nélkül az ember nem bírja huzamosabb ideig. Még az állatoknak is kell a közelség, az intimitás, a társas lét. Az ember sem élhet egyedül, mindenféle simogatás, puszi, ölelés, meghittség, közelség nélkül. Egyszerűen beleőrül. Az utolsó szeretetnyelvhez kapcsolódva két könyvet is megemlítenék, mert annyira adja mindkettő magát a témához. Az első kötetben egy kislányt sorsára hagynak a mocsárban, aki emberek, szeretet híján az állatok segítségével marad életben, ők tartják benne a lelket a legnehezebb időkben is, hiszen az emberek elhagyják és újra elhagyják. A második könyvben egy kislányt elrabolnak, majd a sors úgy hozza, hogy egyedül marad, minden támogatás nélkül a dzsungelben. A tanítói, a segítői, az életben maradáshoz szükséges kulcs szintén az állatoknál találandó. Ő végül visszatér az emberek közé, de milyen áron...

Az első Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek (Líra kiadó)

covers_549198_1.jpg

Marina Chapman, Vanessa James, Lynne Barrett-Lee: A lány, akinek nem volt neve (21. század kiadó)

covers_545780_1.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban vagy szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás róla, ott is megtalálsz.

ReAd-blog 

#ReAd #blog #válogatás #könyvek #kiadó #kiadók #olvasmányok #szeretetnyelv #szeretet

.

Szólj hozzá

Könyv