2019. okt 07.

Az ABC bűvöletében

írta: Mayerné Répási Adrienn
Az ABC bűvöletében

A ​nagy ábécéskönyv

72436564_2572282559498409_4280203779711696896_n.jpg
Az ABC egy misztikus valami gyermekkorban, ami kicsit érthetetlen, kicsit trükkös és megfoghatatlan. Aztán egy idő után megszokott ismerősünké válik, aminek minden nap hasznát vesszük.
Az jár az eszemben, hogy korábban a betűk ismerete nélkül hogyan tudtam létezni? És nem csak az olvasás miatt kérdezem. 
Megkönnyíti a világ megértését, a mindennapokat az ismerete. Milyen nehéz lehet a kicsiknek elnavigálni a világban, mikor nem tudják még elolvasni, merre található a mosdó, milyen utcában járnak épp...Nekünk annyira magától értetődő, szokványos dolog. Millió helyzetben megkönnyíti a dolgunk, ha tudunk olvasni, amit ők nem tudják segítségül hívni, míg nagyobbak nem lesznek, meg nem tanulják a betűket.
Ez a könyv hiánypótló kötet. Egy kis áthidaló az óvoda és az iskola között. Millió gyermekkönyv létezik, de ilyen formában, a betűket ismertető kevés. Ötvözi a kedves kis ismerős mesealakok, a rövid, könnyen olvasható történetek, a mondókák és az ABC betűit, a különböző írásmódokkal.
A történetek egyszerűek, könnyen olvashatóak, az eredeti nagy meseművektől eltérőek, de ahhoz szorosan kapcsolódnak. Remek kezdő olvasópalántáknak. A kötet elején még pár szavas olvasmányok vannak, majd szép lassan egyre több és több sor kerül bele az olvasmányokba, fejlesztve a gyermeket, szépen felépítve a kötete ívét. A meselakok régi ismerősként köszönnek vissza minden kislánynak, kisfiúnak a könyvből, mert tényleg a megszokott, ismert történetek karakterei szerepelnek bennük. Az új és a régi mesék keverednek, így megfér egymás mellett Hamupipőke és a viszonylag újnak számító, Olaf, Dinók is.
Fiús és lányos történetek váltogatják egymást, egyik nem kis képviselőit sem elfeledve.
Ezért mindkét nemnek ideális olvasmány.
Ha korhoz kellene kötnöm, akkor 4-8 éves korosztálynak adnám szívesen a kezébe.
71778821_2572282649498400_2399987425326661632_n.jpg
A betűk több szóban, többféleképpen megjelennek az adott oldalon, megfelelő sorrendbe szedve, az ABC-t követve.
Remek ismertető a betű tanuláshoz, észrevétlenül varázsolja bele a csemetéket ebbe a világba.
Az illusztrációk szépek, változatosak, jól alátámasztják a könyv színességét.
Bevallom, én nagyon megörültem ennek a kötetnek, mikor megérkezett a Manó Könyvektől. Az iskolában annyira gyorsan követik a betűk egymást, hogy kiélvezni nem lehet. Itt pedig lassacskán ismerkedhetnek a kisebbek a betűkkel, a hozzájuk tartozó szavakkal, mindezt mesés formában. A betűk kis és nagy, írott és nyomtatott verzióban is láthatóak, még izgalmasabbá téve a könyvet. A nagycsoportos ovisom kíváncsiságát is kellőképpen kielégítette, aki már olvasnia, hisz ezt látja itthon.
Lányok így vélekedtek a könyvről, többszöri olvasás után, mert bizony nem egyszer vettük kézbe olvasmány gyanánt.
Danci:
A képek nagyon tetszettek, azok szépek. A mesék aranyosak voltak, főleg a rövidebbeket szerettem olvasni, azok könnyebben mentek. Nagyon cuki könyv. Örülök, hogy szerepeltek benne az ABC betűi. A kedvencem az E betűnél található történet volt.
Viki
Én a lányos és dinós meséket szerettem. Meglepődtem, hogy ennyiféle módon le lehet írni egy betűt. Jó lenne, ha már ismerném őket, le tudnám írni a nevem és sok mást.
Többet nem nagyon tudok írni a könyvről. Rövid, olvasmányos. A mesék bájosak, szerethetők, a szereplők nem különben.  A könyvet nagy örömmel fogjuk továbbra is forgatni, köszönjük a Manó Könyvnek a szépséges, tanító kötetet.
Fülszöveg:
Íme egy kedves ábécéskönyv, hogy a gyerekeknek játék legyen megjegyezni a betűket. A nyomtatott és írott kis- és nagybetűket egy-egy Disney-szereplő ismerteti, és mindegyikhez tartozik egy kis történet is.
A képekhez kapcsolva a gyerekek könnyen sajátítják el az ábécét és kezdenek el olvasni.
88 oldal 
ISBN: 9789634036630
71476757_2572283389498326_8850859649142882304_n.jpg
Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk