2019. jún 30.

Kutya egy banda

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kutya egy banda

Nyulász Péter A ​hosszúfülűek kincse

 

covers_460842.jpg

Nyulász Péter könyve egy igazi kis csoda. Hogy élveztem volna Bugac Pongrác kalandjait gyermekkoromban, ha már akkor is fellelhető lett volna a kötet, nem kortárs könyv lenne. Most már eb gondolat, de legalább a gyerekeim kézbe vehetik maradandót olvasva, nekem meg maradt akkoriban James Herriot és Karl May könyveinek sora, ami szintén izgalmas olvasmánylista volt, higgyétek el..

Na de hogy került hozzánk? Könyvfesztiválos szerzemény. Meglátni, megszeretni egy pillanat volt. Köszönjük az írónak és a Móra kiadónak!

Nem kifejezetten csajos olvasmány, de tudatosan. Van egyáltalán olyan, hogy lányos könyv vagy fiús? Én tücsköt, bogarat elolvastam akkoriban, nem izgatott milyen nemű gyerekeknek(sokszor felnőtteknek) írták. Tudatosan figyelek erre csemetéimnél is, hogy a közkedvelt rózsaszín, tündéres, unikornisos könyvek mellett valami más is helyet kapjon a polcon és nem csak öcsi miatt, aki remélhetőleg szintén nagy olvasó lesz. Kell a lányoknak is a kicsit fiús beütésű történetvezetés, téma, szerintem.

Izgalmas, színes, tanulságos könyv, tele vicces nevekkel, jó kis nyomozással. Úgy érzem, az író mindenre gondolt. Ráadásul névre szólóan dedikált, így nagy becsben lesz tartva, duplán nagy értéke van így a kötetnek.

Ha a gyermeked kezdő olvasó vagy nem túl kitartó, könnyen elfárad, akkor ez az ő könyve. Nagy betűkből, rövid fejezetekből tevődik össze, a könnyed olvasmányélményért. Izgalmas illusztrációk megveszik a figyelmet, a  beszédes nevek egy kis humor csempésznek bele,  lebilincselő történetvezetése pedig könnyedén átsegít az olvasmányon, észrevétlen gyorsan elfogynak a lapok. Rengeteg apró dolgot tanít titkon, mint például a felszálló meleg levegő tényét vagy a morzejelek fontosságát. Ilyen könyvekkel lehet a lehető legjobban kedvet hozni az olvasáshoz a mai gyerekeknek.

Imádtam a könyv illusztrációit, engem azzal megvett. Vicces, irónikus beszólásait pedig pláne. Én magam is élveztem a kalandokat, nem csak a gyerekek. Nyelvezete könnyű, ám cseppet sem lekezelő, butácska, hanem élvezetes, szókincsnövelő. Az olvasni tanuló kis elsősömnek ideális volt. A fejezetek arra elegendőek, hogy még éppen nem fárad el, mikor felolvas nekem belőle  és nem zökken ki a történetből akkor sem, mikor egy-egy szusszanásnyit pihen. A stílus merész, élvezetes, egyedi, könnyen felismerhető az írásmódról, szóhasználatról. A szereplők szerethetők, könnyű azonosulni velük és egyedi karakterjegyekkel rendelkeznek, ezért könnyen megjegyezhetőek, felidézhetőek. Plusz pont a végén a kutyafajták összefoglalójához!

Nagylánykám Danci így nyilatkozott róla.

Nagyon szerettem a képeket, hogy vicces. Kedvencem a nevek voltak, azok olyan édesek. Kedvenc szereplőm Trixi és Maxi volt. Jó volt velük kalandozni.

Be kell szereznünk a sorozat összes részét. Azóta még egyszer elolvastuk, kedvenc lesz, már tudom. 

Fülszöveg:

Nagy futással indul Bugac Pongrác harmadik kalandja. Maxit és Trixit elkapják Óbudán, egy múzeumban, ahonnan eltűnt a Fekete Kutya. Egy titkos jegyzet szerint ez a szobor a kulcs egy rejtélyes kincs megtalálásához. A Berger Szimat Szolgálat feladata előkeríteni a műtárgyat, akár a Föld túlsó feléről is! Márpedig a szálak a déli féltekére vezetnek. Sikerrel járnak-e hőseink a hosszúfülűek földjén, a Húsvét szigeten? Fordulatos kalandok során kapunk választ a kérdésre.

Móra kiadó

128 oldal

 ISBN: 9786158050739

 IllusztráltaRitter Ottó

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk