2019. jún 25.

Rutinos közhelytár avagy hogyan szüntessük meg a rutinitiszt

írta: Mayerné Répási Adrienn
Rutinos közhelytár avagy hogyan szüntessük meg a rutinitiszt

Raphaëlle Giordano: A ​második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

covers_484226.jpg

 

Az igazat vallva nem szándékoztam e rövid könyvecskéről bejegyzést írni, de megígértem egy kedves és rendszeres olvasómnak, hogy feltétlen mesélek, hogy tetszett. Így hát megszületett a bejegyzés.

Megnyerő külcsín, szép színek a borítón, izgalmas téma, hosszú címsor. Persze, hogy a kezembe kínálkozott. Végül a könyvtárból hoztam ki, tartva a belsőtől. Divat most nagy szónoklatokat tartani, emlékezetes mondásokat használni, okítani a jó népet képre tett idézetekkel. Van, aki ebből lett sikeres, gazdagodott meg. Viszont nem én vagyok a célcsoportja! Nagyon nem. Hangzatos, na de ő is e szerint él? Minden rendben az életével? Napfény, love, pénz? Minden klappol, sosincs semmi rossz a mindennapjaiban? Alig hiszem. És azt nem taníthatja, aminek maga sincs a birtokában. Vagy igen? Ez elfér egy könyvben? Hogyan legyünk sikeresek, boldogak? Hiszen mindenki ezt akarja!

Lássuk akkor a könyvről a véleményem. Történetbe csomagolt közhelyek és igazságok. Olvasd el, mazsolázd ki a neked fontos dolgokat, írd ki magadnak egy papírra, majd felejtsd el a könyvet. Na jó, nem ennyire tragikus a könyv, csak túl tömény, túl naiv, túl sok. Rengeteg megfogadni való dolog van benne, de túl gyorsan újat és újat tesz hozzá, ami követhetetlen, betarthatatlan. Egyetértek azzal, hogy rengeteg dolgot befolyásolhatunk viselkedésünkkel, kedvünkkel, na de anyagiakat és rajtunk kívül állód dolgokat nem. Attól, mert mondogatom magamnak, hogy "sikeres leszek", még nem leszek az, csak esetleg bele merek kezdeni az új utamba, másba. Ha a pénzt bevonzhatom magamnak, akkor miért nem áll mindenki a tükör előtt naponta sokszor, hogy mondogassa, dőljön a lé? Ugye, hogy ugye? Viszont ha a jóra, a szépre koncentrálok, akkor bizony a világot is szebben látom, sokkal szebbnek. 

A lényege nagyjából ez a könyvnek. Egy fiatal hölgyet, Camille-t naivitásán keresztül megvezetnek, eladnak neki egy mesét, megfoghatatlan dolgokat, pár élményt, ami pozitívan befolyásolja az életét végül. A szürke, unalmas életéből rögtön minden happy lesz. Ő a tipikus szomszéd lány vagy akár én is lehetnék karakter, akinek összejön minden rossz dolog, unalmas, hétköznapi életéből ki szeretne lábalni, újra élni, megélni különböző élményeket, nem csak végigcsorogni az életen. Könnyű azonosulni vele. Még könnyebb a rutinológiai terápiát magunkon hasznosítani, amivel gyógyul a főhősünk a szürkeségből, a depresszióból, a negatív spirálból. Szerethető, naiv hölgyemény.  Néha magam is kedveltem, máskor pedig kevésbé.

Claude a férfi segítő nem mondom, hogy szimpatikussá vált volna számomra. Talán éreztem a hátterét már az elején. Távolságtartó, bölcs öregúr, de valahogy nem fogott meg, nem bírtam szeretni.

A rutinológia pedig egy kitalált dolog. Coach, pszichológus és még ki tudja minek az alapja, csak más néven, egyedi ötletekkel tarkítva. Fura. még ízlelgetnem, szoknom kell, mint ahogy a rutinitiszt is. De legalább vicces és találó szó.

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor eléri e csúnya betegség. Könnyen meg lehet szüntetni pár egyszerű praktika segítségével vagy egy jó segítővel. Mert ez az a dolog, amivel egyedül nem lehet megbirkózni, kell segítség hozzá, egy kívülálló vagy egy hozzád közel álló ember személyében. De a legjobb, ha nem várod meg, hogy elérjen! Ne szürkülj bele a rutinba! 

Szép felütéssel kezd a könyv. Végig ível fölfelé a történet, beránt akkor is, ha nem szeretnéd annyira. Apró bakik akadtak a kötetben. Például sok helyen elvarratlan szálak, megfejthetetlen dolgok gabalyodtak össze vagy kevésbé hihető történések kaptak helyet. Megbocsátható kis hibák azért. A vége az, amivel nem vagyok kibékülve maximálisan, mert túl szirupos, túl cukros, túl hihetetlen. Mindezek ellenére jó kis olvasmány volt. Könnyen, gyorsan olvasható. Pozitív, jó hangulatú. Szépen felépített.

Szerettem, hogy a végén szószedet is van, így magam is el tudom végezni a feladatokat, nem kell hozzá léghajóra ülnöm. Egy nagy plusz a könyvnek. 

Boldogabb lettem-e a könyv olvasásától, ahogy a borítón ígéri? Hát...

Eddig sem volt sok bajom, gondom a világgal, önmagammal, de nem hiszem, hogy ezután megváltom majd, csupa pozitívan fogok élni, pedig alapvetően a személyiségem pozitív. Maradok realista, abból is a pozitívabb fajta.

Fogom-e hasznosítani a könyvben olvasottakat?

Némelyik részét biztosan. 

Mindig is mondogattam: Merj nagyot álmodni!

Fülszöveg:

A #1 nemzetközi bestseller regény , amely már több, mint 2 millió olvasót segített eljutni egy boldogabb,és teljesebb élethez.

A harmincnyolc és negyed éves Camille-nak látszólag mindene megvan, hogy boldog legyen. Miért érzi mégis úgy, hogy elillant ez a boldogság? Arra vágyik, hogy visszataláljon az öröm és a kiteljesedés útjára. Amikor a rutinológus Claude felajánlja, hogy eredeti módszerével a segítségére lesz ebben, szinte habozás nélkül beleveti magát a kalandba, hogy meghódítsa az álmait… 
Egy asszony különleges utazása a boldogtalan, kiüresedett életből egy célokkal teli, igazi élet felé, az Eat, pray, love és Az alkimista rajongóinak. 
A regény végén megtalálhatjuk a Camille terápiája során alkalmazott eszközök, módszerek leírását, magyarázatát, hogy magunkon is kipróbálhassuk akár. 
A szerző író, festőművész és kreatív coach – a rutinológia az általa kidolgozott módszer fantázianeve.

Művel Nép kiadó

300 oldal

FordítottaBalla Katalin

ISBN: 9786155760877

#ReAdblog #blog #book #könyv #olvasás #könyvtár #olvasnijó

Szólj hozzá

Olvastuk