2019. jún 03.

Test(részek) könyvben

írta: Mayerné Répási Adrienn
Test(részek) könyvben

Albert Barillé: Egyszer ​volt…

 59376229_2294640527262615_3566747606618996736_o.jpg

Igyekszem nem fangirl üzemmódba kapcsolni, ha erről a könyvről és meséről van szó .Tudod, kinek a pap, kinek a papné és kinek ez a könyv...

Gyermekkorom kedvenc meséje volt, amiből sosem lehetett elég részt nézni. Érdekelt a test működése, mi mivel kapcsolható össze, mi kell a létezésünkhöz és minden apróság, információmorzsa. Talán jobban lekötött, mint a biológia órák. Ha azok is ilyen jó hangulatban, vidáman, érzékletesen mutatták volna be az embert, ma biológus lennék. Mivel nem, maradt a mese. Aztán felnőve teljesen elfeledkeztem róla, a TV sem adta sajnálatosan a sorozatot, így eszembe sem jutott csemetéknek megmutatni. Eddig. Minap szembe jött velem a Könyvfesztiválon. Ebből készült könyv verzió is, nem csak filmsorozat? Csak úgy vonzotta a tekintetem a kötet. Akkor el is határoztam, hogy a táskámba ugyan nem fér már be, de kell nekem mindenképpen! Végül a Manó könyvek kiadó volt oly kedves és meglepett vele. El tudjátok képzelni azt az örömet? Persze, mint egy jó könyvmoly, minden meglepi könyvnek örül az ember, de ennek hatványozottan. Egy út alatt kiolvastam a nekem is újdonságokat tartalmazó kötetet. Te tudod pontosan hogy hány csontod van például?Én biz nem. Megannyi érdekes dolog olvasható a kötetben.

Kislánykáimnál megosztó olvasmány volt, öcsi "baba" pedig még kimaradt a sorból.

Viki 5 éves lesz. Ő inkább a képeket nézegette, mint érdekességet. Bele-bele kérdezett abba, ami érdekelte, de letudta ennyivel és rövid időn belül lepasszolta nővérének a kötetet. Nem kért újrázást. Szerintem neki még korai. Nem ütközött meg semmin, (Nem vagyunk prűdek, ha kérdeznek a saját értelmi fejlettségük szerint elmagyarázunk dolgokat, így nagyjából képben volt. ) de ennél jobban, bővebben nem érdekelte a témázás, a tudnivalók. 

Danci 8 lesz hamarosan. Őt viszont már jobban izgatta a tengernyi téma, érdekesség a testről és működéséről. Nagyjából végig olvastuk közösen, még az érzékenyebb témaköröket is. Nagyon jó alap, közös beszélgetésekhez, de el tudom képzelni felvilágosító témához kapcsolódóan is a könyvet. Talán a korosztályi érdeklődési kör alapján a 10-12 éveseket lőném be legfőképpen. Ők lehetnek azok, akiknek feltétlenül el kellene olvasniuk a kötetet! Egy ilyen könyvet nagyon el tudnék képzelni kötelező olvasmánynak, hiszen rengeteg adalékanyagot, fontos tudnivalót, érdekességet tartalmaz, amivel jó, ha tisztában vannak a gyerekek.

(Kedves szülők, itt megragadnám az alkalmat! Ha nem tudjátok megbeszélni velük a kényesebb témákat az emberi testről, működéséről, a hogyanokról, a nemiségről, akkor adjátok a kezükbe ezt a kötetet. Ne egymástól tudjanak meg féligazságokat, butaságokat. Ha homokba dugjátok a fejetek, attól még lesz téma, csak nem mindegy mikor, hol és hogyan.)

Végezetül az én szemszögemből is írnék a könyvről. Tudományos, ám cseppet sem száraz, unalmas a könyv. Izgalmas adalékanyagok, nagyszerű képek teszik még kíváncsibbá az olvasót. Egyetlen hibát tudnék felróni. Valahogy a felépítése, a sorrend, ahogy jöttek az egyes területek, nekem furán volt. Szép lassan kintről befelé vagy pont fordítva mutattam volna be sorrendben a testet. Nem látok a mostani sorrendben, kialakításában rációt. 

Az biztos, hogy nem dugjuk el a könyvespolc mélyére, rendszeresen elő lesz véve. Egyes fejezetek újra és újra elolvasunk majd és megbeszéljük. Jó, ha az ember és gyereke tudja az alapinformációkat és azon is túl még többet.

A könyvet nagyon szépen köszönöm a Manó könyvek kiadónak! Hatalmas örömben részesítettek és visszarepítettek kicsit a gyermekkoromba! A sorozatot is elkezdjük nézni, azt hiszem.

Fülszöveg:

Mester és barátai, azaz Albert Barillé rajzfilmsorozatának ma is népszerű rajzfilmhősei ezúttal az emberi testben kalandoznak és közben bemutatják, hogyan épül fel, miként működik a szervezet. Látás, hallás, légzés, vérkeringés, az immunrendszer – testünk megannyi csodája, melyek felfedezését és megértését egyszerű ábrák, színes fotók és világos leírások segítik.

Akárcsak korábbi, az emberiség történetét bemutató enciklopédiánk, ez a kötet is szórakoztatva, játékosan tanít fontos ismereteket az ifjú olvasóknak.

Manó könyvek

208 oldal

 ISBN: 9789634035800

FordítottaTóka Alíz

#recenzió #Szponzorálttartalom

covers_546639.jpg

Szólj hozzá

Könyv Recenzió