2019. már 12.

Égből érkezett lány

írta: Mayerné Répási Adrienn
Égből érkezett lány

covers_405351.jpg
Heidi W. Durrow: A ​lány az égből
 
Egy könyv, ami nagyszerűen bemutatja az útkeresést, az élet értelmének megtalálását és az oda vezető utat. Nagyszerű iskolapéldája annak, mikor egy gyermek felcseperedik és igyekszik a múltja által megtalálni a jövőjét. 
Brutálisan őszinte és megrázó történet. Felemel és leejt. Elgondolkodtat. Megrángat. Megráz. Sírásra késztet. 
Bizony nem a te könyved, ha nem bírod az érzelmek garmadáját, a fájdalmat, a tragédiát. 
 
Rachel egy elképesztő kislány, aki elveszít mindent az életben és nem csak ezzel a nehezítő erővel kell szembenéznie az életben. Más. Nem a megszokott kislány ő.
 
„Nem a bőrszínem vagyok. Hanem történet. Aminek múltja van, és még megíratlan jövője.”
 
A gyermek a fehér bőrszínhez túl barna és a fekete bőrszínhez túl fehér. Sehová sem tartozik ezáltal.
Nem erről szól nagy részt a kötet, de erről is. Kirekesztettségről, sehová sem tartozásról.
Nem tudja, ki ő, hova tart, mert elvesztette a gyökereit, nincs olyan személy aki utat mutasson neki, még egy egészen kicsit sem...
Talán mindent átvészelne, ha ismerné múltját, tudná a miérteket pontosan. De részletekben kapja az élete kis szeleteit, mint egy tortát.
Megrázó könyv. És nem csak a kötet elején történt tragédia miatt. Engem inkább a kirekesztettsége a kislánynak érintett meg talán legjobban. Nem szabadna senkinek sem ennyire "elanyátlanodva" élnie, egyedül bolyongva az élet útvesztőjében. Ez a magány borzalmas lehet. Nem ismerhetem, tudhatom milyen, mert mindig volt, aki irányt mutatott, segítő kezet nyújtott, ott volt velem.De ezt felismerve, Rachel, a főszereplő élete még borzalmasabbnak tűnik számomra. Tragédia tetőzése az életútja, mely rányomja bélyegét az egész lényére, életére. És ő mégis hisz, bízik, megy előre. Kitartást tanulhatna mindenki tőle! Nem hagyja magát. Igyekszik a lehetőségeihez mérten jól megélni az életet, nem keseregni, csak előre tekinteni. Felemelkedni a nehézségeken, az úttorlaszokon. Csak pozitívan szemlélni mindent és kihozni az életből a legjobbat. 
A szereplők kevésbé kibontottak.
Rachel, talán jobban, mint a többiek. De szívesen olvastam volna róla, belőle is többet, mást. Az érzéseit, gondolatait. Hogyan alakult az élete a továbbiakban? Nyert-e a nehézségekből valamit? Mit tanult az élet nagy pofonjaiból? 
A mellékszereplők pedig említésre sem méltók. Iszonyat keveset kaptak a könyv lapjain. Inkább csak odagondoljuk, a dolgok mögé látjuk milyenségüket. Megformázzuk pár szavuk által őket. 
Felemelő gondolatok, nagyszerű idézetek tarkítják és sok okosság a könyvet. Szépen megírt, izgalmas könyv tele mondanivalóval. Van szó öngyilkosságról, alkoholizmusról és számos más témát is említ a könyv, de csak minimálisan. 
Nem mondom, hogy teljesen tökéletes azért. Sok részlet kidolgozásra várt volna. Nem szerettem, hogy homály borította a részleteket és nehezen összerakható az egész. Úgy éreztem szétcsúszik kissé. Maga a történet, a mondanivaló mellett elhanyagolható, másodrangú.
 
Tipikusan az a könyv, amely olvasása után még jobban értékeled a saját életed és hálát adsz azért, amid van és akid.
 
Az égen, a felhők mögött néha előbújik az a napfény, csak meg kell látnunk!
 
A bejegyzés recenzió az Álomgyár kiadónak, akiknek ezúton is köszönöm a könyvet.
 
Fülszöveg: 

Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. 
A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.

A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást.

 

Idézet: Amikor kezdem érezni, hogy valami fájós, van bennem egy képzeletbeli üveg, abba beleteszem. Kék üveg parafa dugóval. 

 

Álomgyár kiadó

272 oldal 

ISBN: 9786155596728 

FordítottaGalambos Dalma

cloud-143152_640.jpg

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá

Olvastuk