2024. már 12.

Turizni menő!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Turizni menő!

thrift-store-8266036_640.jpg

A ruházkodás, a eltúlzott vásárlási szokások nagy környezeti terhelést jelentenek a bolygónk számára. A ruhák előállítása, szállítása, mosása, és eldobása mind nagyban hozzájárulnak a környezet szennyezéshez. De néhány dologra odafigyelve lehet környezettudatosabbá tenni a ruházkodást is!

Például csak olyan minőségi ruhákat szabad választani, amelyek mindenképpen szükségesek, a túlfogyasztást elkerülve és hosszú ideig hordhatók. Vagy fenntartható anyagokból készült ruházatot, organikus pamutot, a bambuszt vagy más fenntarthatóan termesztett anyagokat érdemes venni. Kerülni kell az olyan anyagokat, mint a poliészter és az akril, amelyek a gyártás során nagy mennyiségű káros vegyi anyagot bocsátanak ki. És talán az egyik legjobb mód, hogy használt ruhákat, használtruhaboltokat részesítse valaki előnyben a fast fashionnal szemben. Ez nagyban segít csökkenteni az új ruhák gyártásával járó környezeti terhelést, és hozzájárul egy fenntarthatóbb életmódhoz.

 Turizni jó! Turizni menő! Erről mesél Árvai Ádám is, aki a Cipők és ruhák másodkézből csoport alapítója. 

- Miért tartod fontosnak a környezettudatosságot?


Vidéki kisvárosban születtem, ahol a környezettudatosság igazából a mindennapjaink része volt. Szüleim által pedig a kereskedelemben nőttem fel. Majd a főiskolai éveim alatt megtalált a használt ruha üzletek, kincskeresős hangulata.  A használt ruha üzletekben sokszor új, vagy alig használt darabokat találtam, nem egy fast fashion vonal, így sokkal egyedibb öltözködést tett számomra lehetővé. Eleinte a családnak vittem haza a ruhákat, később már eladásra is vittem.  Tehát nem volt kérdés, hogy a suli után ezzel szeretnék foglalkozni. Az elmúlt években kiépítettem a nagykerekkel egy nagyon jó, szinte baráti kapcsolatot. A fő profilom márkás, minőségi cipők és sportruhák lett.

 

429622545_1393459821290585_8697516858089939146_n.jpg
- Az emberek öltözködés, divat,ruha, cipő terén mivel tudnak a legjobban,legtöbbet tenni a környezetükért?


Mai világban nagyon fontos tényező az emberek számára az olcsó ár. A gazdasági nyomás, egyre emelkedő rezsi árak mellett, nem mindig marad pénz, jó minőségű, kényelmes sportcipő, vagy épp egy divatos ruha megvásárlására. A márkás sportcipők, nem feltétlenül azért fontosak az emberek számára, mert van az oldalukon 3 csík vagy pipa, hanem ortopédiailag fontos a megfelelően kiképzett sportcipő. 

Azért környezettudatos a turi, mert segít csökkenteni a textilipari hulladékot, ami jelentős környezeti terhelést jelent. De csökkenti a víz- és energiafogyasztást is. Az új ruhák gyártása során jelentős mennyiségű vizet és energiát használnak fel. Turiból vásárolva csökkenthetjük a víz- és energiafogyasztást, ahogy a káros anyagok kibocsátást is. A textilgyártás során káros anyagokat is használnak fel, amelyek szennyezhetik a környezetet. 

 

429908813_749183363854710_6537088026148160772_n.jpg

 

A környezettudatos turkálás hozzájárul a fenntartható divat előmozdításához. Ösztönzi a tudatosabb vásárlási szokásokat és segíthet felhívni a figyelmet a divatipar fenntarthatóságának kihívásaira. Ezen kívül pénzt takaríthat meg az, aki a turkálókat részesíti előnyben.  A használt ruhák olcsóbbak, mint az új ruhák. 


- Valahogy kimarad a gyerekek, fiatalok nevelése a környezettudatosságra. Te mit tennél azért, hogy jobban megismerjék a problémás területeket?


A turik nagyon átalakultak az elmúlt években, míg régen ömlesztve, kilóra vásároltunk,  ma már inkább butik jellegű, vállfás, igényes üzleteket találhatunk, ahol vannak játékok, plüssök, néhány helyen gyereksarokkal. Így már az egészen kicsi gyerekek is megtapasztalják ezeket a lehetőségeket. Vannak olyan ruhák is, amelyek hibásak, de nagyszerűen újrahasznosíthatóak. Például lehet a kutyáknak belőlük egy játékot készíteni, vagy a bevásárláshoz varrás nélküli bevásárló szatyrokat. Ezeket a közös tevékenységeket otthon a gyerekekkel is meg lehet valósítani, ami nagyszerű kezdet a környezettudatosság felé.


- Miért jó turizni a környezet óvása mellett?


A kincskeresés öröme az, ami felbecsülhetetlen. Nagyon sokan ezért, a siker élményért vetik bele magukat a turizásba. Mikor valaki végig néz több száz kiló használt ruhát, hogy megtalálja benne azt a 2-3 darabot, ami kell a ruhatarába.  Az olcsó ár fontos az embereknek, mert vannak olyan családok, akik nem engedhetik meg maguknak az új ruha, vagy cipő megvásárlását. Nagyon sok törzsvásárlóm van, hiszen nálam sokkal olcsóbban tudnak megvenni egy jó minőségű márkás sportcipőt, mint máshol az újat. 

Egyedi stílus és kreativitás is ide sorolható. A turkálókban vásárolt ruhák gyakran egyedi stílusúak és különlegesek lehetnek, így lehetőséget biztosítanak az egyéni megjelenés kialakítására és a kreativitás kibontakoztatására.

426508618_1836101120156399_1515727831605017284_n.jpg


- Menő ma turizni? Jellemzően mely korosztály az, aki keresi a jó minőségű, használt dolgokat?


A közösségi médiában is látom, hogy mennyi ember megy turizni, mikor egyedi dolgokat szeretne találni. Szerintem azok az emberek, akik figyelnek a környezetük megóvására, azoknak a fast fashionnal szemben egyértelmű a turizás. Hiszen jó minőségű, néha akár új ruhát tudnak vásárolni, sokkal kedvezőbben, környezettudatosabban. Akár a piacokon  ahol árulok, akár a közösségi média felületeken a fiatalok és idősebbek egyaránt vásárolnak. Tehát fiatalok, családok vagy idősebbek is jönnek hozzám.

431252753_915428456728155_3379942280078795492_n.jpg


- Mi az, ami a legkelendőbb?

Nálam az évek alatt a sportcipők, sneakerek, bakancsok voltak a vásárlók kedvencei, hiszen egy cipőt naponta több órán keresztül használunk, megyünk, kirándulunk, dolgozunk benne. Mellette a jó minőségű sportruházat még nagyon keresett. De a kényelmes melegítő nadrágok vagy pulcsik, esetleg a jobb minőségű, márkás pólók is rendszeresen elfogynak. 

Minőségi márkás használt ruhák (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren... stb) felnőttek és gyermekek részére, sportos minőségi lábbelik (Nike, Adias, Asics, Puma... stb). Hetente frissülő árukészlet. A termékek személyesen megtekinthetőek Tiszafüreden, de online is a Cipők és Ruhák másodkézből csoportban. 

Cipők és Ruhák másodkézből Tik-tokon is vagy az Instagramon is, ITT

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#turizni #turkálás #turkáló #ruházat #környezettudatosság #szponzorálthirdetés #fizetett #partnercikk

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő