2023. ápr 14.

Budai Lotti: A ​parfümkészítő

írta: Mayerné Répási Adrienn
Budai Lotti: A ​parfümkészítő

covers_748608.jpg

A gyönyörű borító és a nagyszerű fülszöveg pont azt adja vissza tökéletesen, amiről a könyv szól. Ez a kötet már csak akkor lehetett volna káprázatosabb és izgalmasabb, ha növényi illusztrációk és illatok is helyet kaphattak volna benne. De nem vagyok telhetetlen, így is letehetetlen volt! Nagyon kompakt kis történet, melyben csodás és tökéletesen eltalált egyvelege van a romantikának, a történelemnek, a drámának, a tudásnak, az érzelmeknek, az illatoknak, a hangulatoknak és a szebbnél szebb leíró részeknek. 

Különleges írásmód, gyönyörű leírások, izgalmas élethelyzetek, érdekes, cseppet sem sablonos szereplők teszik felejthetetlenné a kötetet. Nagyszerűen hozza az egyik fő érzékünk, a szaglás, az illatok különlegességét, jelentőségét, fontosságát az életünkben. 

Az illatok képesek arra, hogy egy másik világba repítsenek. Kiszakítják az elmét a testből, a gondolatokat a köznapiból, egy másik, megfoghatatlan világba visznek, amelyet a képzelet és az intuíció ural.

scent-of-roses-g647d40357_640.jpg

Nagyon alapos volt a kutatómunka, hiszen tökéletesre sikerül a történelmi kor megjelenítése, de a ruhák, a használati tárgyak, a nők akkor betöltött szerepe, a hétköznapok, a nehézségek, a negatívumok, az ismert szereplők élete mind hű ahhoz a korhoz. További plusz, ami még rengeteget hozzáadott a könyvhöz, az illatokról, a lepárlásról, a növényekről kapott rengeteg információ, érdekesség. Mindeközben érzelmek, nagyszerű gondolatok is vannak benne bőven.  A könyv egyszerre szórakoztat, megdöbbent, felidegesít, könnyeket csal a szemünkbe, de a saját múltunkba, emlékekbe is visszasodor olykor. Van benne szerelem, barátság, kiszolgáltatottság, emberi gonoszság is bőven. Tehát nem mondhatjuk, hogy van időnk unatkozni. Gyors párbeszédek, még gyorsabb történések, kicsit lassabb, csordogálóbb, dagályosabb leírások teszik kellemessé az utazást a könyv által a leírt világban, melynek imádtam minden egyes sorát. Az írónő tud úgy hozzányúlni egy-egy egyszerű vagy már ezerszer megírt témához( történelmi kor) is, hogy az mesésen tökéletes lesz és szórakoztató, izgalmas, újszerű. 

Sophie egy erős, karakán csajszi, akinek talán ha nem abba a korba születik,az egész világ a lába előtt hevert volna. Most mégis gúsba köti a számos szabály, a hiedelmek, a megszokások, a férfi társadalom női elnyomása. De nem adja fel sosem! A szíve vezeti minduntalan és bár hiszékeny és mindenkiben a jót feltételezi, gyakran ennek az áldozata lesz, de mégis meg tudja őrzi őszinteségét, vidámságát, emberségét. A mellékszereplők is igazán izgalmas karakterekként jelennek meg a történetben. Imádtam, hogy semmi sablonosság nincs a könyvben és egyszer sem éreztem azt, hogy valahol már olvastam volna egy-egy motívumot. 

A parfümkészítés egy metafóra is egyben a főhős életére, hiszen ott is megfigyelhető az alap-, a szív- és fejillat, és azok fontossága. Sophie, a főhős is ugyan ezt az utat járja be. A múltja után nagy szomorúságok érik, csalódások, bánat, majd felemelkedik, kiteljesedhet és végül révbe ér.

Szórakoztató, letehetetlen könyv, mely berántja az olvasót, és nem ereszti a végéig, de utána is nehezen. Ha egy igazán jót szeretnél olvasni, bátran vedd a kezedbe ezt a könyvet! Számomra biztosan újraolvasós lesz! 

És érkezik az Öt érzék sorozatának következő kötete, ami a Festőművész címet kapta. Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a fülszövege alapján.

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg: 

Üvegbe ​zárt érzelmek és intrikák: egy parfümmesternő története a 18. századból
Sophie Malon élete a növények és a belőlük származó értékes olajok körül forog… Ahogyan másoké is Grasse városában, ahol az 1700-as évek közepén minden és mindenki az illatokért és az illatok által létezik. Sophie azonban más, mint a többi parfümkészítő: tehetségesebb náluk, és az illatok olyan misztikus mélységeit és gyógyerejét is ismeri, amelyek a többiek előtt gyakran rejtve maradnak.
Mesterségét kénytelen titokban gyakorolni, de kimagasló képességei utat törnek maguknak, s minthogy nő, nemcsak mások irigységét ébresztik fel, de az életét is veszélybe sodorják. Menekülnie kell: maga mögött hagyja a szerelmet, a családot és imádott növényei otthonát, a Bellebarbe-birtokot.


A lány zsenialitását Zambelli, egy titokzatos velencei kereskedő és alkimista ismeri fel, aki a világ szeme elől rejtve okítja ki Sophie-t a parfümkészítés legnagyobb titkaira, és segítségével készül el a szinte már varázsos parfüm: a L'Amour Fugitif, az a nagy erejű szubsztancia, amely nemcsak a párizsi előkelőségek, a versailles-i udvar és a híres kegyencnő, Madame de Pompadour közvetlen környezetéhez nyitja meg az ajtókat Sophie előtt, de mindazon eszközöket is a kezébe adja, melyekhez szereleme, otthona visszaszerzéséhez és bosszúja beteljesítéséhez szüksége van.


Budai Lotti nagy sikerű történelmi regényei után az érzékek és érzékszervek világába kalauzolja az olvasót. Az Öt érzék-sorozat első kötete a parfümökön és a parfümkészítésen keresztül mutatja be egy különleges lány sorsát, aki egy férfiak uralta korban és szakmában bontakoztatja ki tehetségét.

Idézet:

"...az illatok arra is képesek, hogy úgy idézzenek fel helyeket, embereket, képeket, mintha azok valóban jelen lennének, de még érzéseket is képesek megidézni."

414 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9789635705344

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk