2023. jan 19.

Póli Matilda: Futó ​tűz

írta: Mayerné Répási Adrienn
Póli Matilda: Futó ​tűz

A csikó, aki tűzben született 1.

covers_373523.jpg

Egy kalocsai, rendkívül fiatal írónőre bukkantam még tavaly. A könyve rögtön fel is keltette a figyelmem, így dedikálva vettünk is tőle egy kötetet nagylányomnak, amit nem bántunk meg.

Ez a könyv egy tökéletes, komolyabb olvasmány a nagyobb gyerekek, nagyjából a 10 éves korosztály számára. Nyelvezetében, stílusában, mondanivalójában már kicsit komolyabb, mint a gyermekkötetek, a hossza mégsem megterhelő. Nagyon aranyosak a karakterek és érzékletesek a leíró részek. Főnixet, a főszereplő kiscsikót, aki keresi a helyét az életben, könnyű volt megszeretnem. A mellékszereplők is szépen ki lettek alakítva. Fantasy elem igazán egyedire és izgalmasra sikeredett. Végre egy olyan kötet, mely nem más könyvekről készült teljesen koppintva, hanem eredeti ötlettel is állt elő. 

horses-gfb058e16d_640.jpg

Megdöbbentő, hogy ezt az első részt az írónő 13 évesen írta. Nagyon összeszedett, nyelvhasználatilag, történetvezetésileg, karakterábrázolásilag. de még a dramaturgia is rendben volt. A kötet szárnyal, száguld, mint a lovak, majd néha megtorpan, egy-egy hosszabb tájleírásban, mint például Főnix útjai. Folyamatosan történik valami. Bővelkedik váratlan fordulatokban is. Szerintem példát vehetne sok felnőtt is, mennyire kézben tart az írónő minden szálat. Semmi sem sikkadt el, nem maradt egy elvarratlan szál sem. Szépen felépítette a világot, egyedi ötletekkel, egyedi szereplőkkel. Nem én vagyok a célközönsége a könyvnek, de kellemes olvasmányként fogom számon tartani, az biztos!

Daniella [11 éves] nagylányom véleménye

A rajzok nagyon szépek és a borító is az. Az keltette fel a figyelmem elsősorban. A fejezet címek nagyon találóak és érdekesek. A történet nagyon izgalmas és igazán szerettem olvasni. A kedvenc fejezetem címe a Hegyen-völgyön át. Azért, mert izgalmas volt, hogy a csikó csak megy, és megy, és hogy vajon mi fog vele történni. A könyv hosszúsága nekem pont megfelelő volt. Ráadásul egy könnyen olvasható kötet, a stílusa és betűmérete miatt is. Se túl kicsik a betűk, se túl nagyok, hanem pont jók. Tetsztett, hogy néhány mondat, vagy szó ki volt emelve, esetleg más stílusú volt. Szerintem egy-egy fejezet lehetett volna még hosszabb is. A  cím és a fülszöveg ihlető és érdekes. A kedvenc szereplőm benne a csikó és az anyukája. Utóbbi azért, mert mindig segített neki és nagy előrelépés volt, segítség, hogy mindig támogatta.11-12-13 éveseknek ajánlom a hosszúság és maga történett miatt, amiről szolt. Olyanoknak kifejezetten javaslom az olvasását, akik szeretik a lovakat. Nekem ez miatt is tetszett, mert én nagyon szeretem a lovakat és a csodás elemekkel átszőtt történeteket, na meg a lovak a kedvenc állataim. Szóval nagyon tetszett és mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el. Élmény és nagyon jó volt olvasni a könyvet. Ráadásul folytatása is van. 

A könyvet is tudjátok megrendelni: polimatilda

Fülszöveg:

Milyen lehet csikónak lenni? Mégpedig olyannak, aki képes uralni a tüzet, mi több, ő maga a tűz?
Póli Matilda, aki ismerője és rajongója a lovaknak, érzékletesen mutatja be ezt egy fordulatos történetben.
Főnix, a kivételes adottságokkal rendelkező csikó a prófécia szerint egy nagyszabású küldetésre kiválasztottan született. A história szereplői emberi tulajdonságokkal felruházott állatok. A fiatal író a táltos csikó megtestesítőjeként viszi az olvasókat megannyi kalandon és megpróbáltatáson keresztül. Útja során igaz barátokra lel, csakúgy, mint ádáz ellenségekre.
Főnix történetét tizenhárom évesen írta a szerző. Látomását képszerűen tárja az olvasó elé, nagy jártassággal formálja meg karaktereit. A kötetet az író saját rajzai ékesítik, illetve egy, a kalandozások nyomon követését segítő térkép is helyet kapott a könyvben.
A regény egy öt kötetesre tervezett sorozat első része, de önálló történetként is megállja a helyét.

172 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9789631223941 
Illusztrálta: Póli Matilda

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk