2023. jan 18.

Munkahelyet mindenáron?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Munkahelyet mindenáron?

Fekete Judit: Az ​őrület határán

covers_456291.jpg

Épp munkát keresel? E szórakoztató, vidám naplóból sokat tanulhatsz!

Kálmán Lili munkanélküli naplója

A történet nagyszerűen bemutatja, hogy mennyire elszomorító a hazai munkalehetőségek piaca, és mennyire nehéz találni megfelelő munkáltatót és munkát, ami a saját igényeinkenk is megfelel. A valóság bizony elkeserítő! Ha tökéletes a munka, a munkafeltételek is adottak, akkor a főnök borzalmas, a kollektíva kerülendő, az interjú rémes, túl sokat kell utazni, vagy a fizetés elszomorító, esetleg nincs bejelentés. Vagy valami hasonló. Ritka együttállás, mikor tényleg minden remek, így a munkáltató és a munka kereső egymásra talál azonnal. 

Szinte mindenki volt már legalább egyszer munkakereső főhősünk cipőjében. Ugye? Talán ebből is fakad, hogy a könyv lapjai gyorsan elfogynak számomra is. Könnyű sorsközösséget vállalni magunkénak érezni a témát. Az ember a kötetet olvasvá átérzi a főhős helyzetét, megérti az érzéseit, így könnyen a szívébe zárja őt.  Lili nagyon kitartó és próbálja az elveit nem feladni és önmagát ahhoz, hogy új munkára leljen. Mindezt teszi kellő bájjal, humorral, iróniával.

És hát a fránya élet, a HR -ek, a barátnő vagy a szülők  is"besegítenek", hogy tényleg kipróbálhasson mindenféle munkát, beleessen mindenféle szorult helyzetbe, vagy épp annak a munkalehetőségnek még véletlenül se elegyen a közelében, amit szeretne. A kötetben van irónia, szórakoztató sorok, de érezhető a főszereplőből áradó kiábrándultság is. Jól egyensúlyoz a frusztráció, elkeseredettség és az önirónia, vicces helyzetek között. hihető minden egyes sora és szórakoztató. A stílus, a nyelvezet szintén rendben van. Egyedül a tagoltsággal volt némi gondom. Illetve a rövidségével. Szívesen olvastam volna még Lili életét bővebben, nem csak a munkakeresését. Lehetett volna még további részeket szentelni az ő gondolatvilágának, érzelmi mélységének, hogyan hat rá a munkanélküliség. Illetve hogy hat az a körülötte élőkre vissza. Tudom, hogy a szórakoztatás volt a cél és a bemutatása annak, milyen munkanélkül lenni, mivel találhatja szembe magát az ember keresés közben. 

Szerencsére régóta nincs szükségem munkakeresésre. És valahogy mindig voltam annyira szerencsés, hogyha úgy alakult, mindig találtam valami újat, rövid idő alatt. De ez színtiszta szerencse és sajnos nem adatik meg mindenkinek, így meg tudom érteni a főszereplőt.

Kitartást kívánok minden jelenlegi munkakeresőnek!

A könyvet pedig köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak.

Fülszöveg: 

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele. Munkanélküli lett. Nincs mese, ideje új állás után nézni. Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban. Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel? Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit? Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál. Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk… A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Idézet:

Rohadtul egyedül vagyok, az a bajom. Nincs munkába járás, nincs közlekedés, nincsenek ingerek, nincs íróasztalom,nincs főnököm, nem kell alkalmazkodnom, nincsenek konfliktusok és semmi, ami kicsit is segítene, hogy ne váljak teljesen antiszociálissá.

192 oldal 
ISBN:9789635612406

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Könyv Recenzió