2022. jún 16.

Fontos a közösen eltöltött minőségi idő!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Fontos a közösen eltöltött minőségi idő!

56917827_2264011993658802_169212563182059520_o.jpg

A szülő és gyerek közötti erős kötelék kialakításának egyik elengedhetetlen pillére a közös aktív, vagy kevésbé aktív, de minőségi időtöltés. A minőségin van a hangsúly. Egy közös filmnézés is ér valamit. Több, mint a semmi, de a közös TV bámuláson, telefon nyomkodáson kívül rengeteg más dologgal erősíthető a családi egység, ami kicsit többet ad azoknál.

Rengeteg kimutatás szerint borzasztóan kevés időt töltünk a szeretteinkkel a napi ingázás, munka, háztartás, elfoglaltságok, telefonnyomkodás mellett. Persze idő hiányában, millió dolog mellett nehéz is. 

Tudtad, hogy átlagosan 7 percet foglalkozunk a gyermekünkkel, amibe nem számolandó bele az, hogy enni, inni adunk, felöltöztetjük őket vagy hozzuk-visszük az óvoda, iskola, különórák között őket?! Ez elborzasztó dolog és hihetetlenül kevés. Jobb szót nem is tudok rá mondani. Borzalmas!

Szerintem, közös időtöltés alatt ér bármilyen dolog, legyen szó közös hobbiról vagy egy átbeszélgetett vacsoráról, amit együtt, karöltve töltenek el az érintettek. Egy közös bringázás, kártya vagy társas csata szintén! A családot ez kovácsolja össze a lehető legjobban.

Találjatok közös hobbyt, elfoglaltságot!

Beszélgessetek sokat! Úgy, hogy addig mással nem foglalkoztok!

 

62470694_2305265989533147_2633572923981430784_o.jpg

Nálunk úgy alakult, hogy mindhárom csemetével van egy közös szívesen végzett időtöltésünk. Legnagyobb lánykám az aktív testmozgás híve, így a tánc, a zumba, a foci, a labda dobálás, tollasozás, a kerékpározás, a sport az, ami összehoz bennünket. Ez a mi közös kikapcsolódási pontunk.

Középsőkém imád készíteni mindenféléket, rajzolni, festeni, gyurmázni, ragasztani, vágni, egyszóval alkotni, így vállvetve színezünk, festünk esténként, ha az időnk engedi. Korábban imádtam rajzolni, de rég adódott lehetőségem rá, most kezdem ezt a tevékenységet újraéleszteni vele.

Legkisebb királyfim imád építeni, autózni, kockázni és bringázni vagy ha olvasok neki, akkor én vagyok a hős. Szóval vele is van közös kapcsolódási pontunk. Ráadásként szerencsés vagyok, mindhárom gyerkőc szereti a könyveket, a mesét és történeteket, az olvasás a közös hobbink. Apuka a horgászat híve, így a természetjárás, szabad levegőn töltött közös időtartam is megnőtt szerencsésen. A közös társasozás, kártyázás szintén egy olyan időtöltés, melyet szívesen végzünk együtt.

Ezzel nem fényezni akarom magam, vagy magunkat, hanem ötleteket, tippet szeretnék adni, hogyan, miként lehet a legjobban kapcsolódni a kicsikhez! Kompromisszumot kell kötni, leadni a saját igényeinkből, időt csenni a munka, háztartás rovására is! Csak úgy funkcionál jól egy család, vagy családi kapcsolat, ha abba időt fektetünk, önmagunk is beletesszük, odatesszük! A gyerekekkel is akkor lesz meg az összhang, az egyetértés, a kapcsolat, ha közös időt töltünk együtt velük, olykor a saját komfortzónájukon belül, máskor pedig kimozdítva őket onnan. keresni kell a kapcsolódási pontokat, közös hobbyt, az olyan szeretem dolgokat, melyekért rajong mindegyik fél. Ha ez egy közös medencézés, egy egymás melletti rajzolás, egy közösen megbeszélhető könyv, divat az, akkor azzal töltsünk közösen időt. Foglalkozni kell a csemetével, nem csak nevelni, élni hagyni a vakvilágban, ide-oda hurcolni. Persze minél nagyobbak, annál nehezebb megtalálni a közös nevezőt, de nem lehetetlen! nem elég az a napi 7 perc! Beszélgessünk, étkezzünk együtt, beszéljük meg a napi történéseket, találjunk közös elfoglaltságokat!

Persze a mai rohanó világban felértékelődik a közösen eltöltött idő, de nem lehetetlen! Csak meg kell találni azt érdeklődési kört, ami közös pont! És arra időt is szakítani! Megtérül az idők folyamán!

Számotokra mi az az időtöltés, melyet szívesen végeztek együtt?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#időtöltés #közös #család #hobby

Szólj hozzá