2021. máj 19.

Sokoldalúan felhasználható homoktövis

írta: Mayerné Répási Adrienn
Sokoldalúan felhasználható homoktövis

187237169_4134467426613240_7185440893012809704_n.jpg

A homoktövis bogyó, olaj és levél 250 biológiailag aktív komponenst és értékes fitotápanyagot tartalmaz, köztük 18 féle aminósavat, szerves savakat, borostyánkősavat, 22 féle zsírsavat, 36 -féle bioflavonoidot. Kirobbanó hatása van az immunrendszerre, mégis kevesen ismerik és használják rendszeresen. Vajon miért? Töviskertem oldal tulajdonosa, Edit és családja, Ádám, Miska és Mikulás viszont nagyon jól tudják, milyen értékes kincs. Ebben a bejegyzésükben fel is sorolják a számtalan pozitív élettani hatását. Érdemes elolvasni mi mindenre is jó. Mai interjúnkban Edit mesél a homoktövisről, a munkájáról és az álmai megvalósításáról, a Töviskertemről

- Mit tudhatunk rólad? Hol élsz? Mivel foglalkozol?

Galgahévízen élek a családommal, férjemmel és két kisfiammal. A munkám azonban részben Szolnokhoz köt (itt születtem és itt is nőttem fel), itt kezdtem vállalkozni 2011-ben. Ekkor telepítettük az első homoktöviscsemetéket a mára közel 4ha-os ültetvényünkben, Töviskertemben. Immár 10 éve foglalkozunk homoktövistermesztéssel, ellenőrzött biogazdálkodás formájában.

Galgahévíz, a Gödöllői-dombság szélén, nagyon kedvező helyen van, mert könnyen elérhető a szolnoki ültetvényünk, de a főváros is közel van, ami értékesítési szempontból még mindig meghatározó.

186558471_4134466816613301_1829772920045369472_n.jpg

- Honnan jött az ötlet, hogy homoktövissel foglalkozz?

Családi örökségből került hozzánk ez a darabka föld, és kertészmérnökként rögtön tudtam: én itt szeretnék egy gyümölcsöst megvalósítani, hamar a homoktövisre esett a választásunk. A terület adottságai miatt – távol van a műúttól, a Tisza régi folyómedrének vonalán terül el, fasorokkal védve, csatornával szegélyezve – kiválóan alkalmas ökológiai művelésre. 10 éve egy pályázatnak köszönhetően lett lehetőségem belevágni a gazdálkodásba. Családom első sorban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, kisebb gyümölcsöseink voltak gyerekkoromban. Édesapám értékes tapasztalatai és szaktudása, és a testvérem munkája is nagyban hozzájárulnak a Töviskertem sikeréhez.

- Mennyi munkád van benne, hogy elkészült a Töviskertem és a termékpaletta?

Hét éve még csak két termékünk készült homoktövisből (két alaptermék: homoktövis velő és őrlemény), ma pedig már több, mint tíz homoktövis alapú termékből áll a Töviskertem paletta. Vannak kifejezetten egyedi termékeink, melyeket rajtunk kívül nem készít senki homoktövisből -  ilyenek az almás-mézes homoktövisszörpjeink, a homoktövisbefőttünk. Minden évben igyekszünk újdonságokkal készülni, ötletekből nincs hiány, de a termékfejlesztés egy hosszú, összetett, gyakran kompromisszumokat igénylő folyamat.

Arra törekszünk, hogy megmutassunk a homoktövis egy izgalmas gyümölcs, sokkal több annál, hogy gyorsan le kell gyűrni, mert egészséges. Szeretnénk, hogy különböző termékek formájában a mindennapjaink része lehessen, magunkkal vihessük egy snack formájában kirándulni, egy üdítőként bekerüljön az iskolatáskába, csapolhassuk kényelmesen a konyhapultról, dobjuk fel vele a vasárnapi ebédet és még sorolhatnám.

189153267_4134467076613275_1585875371771262877_n.jpg

- Miért pont homoktövis? Mire jó, azon kívül, hogy rengeteg vitamint tartalmaz? Kiknek ajánlod legfőképpen? 

A homoktövis egy bizonyítottan értékes, őshonos gyümölcs, mely kiszorult a természetes élőhelyéről – főként a folyószabályozásnak köszönhetően. Védett növény Magyarországon. 250 biológiailag aktív komponenst és értékes fitotápanyagot tartalmaz. Hogy ismerkedjen meg a homoktövissel! Már egész pici kortól adhatjuk természetes vitaminforrásként. Ajánlom kicsiknek és nagyoknak, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, igazából bárkinek, aki szereti az izgalmas gyümölcsöket, természetes vitaminforrásokat.

- Saját termesztés? Te saját magad készíted a termékeket, a szörpöket, lekvárokat s házi manufaktúrában?

A bio homoktövis bogyó saját termesztés, minden termékünk alapja a gazdaságunkban termett homoktövis. A termékeink kivétel nélkül üzemi körülmények között készülnek, ráadásul különböző üzemekben, hiszen más-más típusú termékek. Míg a termékek egy részéhez légyártó/konzervüzem kell, a másikhoz olajsajtoló üzem, a harmadikhoz szárítóüzem és itt még nincs vége. Ezek különböző technológiák. Mi abban hiszünk, hogy akkor hozhatunk létre igazán értékes termékeket, ha a kiváló minőségű alapanyagokból, modern élelmiszeripari technológiával készülnek a termékeink, így maradhat a gyümölcsben a lehető legtöbb értékes anyag.

186520725_4134467939946522_813816258959359078_n.jpg

- Gyönyörű csomagolásban, még szebb grafikával kapják a megrendelők a csomagukat. Mennyire fontos a külső is számodra és a fenntarthatóság? 

A grafikai munkák egy fantasztikusan kreatív barátnőm alkotásai, aki remélem, sokáig kitart mellettünk és sok vicces és különleges rajzot hoz még nekünk.

A fenntarthatóság jegyében alakul a külső. Ennek jegyében választunk csomagolóanyagokat, címkét, nyomdát, térkitöltőt, ragasztót stb. Termékeinket üvegbe vagy papírba csomagoljuk, a homoktövises snacket 100% cellulóz tasakba zárjuk, ami sajnos kiszorult a BOPP tasak elterjedésével, pedig teljesen lebomlik házi komposztban is. Homoktövis őrleményünk viszonteladóknak csomagolásmentesen is megvásárolható.

Címkéink fóliázatlan papírra készülnek, vízbázisú ragasztóval. Nyomdai termékeink karbonmentes gyártásból származnak, FSC tanúsított papírra készülnek (ha készülnek).

- Mennyire okozott nehézséget a Covid?

Mivel a munkánk termesztési része az ültetvényhez kötött, ezen a téren nem érződött, hogy járványhelyzet van, és korlátozásokat kellett bevezetni. Dolgoztunk tovább, ahogy eddig is tettük.

Az értékesítésben természetesen már érződött a szigorítások hatása. Elmaradtak hazai és nemzetközi rendezvények, vásárok, melyeken jelen szoktunk lenni minden évben. Ugyanakkor más értékesítési csatornákon pedig erősödött a forgalom.

Már a járvány kitörése előtti évben szerettünk volna egy webshopot indítani, tavaly nyáron élesedett is az online boltunk, és egész szépen fejlődik. Így összességében azon szerencsések közé tartozunk, akik nem éreztük meg a járvány negatív gazdasági hatásait.

187955304_4134467693279880_2167494909502196855_n.jpg

- Mik a terveid a jövőre nézve? 

Két éve a testvéremmel vásároltunk egy kis gyümölcsöst, és így tavaly almalé és homoktövises-almalé is készült 5 literes bag-in-box kiszerelésben, ezeknek a végleges csomagolása még a napokban készült el, így most fogom bemutatni a két terméket.

Tavaly télen megismerkedtem egy kozmetikum gyártással foglalkozó, szintén női vállalkozóval és egy régi álmom kezd körvonalazódni ennek az együttműködésnek köszönhetően. A homoktövis magolaj kedvező hatását kamatoztatva remélhetőleg hamarosan bemutathatom majd kis kozmetikum családunkat is. A kozmetikum gyártás sok-sok engedélyhez, vizsgálathoz kötött bonyolult és költséges folyamat, de már a termékfejlesztésen dolgozunk vegyészek segítségével, remélem, célba érünk és megmutathatjuk a homoktövis magolaj értékeit.  

Élelmiszer vonalon is vannak terveink újabb termékekre, még nem találtunk gyártót, de dolgozunk rajta.

Ültetvényünk már 10 éves. Egy homoktövis ültetvény körülbelül 20 évig tartható fenn és 3-4 év mire termőre fordul, így már elkezdtünk új terület bevonásán gondolkodni. Szeretnénk 5-6 ha-t telepíteni, mielőtt elöregszik a jelenlegi ültetvényünk.

Ha te is megkóstolnád a vitaminban gazdag homoktövis termékeket, ezeken az oldalakon megtalálod:

Facebook oldalunk:
 
Magam is kóstoltam a termékeket. Kissé savanykás, de annál üdítőbb, frissítőbb a lekvár és a szörp is! 

ReAd-blog Adrija

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #homoktövis #vitamin #szörp #töviskertem

Szólj hozzá

Interjú Anyák