2020. dec 04.

Önismeret és erőszakmentes kommunikáció workshop

írta: Mayerné Répási Adrienn
Önismeret és erőszakmentes kommunikáció workshop

adult-1822449_640.jpg

Az emberek kicsit kezdenek megőrülni, így az év vége fele. Megértem, hiszen ez az év nem lesz a legjobb éve senkinek sem, az tuti. De a kommunikáció kezd bőven eltérni a normálistól. A Covid, a karácsony, az év vége rátesz pár lapáttal, meg a felgyorsult világ és a könnyen félreértelmezhető online kommunikáció is. Mindenki erőszakos, hangoztatja az ő igazát, nem nézve másokat. Minden apró dolgon felkapja a vizet, kiabál, lökdösődik, sérteget, trollkodik. Elfogyott a türelem, a pozitivitás, azt hiszem. A bizonytalanság rányomta bélyegét az emberre és az ő eszmecseréire is nagyban. 

 

Kezdek én is eljutni arra a pontra, hogy átveszem az erőszakosságot, a támadó fennhangon és nem tudok úgy válaszolni, ahogy szeretnék legtöbbször. A támadó hangnemre, a bántásra hasonlóképp tudok csak reagálni. Ezt minap vettem észre magamon, amikor egy teljesen banális dolgokon, reagáláson kiakadva nem úgy reagáltam, ahogy illett volna, holott nem is volt az bántás, nem az volt a célja vele a felém kommunikálónak. És ez begyűrűzött már a magánéletembe is, a gyerekeimmel, férjjel való beszélgetéseimbe, a mindennapokba. Ez nagyon nincs így rendjén!

Ekkor jött Varga Szilvia Edit és megmentett az Erőszakmentes Empatikus Kommunikáció kurzusával. Nagyszerű beszélgetéssel, interaktív kurzussal készült nekünk, hogy az Erőszakmentes Kommunikációt elsajátíthassuk. A hangulat jó volt és rettentően sok dolgot megtanított nekünk önmagunkról és arról, hogy a reagálásaink hogyan lehetnek jobbak, asszertívebbek, erőszakmentesebbek. Bevallom, rendkívül sok szava elgondolkodtatott és bizony be fogom építeni a saját kommunikációmba mindenképp. Rengeteg dolgot tehetünk azáltal is, hogy pár szó, kifejezés tiltólistára kerül, egy-egy dicséretet máshogy fogalmazunk meg, de az is fontos, hogy kritikát, véleményt miképp tálalunk mások számára. Illetve ezek mellett fontos figyelni a gesztusokra, a mimikára, arckifejezésre is, nem csak a kimondott szavainkra. 

Szilvia mediátor, önismereti coach, empatikus kommunikáció szakértő. Segít családi problémák közvetítésében, azaz mediáció útján történő megoldásában, ahol egy pártatlan külső szakértő félként segít közelíteni az egymástól távol álló álláspontokat és megoldani, lezárni a konfliktust, legyen az párkapcsolatban, szülő-gyermek közt, iskolán belül vagy munkahelyi környezetben. Segít abban, hogyan tárd fel a gyerekkorból hozott elakadásokat, káros, hátráltató mintákat és találj megoldást a jó minták beépítésére, alkalmazására. Segít párkapcsolati kommunikációban is, de életvezetési tanácsokban, konfliktuskezelésben, önbizalom hiányban küzdőknek és iskolai viselkedési problémák esetén is tud tanácsokat adni. Mindegyik dologhoz a megfelelő kommunikáció a kulcs! nagyon nem mindegy, hogyan tudjuk azokat a gondokat megbeszélni és kivel tesszük. 

vsze_mediator.JPG

Mit gondolsz Szilvi, miért ment el ennyire rossz felé a kommunikáció?

Karácsony azért érdekes kommunikáció, konfliktuskezelés szempontjából, mert sajnos ez sokaknak nem csak a szeretetről, hanem a családi vitákról, súrlódásokról, feszültségről szól. Ebben segíthet felkészülni, kezelni az erőszakmentes kommunikáció, önismereti háttérrel támogatva. 

Segít igazán békés karácsonyi ünnepeket megélni, a frusztrált, elvárásoktól hemzsegő, feszültséggel teli karácsonyok helyett. Most ráadásul sokan csak telefonon tudnak beszélni a rokonokkal vagy esetleg videó hívással, ahol felértékelődik a szavak súlya. 

Talán hallottatok róla, hogy január első hétfője az ún. divorce day, mert ekkor adják be minden évben a legtöbb válókeresetet. Önmagában a karácsonyi összezártság jár ilyen hatással az amúgy is feszült kapcsolatokra, amelyek most még inkább terhelve vannak félelemmel, aggodalommal, összezártsággal, beszűköltséggel (térben és kapcsolatokban). Tehát nagy szükségünk van a helyes kommunikációra.

124383348_1745987918912529_1399458248263822649_o.jpg

Ezért is jöttek létre Szilvi különféle foglalkozásai, kurzusai, programjai, hogy sokaknak a segítségére lehessen általuk. 

Legyél te is tudatosabb kicsit! Beszélj, írj úgy, hogy ne bánts másokat! Legyél körültekintőbb, még ebben a rohanós, ideges időszakban is! 

Hogyan tudod elérni Szilvit?

Az női önismereti FB oldalát ITT.  A családiproblémák FB oldalt pedig ITT. 

Itt pedig az Erőszakmentes kurzusait.

Egyéb elérhetőségei:

+36303434064

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#reklám #szponzorált #fizetetthirdetés #kommunikáció #agresszió #erőszakmentes

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom