2020. nov 23.

Kerülj karácsonyi hangulatba gyermekeddel!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Kerülj karácsonyi hangulatba gyermekeddel!

christmas-2947257_640.jpg

Sajnos az idei év olyan, amilyen. Nagyon sok a bizonytalanság. De nem szabad elfelejteni, hogy egy kisgyermeknek megbízható, kiszámítható folytonosságra van szüksége. A szokások betartása neki még roppant fontos. Így hát a karácsony is egy olyan dolog és a teljes ünnep, melynek hangulatát meg kell idézni neki, bármi történjék is!

A decembert, hozzon bármit is még ez az év, úgy kell végigcsinálni szülőként, hogy egy kisgyermek se vegyen észre semmi negatívat a körülötte folyó dolgokból vagy legalábbis mérsékelten. A karácsonyt, a mikulást, a szilvesztert és a decembert övező megannyi hagyományunk, megszokott teendőink egyike se maradjon el vagy ne térjen nagyon el a megszokottól. Most kiemelt figyelmet kell szentelni ezeknek az ünnepi hagyományoknak és érdemes már jó előre rákészülni a kicsikkel. Kezdjünk el hát hangolódni a karácsonyi hangulatra, még ha elmaradnak nagy valószínűség szerint a megszokott adventi gyertyagyújtások, a vásárok és a nagy családi, baráti találkozások is. Ha így lesz, akkor új ötleteket, új szokásokat kell bevezetni, melyekkel kiváltjuk azokat, amiket most nem tarthatunk meg. 

Érdemes sok apróbb dologgal készülni a csemetéknek, hogy ne teljen el unalmasan, megszokottan az advent, a hétköznapokhoz hasonlóan, hanem kicsit tűnjön ki, legyen más. Kreatív készülődéssel, közös festegetéssel, karácsonyfa dísz és adventi koszorú készítéssel, lakásdekorálással sokat tehetünk a karácsony szelleméért. Hallgassunk karácsonyi dalokat. Készítsünk finom fűszeres forrócsokit, szürcsölgessük el bátran, míg karácsonyi filmeket, meséket nézünk vagy karácsonyra hangoló könyveket, mesekönyveket olvasunk egy pihe-puha pléd alatt közösen. Süssünk, főzzünk közösen finomságokat, karácsonyt megídéző ételeket. 

moon-31665_640.png

Csak mi szülők tehetünk azért, hogy ez az ünnep is annyi varázslattal legyen átitatva, mint a legtöbb karácsony. Nem szabad hagyni, hogy erre is rátegye a koszos mancsát a Covid és elvegye tőlünk! Ha kicsit másként is, de kezdjünk el karácsonyi hangulatot elővarázsolni csemetéinknek. Nekik nem az a fontos, hogy a legdrágább babát vagy kisautót találják a fa alatt. És az sem, hogy az asztal körül tizen vagy harmincan ülnek, míg a szüleik, testvéreik, nagyszüleik velük vannak. Nekik nem számít, hogy hányfogásos a menü. (Talán még jobb is lesz, hogy rohanásmentes lesz mindenki karácsonya.) Nekik az együttlét számít és a hangulat, a mese, a varázslat, az élmény, hogy a közeli család együtt legyen. Persze lesznek dolgok, amiket nem tudunk majd megoldani. Idén nem lesz gyönyörűen kivilágított utcán hangulatos est séta, éjféli mise, forraltborozás és nagy családi-baráti eszem-iszom. De máshogy, másként még lehet egy szép karácsonyuk!

Tegyük emlékezetessé, élménydússá, meghitté, rohanásmentessé illatokkal, közös készülődéssel, finom sütikkel, hangulattal

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #advent #karácsony #készülődés #meghitt #család #gyerek #gyerekek

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő Anya vagyok