2020. júl 02.

Slow Flow Walks

írta: Mayerné Répási Adrienn
Slow Flow Walks

dsc_0064.jpg

 

"Egy látásmód, életmód, mely megmutatja, hogyan lehetsz egészségesebb, boldogabb. Hogyan lehetsz összhangban magaddal, másokkal és a természettel. "

Slow Flow Walks. Hogy mit is jelent pontosan és ki áll mögötte? Máthé Szabina a mai interjúm alanya.

Ez egy életmód, egy tudatos életvitel? Slow Flow Walks mit is jelent pontosan? Mesélnél ezekről és a munkádról?

A kezdeményezésem a Slow Flow Walks nevet kapta, ebből kifolyólag főként a természetben való séták állnak a középpontban. De összességében a fókusz azon van, hogy egy perspektívaváltást kezdeményezzen: tekintsünk máshogy a természetre, ne csupán egy díszletnek érzékeljük magunk körül, hanem tudatosodjon, hogy mi emberek is a szerves részei vagyunk. Ezáltal valóban nevezhető egy életmódnak, hiszen ehhez az érzékeléshez el kell engednünk a mai társadalmunkra igen jellemző használat alapú megközelítést, s felismerjük rendszerbe ágyazottságunkat. Ha valaki elindul ezen az úton, ennek megismerésén, akkor nagy valószínűséggel akarva, akaratlanul is változni fog az életmódja.

Mit takar pontosan a kifejezés? Miben segítesz másoknak?

A slow kifejezés, magyarul lassítás azt a célt hivatott kifejezni, hogy a mai korunkra jellemző túlpörgő és túlhajszolt életvitel nem egészséges hosszú távon, folyamatos stresszállapotot hoz létre, s ennek leküzdésére kínálok módszereket.

A flow része, mint áramlás onnan jött, hogy körülöttünk minden folyamatos áramlásban van, a mi életünk is és hogyan kapaszkodjunk fel erre a hullámra. Emellett ugyebár valószínűleg mindenki hallotta a mostanában hangzatos kifejezést, mint flow-élmény. Nem véletlenül kerül egyre inkább a köztudatba. Ez egy olyan elmeállapot, amely során az ember teljesen belemerül abba, amit éppen csinál. Azaz jelen van. Ez a mai kor emberének nagy kihívása, hogy ne a múlton rágódjon, s ne is jövőbeli forgatókönyveket gyártson. Ha valaki flow-ban van, képessé válik egy dologra figyelni, átélni a saját érzelmeit. Ehhez az élményhez szeretnék támogatást nyújtani.

A sétákkal is, és a jövőben összeálló különféle online és offline programokkal is célom segíteni az embereket, hogy közelebb kerüljenek a tudatos jelenléthez, a pillanatok megéléséhez.

A séták által lelassíthatnak a különböző észlelési gyakorlatok segítségével, miközben hasonló gondolkodású emberek társaságában vannak, s kapcsolódhatnak egymáshoz, önmagukhoz és a természethez.

Hogyan jött az ötlet?

Hiszem, hogy az életünk nem csak a robotolásból áll, s hogy csak rohanjunk feladatról feladatra. Fontosnak tartom, hogy figyeljünk a jelen pillanatra, ami éppen itt és most történik velünk. És hiszem azt is, hogy a természetnek része kell, hogy legyen az életünkben. Hatással van a fizikai és mentális jóllétünkre, ha a természet ritmusait követjük, újrakapcsolódhatunk hozzá és ezáltal saját magunkhoz is.

Sokat gondolkodtam, mit is szeretnék csinálni, amiben én is átélhetem ezt a flow-élményt, és összegyúrja a sok-sok dolgot, ami fontos számomra. Ezek a dolgok a fent említettek, a lassítás, a tudatos jelenlét, az önfejlesztés, a természet, a környezetvédelem, a mozgás, az egység megélése.

Véletlenlenek nincsenek, így aztán rátaláltam az Ökopszichológiai Intézet Természetfacilitátor képzésére, amelynek leírását elolvasva rögtön úgy éreztem, hogy ebben minden benne van, ami az én életem értelmét jelenti, miközben egy módszer arra, hogy ezt másokkal is megismertessem. Így hát jelentkeztem is, s jelenleg képződő természetfacilitátor vagyok. 

Képzésről info: Ecopsyhology

 20191018_153108.jpg

Mit jelent számodra a természet, a nyugalom?

Számomra a természet most már nem csak egy szép fotó, egy háttér amelyben sétálok. A természet egy élő rendszer, amelynek én is a része vagyok. A világ egységet alkot és nem az ember áll a középpontjában. Az ember is ugyanúgy kapcsolódik a természeti körforgásokhoz és minden élőlényhez, hiába nem vesszük ezt sokszor tudomásul. És ha az utóbbi történik, attól még érezzük ezt különféle módokon, a természet és a saját testünk, elménk, lelkünk jelez. Az ember fizikai és mentális jólléte és a természet jólléte szoros kapcsolatban áll egymással, ez az ökopszichológia egyik alaphipotézise. Számomra ez a nyugalmat is jelenti. Egységben, harmóniában vagyok önmagammal és a természettel.

Mik a jövőre kivetítve a terveid?

Szeretnék egy olyan látásmódot, életmódot megmutatni, amely egy egészséges és boldog életet teremthetünk saját magunknak, összhangot önmagunkkal, másokkal és a természettel.

Lassan elindul a saját vállalkozásom, amely által lehetőségem lesz különféle formákban megismertetni az emberekkel. Online anyagokkal, workshopokkal, előadásokkal és természetesen erdőfürdők segítségével szeretném ezt megvalósítani. Ezek küldetése is az, hogy segítsenek kapcsolatot teremteni belső önmagaddal és a természettel. Területileg Veszprém megyében zajlik majd, de hogy ez ne korlátozza az információ, az élmény eljutását, ezért az online térben is szeretném ezt átadni.

Szeretnék létrehozni egy olyan virtuális teret, a Slow Flow Life Club-ot, ami által egy olyan helyet szeretnék kialakítani, ahol hosszú távon építjük fel közösen a hétköznapokat úgy, hogy közben rendszeresen belecsempésszük a természetet az életünkben, otthonunkban, miközben sok-sok hasonló gondolkodású, világlátású ember támogatja egymást.

Offline formában pedig csoportos foglalkozás keretében ismertetem meg a természetet, úgy hogy nem „erőforrásként” kezeljük, amelyből kinyerjük a jóllétünket. Ehelyett olyan gyakorlatokról van szó, amelyek segítségével szerető és gyöngéd kapcsolatot tudunk kialakítani a természettel. Különböző észlelési gyakorlatok segítenek ebben, miközben a saját érzelmeinkkel is dolgozunk. Ezen a szinten a japánból eredő erdőfürdőhöz hasonlíthatjuk, melynek célja az emberi egészség javítása, a rekreáció a természet segítségével. De ha ökopszichológiai szemlélettel tekintjük, akkor egy ilyen séta a természettel való kapcsolat építéséről is szól, mely során feloldjuk az elkülönültség, a felsőbbrendűség érzését.

Hiszem, hogy több van az emberekben, csak esetleg eddig még nem találták meg a módszert, ezt hogy hívják elő. Ehhez szeretnék segítséget és támogatást nyújtani.

A dologról még többet megtudhatsz az oldalán vagy a facebookos csoportban itt. 

dsc_0109.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#természet #összhang #szabadság #nyugalom #életmód #slow #flow #interjú #bemutatkozás

Szólj hozzá

Interjú Anyák