2020. máj 09.

Nyílt végű játék miért jó?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nyílt végű játék miért jó?

Ha nem tudod, mi alapján válassz gyermekednek játékot...

joguines_grapat_img_1527.JPG

Millió játék megtalálható az online és offline boltokban, ember legyen, illetve szülő a talpán, aki mindig a megfelelőt választja. Bizony nem egyszerű eltalálni a csemete ízlését, ugyanakkor megfelelő árkategóriában és minőségben találni játszóeszközt, főként, ha ilyen nagy a választék. Ismered a nyílt végű játékokat? Cikkemből megismerheted mi az és miért jó különösen.

joguines_grapat_img_0442.JPG

Rengeteg az alkalom, ünnep, szülinap, amire kap a csemete ajándékot, ráadásul a szülőkön kívül a nagyszülőktől, rokonoktól, keresztszülőktől is. Ilyenkor ők is az édesanya fülét rágják, mi legyen az aktuális ajándék. Hatalmas a hibázási lehetőség, a sokszor felesleges játékvásárlás. Van olyan játék, ami kibontás után hetekig ott áll anélkül, hogy kipróbálta volna a gyerek. Más játékok, főleg a hangos, csillogó-villogó, zenélősek pedig egyszerűen elemüket veszítik vagy lábuk kél véletlenül, mert eszement ricsajjal járnak és idegtépőek. Egyes játékszerek elemeikre hullanak pár perc használat után. Ezzel szemben rengeteg örökéletű, izgalmas is akad, ami még talán örökségül a saját gyermekkorunkból marad visszat. Még hosszasan tudnám sorolni, milyenféle játékok vannak...

Mindenki a saját gyermekét ismeri legjobban, ám ez sem akadályozza meg egy-egy hatalmas félrenyúlásban. Hát még azokat, akik ritkán találkoznak a gyerekekkel. Bevallom, nekem is sikerült többször is alaposan mellényúlni. Társasok, plüssök, kisautók, legók. Millió játék.

Melyik a jó? Melyiket vegyük? Melyik lesz kihasználva eléggé? Melyik bírja hosszan rongálódás nélkül?

Hogyan válasszunk mindig megfelelő játékot?

Erre sajnos nincsen pontos recept. Még nem találtam fel a spanyolviaszt. Viszont pár dolgot szem előtt tartva elkerülhetjük a hibázási lehetőséget. 

Igyekezzünk úgy választani, hogy tartós, minőségi játék kerüljön a kosarunkba. Nem tudom, te mire ügyelsz, de én sok szempontot figyelembe veszek játékvásárlás előtt. Minőségi legyen, a gyerekemnek tetsszen, az ára is kifizethető legyen, tartósság sem hátrány és a környezetvédelmi szempontokat is figyelem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az a bizonyos játék ne csak szórakoztasson, hanem fejlesszen is némiképp. És bizony a listámra írhatom azt is, hogy hazai készítőket részesítem előnyben vásárláskor, amikor csak tehetem, ezzel támogatva a hazai vállalkozásokat. Van az a játék, ami tartós, minőségi és örökéletű, továbbá a műanyagok kártékonysága helyett még a környezetet is védjük a megvételével, csak meg kell találni. Én pont ezeket a játékokat szeretem.

joguines_grapat_img_1017.jpg

Van egy érdekes kategória, amiről szót kell ejtenem mindenképpen a játékok garmadájában. Nem is tudtam, hogy van ilyen elnevezése a játékféléknek, de nem tudatosan is sokszor ilyen játékokat vásároltam a gyerekeknek. Ígértem is a cikk elején, hogy szót ejtek róla. Ezek a nyílt végű játékok

Hogyan lehet egy játék zárt vagy nyílt végű? Mit jelent tulajdonképpen?

A nyílt végű játékok nincsenek keretek közé szorítva, nincs megadva egy szabály, amik mentén haladva játsszon a gyerek. Végtelen variációt rejtenek magukban, ezzel fejlesztik a kreativitást, fantáziát, problémamegoldó-képességet is egyúttal. Egy babával bármilyen szerepjátékot eljátszhat a gyermek. Legóval, kockákkal várat, templomot, hidat, garázst, bármit építhet, amit csak a kézügyessége, képzelete lehetővé tesz és utána is tud tovább játszani vele szerepjátékokat vagy egyszerűen egy újat épít, valami merőben mást. Lefoglalhatja magát irányítás nélkül bármeddig. Rengeteget fejlődhet így a logikája, a fantáziája, illetve az együtt játszás, a szociális kompetencia is sokat javul, hiszen összedolgoznak, kompromisszumokat kell kötniük, kijelölni, ki a kisfőnök, ki a segítő…

Látom ennek az áldását. Három gyermek mellett megtanultam, 5 perc csend és nyugalom is maga az áldás. Ha pedig közösen játszanak, együtt, az maga a paradicsom! És sokszor ezekhez a játékokhoz nyúlva érhetem el azt az 5 perc csendet, nyugit.

joguines_grapat_img_8682.jpg

Egy weboldalon találkoztam konkrétan egy helyes színes, fából készült játékkal. Ezzel a fajta játékkal garantáltan nincs mellényúlás. Egy nagyszerű játékkészítőre leltem, a Grapat játékok által az Anyaparadicsom webáruházban.  Egy kis családi manufaktúrában készülnek a játékok, egy nagyon környezettudatos vállalkozás keretein belül, ráadásul még a termékek csomagolására is odafigyelnek. Grapat manók, mandalák, kreatív gyűrűk, rakosgató tálak színes és natúr változata teszi izgalmassá a nyílt végű játékkínálatot minőségi anyagból. A gyártás során fenntartható erdőből szerzik be az alapanyagot. A jó minőségű fát különlegesen használják, odafigyelve értékeire, növényi eredetű viaszokkal és olajokkal kezelik, hogy a kisgyermekek számára ne legyen mérgező. Minden egyes darabot kézzel gyártanak. Időtálló, természetes anyagból készült. Kell ennél több?

joguines_grapat_r_img_6934.jpeg

Az Anyaparadicsom webáruház kínálatával odafigyel arra, hogy csupa ilyen játék legyen megvásárolható nála, ami a természet tiszteletén alapszik, környezettudatos, fejlesztő és időtálló is, a minőség mellett. Hiszen a felnövekvő generációt megtanítva a bolygónk tiszteletére, védelmére, tudunk egy szebb jövőt építeni. Ezért is tartom fontosnak a minőségi játékok vásárlását. Ezek után tudatosan oda fogok figyelni arra is, hogy minél több nyílt végű játékot válasszak gyermekeimnek.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#játék #jatek #games #Anyaparadicsom #nyíltvégűjáték #kids #gyerek #gyerekjáték #játszunk #szponzoráltartalom #reklám #cikk #bejegyzés 

joguines_grapat_r_img_8248.jpeg

 

 

Szólj hozzá