2020. már 15.

Nyomuljunk népviseletben!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nyomuljunk népviseletben!

Tisztelegjünk elődeink előtt a régi ruhadarabjaikkal!

190287_zsoterboglarka350.jpg
Hírrel hirdessétek: idén is lesz Népviselet napja! Méghozzá április 24-én.
Így indul el hamarosan az idei kampányunkat a magyar és más népek népviseleteinek népszerűsítésére. Hrágyel Dóra, a kezdeményezés kitalálója és elindítója keresett meg minket néhány héttel ezelőtt, hogy ezentúl közösen szervezzük és népszerűsítsük ezt az országhatárokon is átívelő programot. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy felkért minket és csatlakozott hozzánk, a Pompás Napok csapatához. Személyében egy nagyon kedves, elhivatott és a témát jól ismerő, szerető kollégát ismertünk meg.

A népviselet napja

 

A kezdeményezés 6 évvel ezelőtt indult el, és évről évre népszerűbb. Óvodák, iskolák, önkormányzatok, nemzetiségi közösségek csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az is szívet melengető, hogy családok is küldenek be fényképeket.
Az elindulásról Dóra így beszélt nekünk:  Az "Egy nap Népviseletben" ötlete 2015-ben született meg, egy kedves ismerősömnél, aki éppen a szatmári ruhámat készítette. A blúzt próbáltam és éppen egy farmerszoknya volt rajtam. Láttam, hogy milyen jól néz ki a két darab együtt, kedvem lett volna így menni a munkahelyemre. De ha én így mennék, miért ne jöhetne más is? Rövid közvélemény kutatás után létre is hoztam az eseményt, amely az ismerőseimnek köszönhetően gyorsan elterjedt néptáncos körökben. 
14212073_669779293199665_4369130552166076347_n.jpg
A Pompás Napok alapítói, oktatói és foglalkozásvezetői, mesemondói mind aktívan ápolják a hagyományokat, így a népviseletekhez is kötődnek, ezért teremtenek alkalmat arra, hogy viselhessék őket. Most azon dolgozunk, hogy a témához kapcsolódóan népmeséket is gyűjtsünk, valamint népmese-foglalkozásokat dolgozzunk ki óvodások és alsósok részére. 
Április 24-én pedig öltözzön népviseletbe, aki teheti, vagy jelenítsen meg egy apró részletet a ruházatán. Feladat:
Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. Így menjünk ki az utcára, iskolába, munkahelyre vagy viseljük otthon.
Ha meg szeretnéd mutatni, milyen kreatív voltál, készíts egy képet a ruhádról és töltsd fel ide az eseményhez helyszín megjelöléssel vagy küldd el a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy itt a blog felületén is megmutathassuk országnak világnak!  
egy_nap_nepviseletben.jpg
Szerencsés vagyok. Lánykáim néptáncolnak, így mi is szívesen csatlakozunk mindig a népviselet napjához. Nemzetiségi óvodába és iskolába járnak a csemetéim, így biztos lehetek benne, ott is megemlékeznek mindig a népviseletről. Nem tartják cikinek, nevetségesnek a népviseletet. Ápoljuk hagyományainkat, a régi idők ruházatát, hiszen a múlt is hozzánk tartozik, az formált mindenki ilyenné. Legyünk büszkék rá, viseljük bátran! 
Te csatlakoztál már? Van népviseleti ruhadarabod? Ha van kedved, oszt meg velünk is a képet, amiben viseled.
Pompás Napok csapata szívügyének tekinti őseink ruháit, a népi meséket és minden, ami régi és szép, annak óvását.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#blog #PompásNapok #népviselet #sváb #hord #ruházat #legyélbüszke #népviseletnapja #április24

18739656_10213076168967836_591609558302868546_n.jpg

 

Szólj hozzá

Kitekintő