2019. máj 02.

Anyatestbe zárva

írta: Mayerné Répási Adrienn
Anyatestbe zárva

59265442_2294014673991867_6399628234568237056_n.jpg

Picikék fotó, ReAd-blog

 

Anyatest. Mi jut eszedbe erről a szóról első körben? 

Ez már ilyen marad örökre vagy tudok változtatni? Kérem vissza régi testem. A gyerekem mindent megért. Olyan amilyen. Büszke vagyok rá. Emlékeztet örökre kismamaságomra.

Neked mit jelent a szó? Szívesen beszélsz róla vagy inkább kerülöd a témát? Büszke vagy rá, esetleg ellenkezőleg? Szeretnél változtatni vagy lemondtál róla, olyan, amilyen?

Bevallom, nekem hiányzik a régi testem, ahol kockák voltak a hasamon és nem csíkok. Amikor nem kellett még behúzott hassal mászkálnom Amikor bármilyen mintájú, szabású ruhát felvehettem bátran. Elfogadtam, hogy van, amin nem lehet változtatni. Igyekszem megszeretni magam úgy, ahogy vagyok. Illetve azért amin lehet, változtatnék. Persze kifogás, kifogás hátán. Időhiány, akarat hiány, lustaság és ezer dolog hátráltat. Az egészséges test elfogadható csak. Minden anyának jár! Anélkül nem megy! És mozgás nélkül sosem lesz valaki teljesen egészséges. Na de eltértem a tárgytól. Anyatest...

Egy klassz anyuka gondolt egy merészet és úgy döntött, hogy nem elégszik meg az anyatesttel. Változtatni akar magán és segíteni másokat is ezen az úton elindulni. Elnevezte Anyatest Projektnek

img_1686.jpeg

Enikő így ír a projektről.

"Az Anyatest Projekt kifejezetten a szülés utáni első évek mozgásspecialistája- a legkorszerűbb, leghatékonyabb gyakorlatokat találod meg itt- úgy összerakva, hogy igazodjon az általában kevés szabadidővel rendelkező, gyakran kiszámíthatatlan időbeosztású anyák életéhez. Szülés utáni regeneráló és formába hozó programokkal, hasizomzáró videó sorozattal  és workshopokkal, gátizomterapeuta gyógytornásszal, szakmai tanácsokkal és egy női közösséggel segítjük az anyákat, hogy rugalmas időbeosztásban, otthonról, mégis szakértői segítséggel tudjanak mozogni."

És hogy ki is ő? Ma vele ismerkedhettek meg a következő interjúmban.

Az Anyatest Projekt alapítója és szakmai vezetője Kulcsár Vajda Enikő edző, táncművész és pre- és posztnatális specialista ( certified specialist PFA). Nem csak bort iszik és vizet prédikál, maga is kétgyerekes anya. Saját fejlesztésű, de a legkorszerűbb irányelveket figyelembe vevő regenerációs programokat alakított ki, beleépítve a saját tapasztalatait a mozgástanításról és a szülés utáni regenerációról.

-Mikor és mi hatására vágtál bele az Anyatest Projektbe?

Az Anyatest Projekt kis önsegítő programként indult: profi táncművész voltam, sok éve tanítok mindenféle mozgást, és mégsem tudtam mit csináljak a szülés után. Problémám pedig rengeteg volt, a hátfájástól a szétnyílt hasizmokig, de bizonytalan voltam, hogy merre induljak. Elkezdtem érdeklődni, körbenézni, kutatgatni mit lehet, mit nem, mi működik, mi nem..

Aztán nőtt az egész, először a barátoknak segítettem, utána a barátok barátainak, aztán meg szereztem hozzá végzettséget és ez lett belőle.

 

- A család mit szólt a törekvésekhez? Azért már jóval komplexebb egy szimpla torna videó készítésénél a munkád. Hogyan tudod összeegyeztetni a családdal?

Nem egyszerű- hogy mennyire nem, annak egyre több arcát látom. Mára ott tartunk, hogy van egy teljes szülés utáni programsorunk, a szülés utáni regenerációtól a teljes formába lendülésig, ez a Hurrá szültem és a két Turbó program, körülbelül egy fél év végigcsinálni egymás után a három sorozatot, emellett workshopokat tartok, és videó csomagok és élő órák is vannak. Szóval, ez sokféle dolog, és rengeteg meló-, aminek nagy előnye, hogy időben rugalmas, és részben otthonról is végezhető. Nagy hátránya tulajdonképpen ugyanez. A munkát nagyon nehéz a magánélettől elválasztani, időben nagyon egybefolyik, és mivel online programjaink vannak jórészt, ez tulajdonképpen folyamatos készenlétet jelent. De igyekszem pozitívan hozzáállni, és nagy energiákat fordítok a munkaszervezésre, hogy tényleg megmaradjanak a nyugodt vacsorák meg a séták a gyerekekkel.

  img_0896.jpeg

- Elégedett vagy a jelenlegi helyzettel vagy vannak még nagy tervek a jövőre nézve?

Nagy tervek vannak! De az is terv, és prioritás, hogy közben ne menjünk tönkre bele, vidámak, lelkesek és hitelesek maradjunk. Én közben  folyamatosan tanulok is, hogy szakmailag a lehető legkorszerűbb ismereteket képviseljük. Szóval, figyelembe kell venni a lehetőségeket, és NAGYON gondosan kitalálni az ütemezést.  Nagyon fontos, hogy a meglévő alapsorozatunk, a szülés utáni regenerációtól a sportformáig tartó sorozat ( Hurrá, szültem, Turbó és TurbóPLUSZ , ez a három program alkotja) is elég figyelmet kapjon. Emellett több új programunk is készül- lesz például most egy egészen új dolog, egy női sorozat, ami a hormonális egyensúllyal és a ciklus szabályozásával foglalkozik- ezt például szerintem gyakorlatilag minden nőnek hasznos és szükséges lehet. Tervben van többféle új workshop is, a meglévő hasfal regeneráló workshop és gyakorlóórák mellé. Ez kifejezetten a vendégek kérésére lett egyébként, például gátizom védelem és szülés utáni sport témakörben, és persze az online programjaink is bővülnek.   

 

- Kiken szeretnél segíteni vele? Kinek ajánlod a programjaitokat?

Szerintem MINDEN nőnek kellene szakszerű regeneráció szülés után. Mindenkinek! Komolyan, annyival megnő az ember életminősége, ha egy jól működő, nem fájó testtel él! És kijár az anyáknak ennyi öngondoskodás, énidő és öröm is. Szerintem mozogni jó, és folyamatos örömforrás - ezt az érzést szeretném átadni.

 

- Miért döntöttél az online edzésforma mellett? Miért nem  terembeli edzések? Mivel jobb az online?

Hú, hát ez eléggé adta magát. Szerintem a szülés után egyszerre kétféle kihívás is jön: egyrészt rengeteg testi-lelki  változással kell megbirkózni: a szülés, a szoptatás, a hormonvihar, amibe kerül az ember…. Minden anya ismeri ezt. Csodálatos időszak, és nagyon nehéz ugyanakkor. Másrészt meg egy teljesen megváltozott életformába kerülsz bele- nemalvás, rendszertelen időbeosztás. Egyszerűen rendszeres órákra a legtöbb szülés utáni nő nem jutna el máshogy!  Ráadásul nagyon sokan követnek minket kisebb városokból, falvakból, ahol nem is feltétlenül van erre lehetőség, nem találnak semmi szakszerűt a környéken.

 

- Mennyire fontos a testtudat a frissen szült és már régebben szült anyukáknak?

Szerintem mindenkinek fontos. Csináltam most egy interjúsorozatot, a programjainkkal kapcsolatba kerülő nőkkel- az első beszélgetőtársam Réz Anna, filozófus, emellett anya és egy tisztán látó, vagány csaj, aki szuperül megfogalmazta: sajnos a tesiórák szigorán meg a cseszegetős edzőkön keresztül azt tanulod meg, hogy kívülről nézz a testedre! Pedig ennél fontosabb a tested működésének érzése, belülről: hogy jól mozog, nem fáj, működik, használható, és hogy örömforrás!

 

- Szerinted miért fontos még a mozgás a fogyás mellett?

Ha valaki fogyni akar, életmódot kell váltania- ez közhely, de ilyen egyszerű. Minden programunkban vannak ezért étkezési tanácsok is.

 

- Fordult elő olyan, hogy nem tudtál segíteni valakinek?

Nagyon kevés olyan helyzet van, ahol nem lehet legalább lépésenként, aprókat javítani! A mozgás tényleg gyógyír. Mindazonáltal én edző vagyok-, és ennek megvannak a szigorú határai, van, ami már nem az én kompetenciám. Az évek alatt egy elég jelentős szakmai kapcsolati hálót alakítottunk ki: ha valaki orvosi/gyógytornászi vagy valamilyen más segítségre szorul, akkor tudjuk, hogy hova küldjük tovább, szóval, aki csak mozogni akar, az is jó helyen jár, de ha kiderül, hogy valamivel orvosilag kell foglalkozni, akkor továbbirányítjuk a megfelelő helyre.

- Vannak nagy siker sztorik? Akikre nagyon büszke vagy?

Hajjaj! Rengeteg lelkes visszajelzést kapunk szerencsére. A legjobb talán az, hogy a csatlakozók többsége megy tovább a következő programra. De persze, kaptunk már kritikát, is- ami sosem esik jól, de ha jogos, akkor változtatunk és javítunk. Erre is volt már példa.

Nézd például ezt, imádom, és büszke vagyok, ezt egy Franciaországban élő részvevő küldte: “Sziasztok, szeretném megköszönni munkátokat, igazán hálás vagyok a projektért! Amióta elkezdtem, nem tudom abbahagyni, igazi droggá vált. Reggel munka előtt meg mielőtt ébred a család, egy gyors torna és próbálom még este is összehozni. Igazan felTURBÓztatok energiával. Amióta belevágtam csak úgy szárnyalok testileg-lelkileg. Bízom benne, hogy a lelkesedésem, és az energiám végigkövet a következő hetekben is.”

De rengeteg visszajelzést  elolvashatsz itt is.

 És ahogy olvastátok az interjút, kitaláltátok már bizonyára, hogy én is belevágok, amint egy kis időm lesz. Kell a mozgás mindenkinek, kell az énidő, akármilyen is az anyateste. Szóval szurkoljatok! anyatest!

 

 

 

 

Szólj hozzá

Interjú Anyák