2023. dec 29.

EdiKids, mozgásfejlesztés felsőfokon

írta: Mayerné Répási Adrienn
EdiKids, mozgásfejlesztés felsőfokon

baby-2972221_640.jpg

Egyre több gyermeknek van szükséges különböző fejlesztésre. Ám gyakran a szülők nem tudják, hogy pontosan mi a gond, csak érzik, hogy valami nem jó. Ebben segíthet az EdiKids vállalkozás, amelyet Kovács Edina hozott létre.

- Mit lehet tudni az EdiKidsről? Mikor jött létre? Milyen indíttatásból nyitottad meg?


Az EdiKids-t azért hoztam létre 2022-ben, hogy át tudjam adni a szülőknek a gyermekek fejlődésével kapcsolatos információkat. Olyan csoportos foglalkozásokat szerettem volna létrehozni a kisgyerekes anyukáknak, ahol a gyermekek játszva fejlődhetnek, mélyül a szülő-gyermek kapcsolat, de a gyermekek saját maguk képességeit is megtapasztalhatják, miközben találkozhatnak más anyukákkal és gyerekekkel, mindezt vidám, oldott, barátságos légkörben. 

- Milyen szolgáltatásokkal foglalkozol pontosan?


A szolgáltatásaim az egészségmegőrzés széles skáláját foglalják magukban:
-állapotfelmérés
-életmód- és táplálkozási tanácsadás (kismamáknak, anyukáknak is)
- szülés utáni regenerációs program anyukáknak
- játékos, mozgásos fejlesztő foglalkozás 1-3 éves korú gyermekek részére szülővel (csoportos foglalkozás)
- KMT-komplex mozgásterápia foglalkozás (5 éves kortól) olyan gyermekek részére, akiknél iskolaéretlenség, figyelem- vagy magatartási probléma tapasztalható, illetve kisiskolások, akiknél (az előbbieken túl) tanulási nehézségek is jelentkeznek

- Hány éves kortól, meddig lehet részt venni a foglalkozásokon?

A játékos, mozgásos fejlesztő foglalkozás 1-3 éves korú gyermekek részére szülővel
(csoportos foglalkozás)

KMT-komplex mozgásterápia foglalkozás (5 éves kortól) olyan gyermekek részére, akiknél iskolaéretlenség, figyelem- vagy magatartási probléma tapasztalható, illetve kisiskolások, akiknél (az előbbieken túl) tanulási nehézségek is jelentkeznek.

 
A szülés utáni regenerációs mozgásprogram a friss anyukák számára nyújt segítséget a várandósság valamint a szülés során megváltozott testi állapotok helyreállításában. Magában foglalja a légzés helyreállítását, a testtartás helyreállítását, a gátizom- és medencefenék izmok megerősítését, a hasizom újra-aktiválását.

edikids_logo_4.png

- Miért tartod fontosnak a kicsik mozgását, mozgásfejlődésének támogatását?


A mozgásfejlődés együtt jár az idegrendszer fejlődésével, érésével, amik az alapot adják a későbbi magasabb rendű tevékenységekhez (finommotorika, írás, olvasás, téri tájékozódás, figyelem, koncentráció, magatartás, stb.) Előfordul – nagyon sok féle okból kifolyólag – hogy a mozgásfejlődés során valami nem az evolúciós rendnek megfelelően alakul, ezáltal az idegrendszer sem tud megfelelően strukturálódni, ami majd a későbbiekben (óvodás, iskoláskor) jelentkező nehézségeket okoz. Amennyiben időben észrevesszük, hogy valamelyik mozgásfejlődési állomás nem megfelelő minőségű és rendezzük a kiváltó okot, akkor elkerüljük a későbbiekben jelentkező nehézségeket.

- Mivel többek a te általad tartott foglalkozások?

Az 1-3 éveseknek tartott foglalkozáson már jól észrevehető, ha valamelyik gyermeknél valamilyen „lemaradás”/nem megfelelő minőségű mozgás jelentkezik. Ilyenkor megkérdezem a szülőt, Ő mit tapasztalt és tudok tanácsot adni, merre érdemes elindulni. Az óvódásoknak, kisiskolásoknak tartott fejlesztő foglalkozás során több oldalról, területről is rá tudok nézni a problémára és tudok javasolni más szakember bevonását a minél eredményesebb munka érdekében.

- Mik a visszajelzések?


A szülőktől kapott visszajelzések nagyon pozitívak. Több anyuka is azt mondta, hogy a gyermeke szeret a foglalkozásomra járni (van olyan gyermek, aki más foglalkozásra is járt, de az enyém jobban tetszik neki, ezért váltottak és hozzám járnak).


A KMT foglalkozással kapcsolatban is pozitív visszajelzéseket kapok (ez egyéni, otthoni gyakorlás az általam összeállított gyakorlatsor alapján), és beszámolnak a javulásokról (jobb koncentráció, ügyesebb finommotorika, könnyebb és szebb írás, jobban, könnyebben megy az olvasás, javulnak a magatartási problémák)


Az anyukáktól a szülés utáni regenerációs programmal kapcsolatban is sok pozitív visszajelzést kapok, hogy milyen változásokat tapasztalnak magukon, hogy elmúlt egy-egy addig fennállt probléma, (pl. inkontinencia) hogy a légzés helyreállításával csökkent a feszültség a testükben és jobb, pihentetőbb az alvásuk (mégha nem is tudnak sokat aludni, mert sokszor kell kelniük éjszaka), hogy figyelnek a testtartásukra, elmúlt a hátfájásuk stb.

arckep1_1.jpg


- Miért szereted különösen ezt a munkát? Mit ad hozzád?


Nagyon szeretem a gyerekeket és nagyon szeretem látni, ahogy fejlődnek, ügyesednek, okosodnak, felfedezik a világot (és szeretem, amikor először mondják ki a nevemet!). Fontosnak tartom a megfelelő fejlődést, hogy ne kelljen a későbbiekben különböző problémákkal, nehézségekkel bajlódniuk. Úgy gondolom, egészséges gyermekből egészséges felnőtt válik.

- Mik a terveid a jövőre nézve?


Nagyon szeretném edukálni a szülőket, hogy értsék, miért fontos a gyermek megfelelő fejlődése és hogyan tudják segíteni gyermekeiket ebben.
Workshopok tartását tervezem szülőknek ebben a témakörben.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #vállalkozás #EdiKids #fejlesztés

Szólj hozzá

Interjú