2022. dec 21.

Prónik Judit: A ​Szemerédy-ház titkai

írta: Mayerné Répási Adrienn
Prónik Judit: A ​Szemerédy-ház titkai

covers_659726.jpg

Szeretsz elmélyedni egy-egy történelmi korszakot körülölelő, mélyebb történetben? Akkor a Szemerédy-ház titkait fürkészd ki bátran!

A történet segít feltárni, megismerni a háború igazi arcát, a történéseket, a háborús időszak szörnyűségeit, az  embereket érintő szenvedéseket. Az írónő nem idealizálja a háborút, hanem bemutat mindent belőle,a fronton harcoló katonák életét, a félelmeiket, bizonytalanságukat, az utolsó perceik megélését, a csaták borzalmait és a hősi tetteket, a kisebb, nagyobb hősöket, a bajtársiasságot, összetartást is. Megmutatja, milyen az, amikor bármilyen dolog is történjék, ember tud maradni valaki, és milyen az, mikor valaki egy kisebb dologtól is kivetkőzik emberi mivoltából. Az élet annyira kiszámíthatatlan még normál időkben is, hát még háborúban...

war-g922004def_640.jpg

Az írónő nagyszerűen játszik a különböző hangulatokkal, érzelmekkel. Az ellentétek kiélezetten olvashatóak a történet sodrásában, mert egyes fejezetek elringatnak, elbájolnak, megmelengetik a szívünk, majd a következőben történik valami tragikus, szívbe markoló, fájdalmas dolog és összetöri kicsit a ketyegőnk.

Továbbá a könyv segítségével nagyszerűen elmélyedhetünk az emberi lélek bugyraiban is, jól megmutatja a kötet, milyen sokszínűek vagyunk mi, emberek. Megmutatja milyen az igazi árulás, az őszinte szerelem, a mély barátság.  

A könyv erőssége a nagyszerű  hangulatteremtés, a történet  helyszíneinek ábrázolása, a leíró részek, a részletesség és az aprólékos ábrázolás. A  történetvezetés izgalmas, fordulatos. Mikor azt gondolnánk, már csak a happy end jöhet, valami csavar mindig bekövetkezik és viszi az olvasót előre. 

Sokszereplős regény, de az írónő nagyszerűen kézben tartja a dolgokat. A kítűnően megrajzolt karakterek erősek, hihetőek, olykor hibáznak, szeretnek, cselekednek, egyszóval tényleg hihetőek és jól életre keltettek. A mellékszereplők is bőven kapnak teret a történetben. Van hős, gonosz, hősszerelmes, csendes háttérember...A szereplők szerethetőek, vagy épp utálhatóak kellőképpen. A nyelvezet jó, bár hiányoltam az egyedi jellemzőket, szófordulatokat. A párbeszédekben sem túl erős a könyv, azon még lehetett volna dolgozni kicsit, hogy az is annyira alapos legyen, mint a háttérkutatás, bemutatás. Viszont első könyves szerzőként az írónő jól megugrotta a lécet, hiszen a történelmi történet sok buktatót rejthet. Jól megrajzolt sokféle hangulat, érzés, érzelem keveredik a lapokon, melyek miatt érdemes elolvasni! 

Kítűnő szórakoztató háborús, történelmi romantikus könyvet foghat az olvasó a kezébe a Szemerédy-házzal, mely ezernyi érzelmet ébreszthet benne és érződik rajta az alapos kutatómunka is!

A könyvet ezen a linken tudjátok megrendelni, ha kedvet kaptatok az elolvasásához: https://szemeredy.kooskonyv.hu/

Fülszöveg:

Szerelem. Bosszú. Árulás. És egy ősi ház, ami őrzi lakóinak titkait…

A II. világháború Magyarországán a nemes Szemerédy-ház fiatal házitanítója, Halmai Péter szerelmi bánatból jelentkezik a seregbe. A háborúban igaz barátokra és egy halálos ellenségre is szert tesz, aki bosszút esküszik ellene és mindvégig üldözi őt. Péter harcol Budapest ostrománál és részt vesz a legvéresebb csatákban is. Megjárja a szovjet hadifogságot, ahonnan a sors szeszélyéből éppen Páll Lajos, egykori szerelmének kedvese menekíti ki. A férfi szabadságáért cserébe megbízza őt egy feladattal. A küldetés sikerén emberéletek múlnak. És a szerelem.

Idézet: 

– Maga és az idealizmusa, Péter – mosolyodott el barátságosan Páll Lajos, mint amikor az apa kedvesen nevelni próbálja a fiát. – Hiába fest rétet a börtön falára, és álmodik csillagokat a sötét égre, attól az még börtön és sötét ég marad.

442 oldal 
keménytáblás 
ISBN: 9786150161181

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#könyv #olvasmány #történelmi #történelem #történelmiromantikus 

Szólj hozzá

Recenzió Olvastuk