2022. ápr 20.

Mentasárkány

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mentasárkány

mentasarkany_1.png

Szandra mesél ma az interjúban a Mentasárkányról, ahol rajzok, bábok, könyvjelzők és letölthető színezők is helyet kapnak.

 

Mit tudhatunk rólad?

Somfay Alexandra vagyok, a Mentasárkány – rajz & báb megálmodója és alkotója. Óvodásoknak tartok bábfoglalkozásokat és emellett felnőtteknek és iskolásoknak színezőket is készítek.

Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz? Egyedi könyvjelzőket készíts?

Bábpedagógus vagyok és ovisoknak tartok bábfoglalkozásokat a kisfiam születése óta. A covid első hulláma után újra elkezdtem többet rajzolni, ami eddig, mint alkotási forma nem kapott ekkora teret az életemben; és innen indul el, hogy azóta egyre több színezőt készítek. Először ajándékkártyákat kezdtem el tervezni a rejtőzködő varázslényes rajzokból (tündérek, őrsárkányok és unikornisok), melyekhez történetek is tartoznak.

Idén kezdtem el könyvjelzőket is készíteni.

Nagyon szeretek olvasni és szeretem, ha egy tárgy egyben személyes ajándék és praktikus is, így úgy gondoltam a könyvjelző is ilyen lehet, amit öröm színezni, szívesen adjuk személyes ajándékként, és amit örömmel használunk is, mert eszünkbe jut a készítője, amikor olvasunk.

Hogyan találod ki a motívumokat? Miképpen inspirálódsz? Mi ad ihletet?

Spontán alakul, van, hogy egy alap témában rajzolok, mint a víz mélyén könyvjelzők esetében, de minta maga közben alakul ki spontán, meglepem magamat is vele sokszor. Vannak olyan rajzaim, ahol egy teljesen spontán mintából indulok el és lesz belőle valamilyen alak vagy téma közben. De néha előre tudom nagy vonalakban, hogy mit szeretnék rajzolni. Szeretem a rajzolásnak a szabadságát.

mentasarkauny_2.png

Kiknek készíted elsősorban a termékeidet?

Anyukáknak, akiknek a színezés énidő lehet és örömforrás. A kicsi kártyák vagy könyvjelzők épp kiszínezhetőek akkor is, ha nincs egyben sok időnk. A színezőket gyerekek (iskolás kortól) is szeretik színezni, így akár közös színezésnek is teret adhatnak. Én is nagyon sokat szoktam színezni a gyerekeimmel közösen, ami egy olyan közös élmény, ami megmarad nekik jó emlékként is és közben közös örömforrás is. A praktikus termékekkel (ajándékkártya, könyvjelző) pedig mindez személyes ajándék is lehet családtagoknak, ami külön öröm, mert a személyes ajándékok erejében nagyon hiszek és fontosnak tartom, hogy teret engedjünk neki az életünkben.

 mentasarkany_3.png

Mi a terved, célod a termékekkel?

Szeretném, ha az anyukák megtapasztalnák, hogy rövid idő alatt is lehet a színezéssel energiát gyűjteni, és hogy milyen öröm és élmény lehet akár a gyerekekkel együtt is színezni. Emellett szeretném, ha minél többen választanák a személyes egyedi ajándékokat, amelyekben nagy erő van, és amelyekben benne rejlik a készítő ideje, szeretete és öröme is.

A mai világban, ahol nagyon sok területen az online dolgok egyre nagyobb teret nyernek, kifejezetten kincs lehet egy kézzel fogható papíron lévő ajándék, ami szép, igényes és egyedi. A színezésre fordított idő és lelassulás pedig segíthet megélni a jelent és tudatosítani, hogy az igazán fontos értékek között van az öröm, a szeretet és a másikra fordított idő. Emellett például élményajándékoknak is remek kísérője lehet, hogy olyan kézzelfogható valamit is adjunk az élmény mellé, ami nem lesz kacat.

Szeretem a játékosságot, és ha elgondolkodtathatok, ha a rajzok által inspirálhatom azokat, akik színezik a színezőimet. A könyvjelzők ezért csomagban vannak és a négy könyvjelző lazán kapcsolódva, de puzzle-ként egy képpé is összetehető. A rajzok a könyvjelzőkben rejtenek motívumokat, amelyek a felnőtteknek szólnak és néha kis lényeket is, amelyeket a gyerekeknek/ a gyermeki lényünknek rejtettem be.

Hol szeretnél tartani velük, mondjuk 5 év múlva?

Jó kérdés, nem tudom még pontosan. Szeretném, ha jobban megismernék a Mentasárkány könyvjelzőket, színezőket és örülnék, ha ez eszköze lehetne annak, hogy többször döntsenek az anyukák a személyes ajándékok mellett és adnának maguknak is rendszeresen időt a színezés örömére.

Vannak ingyenesen letölthető színezőim, ahol jobban meg lehet ismerkedni a stílusommal. Most a Tavaszi Családi Színező Csomagot lehet letölteni így. http://mentasarkany.hu/letolthetoszinezo/

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #könyvjelző

Szólj hozzá

Interjú