2022. ápr 19.

A tavaszi romantikát hozza el az olvasóknak a hamarosan érkező antológia!

írta: Mayerné Répási Adrienn
A tavaszi romantikát hozza el az olvasóknak a hamarosan érkező antológia!

marysol.jpg
A tavaszi romantikát hozza el az olvasóknak a hamarosan érkező antológia! A nemsokára kijövő könyvről és kiadóról kérdeztem a Marysol kiadó tulajdonosát és egy új, még viszonylag titkos projektről.

- A Marysol kiadó bombaként robbant be. Amilyen gyorsan jött, annyira gyorsan jelentetett meg új, kezdő íróktól könyveket, friss témákat, izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket. Elégedett vagy az eddigi szárnyalásotokkal? Gondoltad volna, hogy ilyen jól sikerül, ennyire szeretik az olvasók a nálatok megjelenő könyveket?
Igazából nagyon meglepett a dolog. A könyvkiadót eleinte azért hoztam létre, hogy a saját könyveimet kiadjam. Ezután valahogy özönleni kezdtek az írók, akik szerettek volna csatlakozni a kiadóhoz, és rengeteg jelentkező volt kezdő íróként is. Mind a mai napig havonta körülbelül 40-50 kéziratot kapunk, ebből nehéz is választani. Igyekszünk olyan témákat válogatni amik egyediek, és valamilyen szinten különlegesen szólítják meg az olvasókat.
A rengeteg "kezdő" jelentkező mellett pedig nem lehet csukott szemmel elsétálni, ezért is találtam ki a novella pályázatokat. Évente két-három tematikus pályázatot ír ki a kiadó, ahol lehetőséget adunk a nyomtatott könyvbeli megjelenésre, akár kezdő írók számára is. Gyakorlatilag akkora sikere van, hogy egy pályázatra átlagosan 700 novellát küldenek be a szorgos írók és írópalánták, ám egy kötetbe csupán a 10%-a fér bele. Így kb 70 novellát tudunk betenni egy kiadványba, és ez nagyon megnehezíti a munkánkat, valójában sokkal több jó írás érkezik, meg is izzad a zsűri a válogatásban.
Most zárult a Cseresznyevirágzás novellapályázatunk, és egy hónap mulva indul a Horror novella pályázat, jó lesz ha figyelnek a kedves író-olvasók!
 - Mi adja a nehézségét egy új kiadó létrehozásának, megismertetésének az olvasókkal?
Bár újnak tűnhetek a szakmában, valójában 15 éve jelennek meg könyveim, így ismerem a másik oldalt is. Hogy mit él át egy író, amíg kezébe foghatja a könyvét, milyen fázisokon, milyen kereszteken kell átlépdelni, amíg a kész könyv az ember kezében landol. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy ezzel a tudással is tudom segíteni a kiadó oldalát. És nem utolsó sorban számok és a döntések meghozatala így könnyebb. Egyébként a megismertetés nem könnyű, főleg kitűnni a többi kiadó közül. Bár nemsokára indulunk egy egyedi projekttel, amivel minden írónk tudott és akart is azonosulni. Remélem majd Te is írsz róla, nagyon egyedi és érdekes projekt lesz!
 - Mi a szépsége a munkának?
A varázslat egy történet lapokra való megálmodásában rejlik. Egyszerűen tisztelem azokat az embereket és imádok is velük együtt dolgozni, akik egy másik világot filmszerűen oda tudnak tenni a képzeletbeli képernyőmre,  amikor olvasok. Szerintem ez egy legnagyobb csoda a könyveknél, egyszerűen imádom!
 - Cseresznyevirágzás. Egy új, hamarosan megjelenő antológia. Mesélnél róla? Kiknek készül elsősorban?
Az idei első novellagyűjtemény, romantikus novellák kötete. Erre a pályázatra 694 novella érkezett be, így itt is nehéz dolga volt a zsűrinek. Ha jól emlékeszem, itt összesen 72 novella került bele a kötetbe, 12 éves a legfiatalabb írója. Nagyon vegyes de mind romantikus. Hol boldog, hol szomorkás és megható írások válogatása.
Egy gyönyörű kosár, amiben most a férfi novellaaírók is brillíroztak nagy számban!  Az idei év újdonsága, hogy egy nyertest hirdetünk, ő lesz 2022 év romantikus novellistája, és egy gyönyörű üvegből készült emlékplakett tulajdnonosa is lesz.. Eredményhirdetés pedig május 2-án várható, nem sokkal utána a kötet kijön a nyomdából.
smartmockups_kyj2wtdn.jpg
- Legjobb romantikus novellák kerültek bele. Mi volt a fő szempont a beválogatáskor?
Megható, szívhez szóló és valamilyen szinten egyedi legyen. Mivel rengeteg novella érkezett be, előnyben részesítettük azokat, amiket kevéssé kellett nyelvtanilag és szerkezetileg is szerkeszteni és a történet is magávalragadó volt.
 - A könyv kapcsolódik az előző antológiához a Holdfénytánchoz valahogy? 
A múlt évben jelent meg a Holdfénytánc. Ott még műfaji megkötés nem volt, viszont rengeteg jó írás került beküldésre. Ez adta az ötletet, hogy egy évben műfaji szelekcióval több novellapályázatot is meghirdetünk. Nem gondoltuk volna, hogy ekkora siekre lesz a romantikus kötetnek is. Nagyon jó hogy az emberek ennyire szeretnek írni!
smartmockups_kpfleqmc.jpg
 - Milyenek voltak a Holdfénytánc kötetnél a visszajelzések olvasói és írói körben? 
Nagyon örültek neki. Hiszen ez egy lehetőség az írók számára, hogy nyomtatott könyvben is láthassák saját novelláikat.
 
Nem tudom nem megkérdezni. Említettél egy új projektet. Ez a Plusz egy fa projekt. Mesélnél róla?
Egy olyan kezdeményezés, amiben minden íróm egyetértett. Amikor kipattant a fejemből az ötlet, elmeséltem nekik, azt válaszolták, hogy hova kell menni, és azonnal indulnak.
pluszegyfa2.jpg
A projekt lényege, hogy minden egyes könyvünk megjelenésekor ültetünk egy fát. Így nem csupán elveszünk a természettől, hanem adunk is, hiszen egy könyv lapjai egy fa életébe kerülnek. Felelősen gondolkodva tehát, ha azt szeretnénk hogy még az unokáink is egy szép nagy fa árnyékában olvashassanak, mindenképpen törödnünk kell a fenntartható jövővel. Így a projekt lényege, hogy minden egyes kaidott könyvnél az írója és a kiadó ültet egy facsemetét a hála jeléül. Ezt már a legutóbbi megjelent könyvünk hátulján is láthatják az olvasók, egy logó hívja fel ugyanis a figyelmet arra, hogy ez a könyv a Plusz egy fa projekt-ben készült. Így az olvasó, ha meglátja a logónkat egy könyv hátoldalán, biztos lehet abban, hogy a könyv megvásárlásával ő is hozzájárult a bolygónk védelméhez, és egy újabb fa ültetéséhez!
mkafb_logo_borito-265x300.png
Bővebb információk a kiadó honlapján találhatóak:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #kiadó #marysol #könyv #környezetvédelem #cseresznyevirágzás

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő