2021. júl 05.

Nyári dilemma

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nyári dilemma

Strandolni vagy nem strandolni?! Ez itt a kérdés!

      beach-394503_640.jpg

Megérkezett a szokásos, nyári nagy hőség. Ilyenkor mindenkiről lekerülnek a felesleges ruhadarabok. Előkerülnek a lenge szoknyák, a sikkes és sportos rövidnadrágok és a strandfelszerelés is. Utóbbi nem mindenkinek okoz felhőtlen pillanatokat. A strandot lehet nagyon szeretni és nagyon nem. Hűs víz, nagy pacsálások, sok vidámság, egy kis eszem-iszom, lángos, palacsinta, főtt kukorica, fagyi és csúszdázás. Viszont akadnak szép számmal emberek, akiknek a fürdőzés, a medencék és a vele járó nekivetkőzés kész kínszenvedés. Az egyik legijesztőbb dolog levetkőzni mindenki előtt egy szá fürdőruhára, bikinire.

Elfogadás! Olvassuk mindenfelé. Érzékenyítés!  Valahogy ezen a téren mégis gyerekcipőben jár e két dolog. Egymás testének, vélt vagy valós hibáinak elfogadása nem téma. Pedig mindenkinek van takargatnivalója, olyan testrésze, olyan hibája, amit más elé nem szívesen tár. És persze egy fürdőgatya vagy bikini nem bíz sok dolgot a képzeletre.  Még a ismert, tökéletes(nek hitt) modellek, énekesek, színészek és színésznők is találnak magukban kivetnivalót. Még nekik is van olyan részük, amit nem szeretnek magukon. Sajnos sok ember osztorozza magát a kinézete miatt. Kósza szőrszálak, túl vastag, túl vékony, van ott egy heg, narancsbőr, stria, égés, zsírpárnák, görbe lábak, kis mell-nagy mell, túl izmos, túl vékony, túl kövér...Hosszasan lehetne ecsetelni, ki mit nem szeret, mit nem visel jól önmagán. Mert az tuti fix, hogy mindenkinek van olyan tetsrésze, amit gyűlöl magán! De ezen lehet dolgozni. Felül lehet kerekedni rajta elfogadással!

Leginkább beszólogatások után lesz valaki gátlásos. Egy-egy testgyalázó bemondás, egy ilyen kinevetés, összesúgás a hátunk mögött jobban fáj, mint egy igazi, bevitt ütés. Ha pedig évekig ez megy, akkor az önbizalmat teljesen le tudja építi. És újra felépíteni évek munkája, ha sikerül egyáltalán.

De olykor még ez sem kell ahhoz, hogy rosszul érezze magát a bőrében az ember. Hiszen mindenki a saját legnagyobb kritikusa. És gyakran használjuk ezt a szokásunkat. Önostorozunk, bántjuk saját magunk. Ott is problémát látunk önmagunkban, önmagunkon, ahol más nem. Megváltoztathatatlan dolgok miatt gyilkoljuk csendben a saját önbizalmunk.

young-woman-1745173_640.jpg

Képek: Pixabay
Igen, a legtöbb dolog ellen tehetünk. Szőrteleníthetjük a nem kívánt részeket, edzhetünk és diétázhatunk, ha fogynunk kellene, megműtethetjük, ehetünk többet, hogy ne legyünk túl vékonyak...De szükséges mindenképpen ez? Inkább saját magunkal kellene megbékélni és elhinni, hogy aki ilyenek miatt bánt másokat, az saját magával nincs kibékülve. A sértő szavai mögé bújik, hogy ő kevésbé látszódjon. Viszont saját magunk iránti elégedettségünk ellen igenis tennünk kell! Építeni az önbizalmunk, elfogadni magunk. 

El kell hinni, hogy egy strandolás alkalmával nem mindenki minket néz, ha levetkőzünk fürdőruhára. Inkább azzal van elfoglalva, hogy saját magán látott nemszeretem dolgokat elfedje vagy jól érezze magát a családjával, gyerekeivel. Aki mégis mások kigúnyolásával van elfoglalva, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt!

Mondom ezeket úgy, hogy nekem is erősen dolgoznom kell magam elfogadásán, nem bántásán. De egyszer talán elég erős leszek ahhoz, hogy nem a fél házat magamra kapva vonuljak végig egy strandon, csak élvezzem a nyarat, a meleget, a vízpartot. 

Szeresd önmagad! Fogadd el úgy, ahogy van! Tegyél az ellen, ami ellen tehetsz valamit, ha nagyon zavar! A többit meg úgy fogadd el, ahogy van! Szeresd embertársaid, bárhogy is nézzenek ki! Ne szóld le a husisabbakat, se a túl vékonyakat!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 #önszeretet #testszégyenítés #strand #elfogadás 

 

Szólj hozzá

Kitekintő