2021. jún 22.

Jegyekben mért életek?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Jegyekben mért életek?

children-306607_640.jpg

 

Jegyekben vett életek? 

Megkezdődött a nyár, vége az iskoláknak. Ez az év amúgyis olyan felemás lett, a bezárásoknak hála. Tovaröppent nagyon gyorsan vagy épp nem elég gyorsan. A csemeték megkapták a szép, szebb és kevésbé szép bizonyítványokat. Csak úgy virítanak a jeles, kitűnő bizonyítványok a közösségi felületeken, amiktől van, aki jól érzi magát, más pedig legszívesebben letiltana minden bizonyítványos bejegyzést.

Mit jelentek a bizonyítványba foglalt jegyek?

Hogy a bizonyítványba írt jegyek mit bizonyítanak? A tudást? Azt, mennyi türelme van a tanárnak a gyermekhez, a gyerekeknek pedig végigülni a tanórákat? Szimpátiát? Órák hosszas magolást és rengeteg gyomorideget gyermeknek/szülőnek/tanárnak egyaránt? Félreértéseket? Megelőlegezett bizalmat? Kivételezést? Rengeteg tanulást és küzdelmet? Egy kis segítséget, hogy jobban menjen legközelebb? Kisujjból kirázott tudást? 

Kinél ezt, kinél amazt. A bizonyítványban ezek nem látszanak, csak a puszta számok.

Bizonyítanak egyáltalán valamit? Fontosak? Számít, hogy tesiből nem lett meg az az ötös és így nem lett kitűnő a gyerek? Vagy rajz nem lett tökéletes? Esetleg a matek vagy a német, amivel hadilábon áll a csemete? Szükség lesz ezekre a bizonyítványos jegyekre bármikor is? Számon fogja kérni valaki, valahol? 

Még egyszer sem kérték sehol sem a bizonyítványomat, egyiket sem. Soha, sehol nem kellett megmutatnom. De azért ne vennének fel egy munkahelyre, mert egy évben nem sikerült úgy a fizika jegyem (igaz nem csak egy évben nem sikerült, bevallom, fizikából mindig sötét voltam)?

Igaz továbbtanulásnál számít. De ott is csak az utolsó évek. Nem azt mondom, hogy jó, ha valaki nem tanul, ellinkeskedi az éveket, nem tanul semmit. De olykor többet tanul az a gyerek, csak a jegyein nem látszik. Vagy valami probléma van otthon, a gyerekkel és azért nem tanul jól. vagy nincs affinitása, tehetsége a készségtárgyakhoz, nem érti, nem magyarázzák el jól neki, nincs türelme megtanulni, megérteni...

Megéri?

Megéri, hogy kisgyermekek százai úgy mennek haza a bizonyítványukkal, hogy nem sikerült. Az ő szüleik nem lettek büszkék. Sőt, otthon le lesznek szidva a jobbik esetben, a rosszabbikban elverve!? Ők magukra nem lettek büszkék, mert nem úgy sikerült, ahogy szerették volna? 

Sok lurkó rettegve megy haza a bizonyítványával. Sok kiskölyök nem is megy haza és inkább világgá megy, mert fél a következményektől. Ez annyira szomorú:(

Megéri? Hiszen ezek csak számok. A következő évben lehet jobb lesz, jobban fog sikerülni. Lehet még kitűnő tanuló a rosszabb jegyekkel rendelkező gyermek és fordítva is igaz. Fentről is lehet nagyot esni. Nem számít. Egy nem kitűnő tanuló gyermeknek is lehet nagyszerű munkája későbbiekben és lehet értékes tagja a társadalomnak. Ahogy egy nagyon jó tanulónál sem életbiztosítás a jó jegyek garmadája. Elképzelhető, hogy a késöbbiekben elkallódik majd. Nem fokmérő a bizonyítványban leledző számadat a jövőre nézve!

Nem egyformák a csemeték. Az egyiknek a matek megy jobban, a másiknak a történelem, míg a harmadiknak a készségtárgyak. Nem ugyan az két különböző gyereknek adott jegy sem. Van, aki sokat tanul az ötösért, küzd, sokat seggel, magol, magántanárhoz jár, míg a másik csemete a kisujjából kirázza, tanulás nélkül.

track-and-field-1867053_640.jpg

Mielött jönne a "savanyú a szőlő" beszólás, a gyermekeim szuper bizonyítványokkal jöttek haza, amit nem teszek ki a közösségi médiába, nem verem a mellem érte, mert nem az én érdemem, hanem az övék. De ha rosszabb bizonyítvánnyal jöttek volna haza és tudom, hogy minden tőlük telhetőt megtettek, akkor is büszke lennék rájuk, mert megérdemlik! Megdolgoztak érte a legjobb tudásuk szerint, a jegyektől függetlenül!

Ne kelljen lesütnie a szemét annak a szülőnek, akinek a gyermeke nem kitűnő. De ne érezze magát az a szülő sem rosszul, akinek a csemetéje a legjobb tanuló minden évben! Soha sem lehet tudni, mi áll a jegyek mögött, mennyi tanulás, tudás, magolás és küzdelem!

Minden gyermek értékes és nem a jegyei határozzák meg!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #tanulás #vélemány #jegyek #gyermek #bizonyítvány

 

Szólj hozzá

Kitekintő