2021. máj 17.

Segítsd a szánhúzó kutyákat adód 1%-val!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Segítsd a szánhúzó kutyákat adód 1%-val!

pr_1.jpg

Segítsd adóddal az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványt!

Az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány több mint 10 éve azért jött létre, hogy a rászoruló szánhúzó kutyákon segítsen.

Sokan csodálkozva hallgatják ezt a fogalmat, ide tartozik a  szibériai husky, az alaszkai malamut és a csodaszép hófehér samoyedek is. Ezek a kutyafajták ma rendkívül divatosak Magyarországon, azonban sokan abba nem gondolnak bele, hogy a szánhúzó kutyák "mások", mint a többi kutya.

Számos szempontból különleges állatokról van szó. Nagyon jóindulatú, barátságos kutyák. Kedvesek, gyerekekkel játékosak, és másik kutyával együtt is lehet őket tartani, sőt annál boldogabbak, minél nagyobb a nyüzsgés körülöttük.  A szánhúzó kutyák rendkívül intelligens, okos kutyák. Azonban ők sokkal öntörvényűbbek, makacsabbak, mint más fajták, ezenkívül unalmukban szökhetnek, ha nincsen kielégítve a napi mozgás igényük. Nem szabad hagyni, hogy unatkozzanak, le kell fárasztani őket máskülönben, unalom esetén hajlamosak lehetnek ásni és előfordulhat, hogy rumlit rendeznek a kertben. Éppen ezért számukra az aktív életet élő gazdi jelöltek a leginkább megfelelőek. A huskyknak pedig vannak egyedei, akik varázslatos képességekkel megáldott szabadulóművészek. Sajátosságuk, hogy nem is ugatnak, hanem vonyítanak, ami nem mindig kellemes a hallgató közönség számára, de ez nem azt jelenti, hogy következetes neveléssel ne lenne kontrollálható ez a szuperképességük. 

 pr_5.jpg

Sajátos viselkedésük, szökési hajlamaik, és az aktív életet megkövetelő természetükből fakadóan nem mindenki számára ideális társak a szánhúzó kutyák. Mindezek miatt rengeteg egyed kerül közülük utcára, legtöbbjüket a gazdáik már nem is keresik. Alapítványunk szívügye a sintértelepekre kerülő, és az utcán kóválygó szánhúzó kutyák mentése., majd panziókba elhelyezése, mert sajnos az alapítvány saját telephellyel és alkalmazottakkal nem rendelkezik. Ellenben ennyi év alatt már sok ezer szánhúzó kutyán kellett segítenie. 

Mindez rendkívül magas kiadásokat okoz, a panziós költségek, a kutyatápok, és az orvosi költségek nem kis tételek. Gyakran megesik, hogy egy-egy kutya évekig ragad az alapítványnál, mert nem talál szerető gazdára. És vannak "örökdarab"-jaink, például a mindkét szemére vak Liza husky, akit gazdája vakított meg, vagy a nagyon öreg Matyi malamut bácsi.

Az alapítvány gondozásában keresünk számukra szerető gazdát, akit igyekszünk tanácsokkal ellátni és széleskörűen tájékoztatni a fajtával kapcsolatos jellemzőkre. A kutyáinkat jól ismerjük, így a hozzánk érkezőket, akik szeretnének örökbe fogadni el tudjuk látni az adott kutyával kapcsolatos információkkal. Így már egy olyan kutyát fogadhat örökbe tőlünk, akiről tudható, hogy milyen személyiséggel rendelkezik. Ez sokszor megkönnyíti az örökbeadás folyamatát. Az új családra talált kutyáink gazdáival is rendszeres kapcsolatot tartunk különböző csoportokban. 

story_sema_3_2_1.jpg

Hogyan fogadhatunk örökbe? 

Az alapítvány honlapján (www.szanhuzoalapitvany.hu) minden gazdikereső kutya megtalálható fényképekkel és rövid leírással. Az adatlapjuknál egy kérdőívet találunk, melynek kitöltése után mi le tudjuk szűrni, hogy a kiválasztott kutyus illik-e a leendő gazda életmódjához. Ha nem, akkor próbálunk olyan kutyust ajánlani, aki alkalmas lehet, illetve, ha úgy látjuk, hogy sem a gazdának, sem a kutyának nem tenne jót az örökbefogadás, természetesen azt is megmondjuk. Egy fiatal kutya jó eséllyel 12-15 évig elkíséri az embert. Ez hosszú idő, és nekünk fontos, hogy a kutyának a legjobb helyet találjuk meg, valamint a felkészületlen gazdákat is szeretnénk megkímélni egy rossz döntéstől.
Ezután jön a személyes találkozó és a környezettanulmány. Kert esetében ellenőrizzük a kerítést, kaput, és hogy megfelelő biztonságban lesz-e az új lakó az örökbefogadónál. Ha minden rendben van, oltva, chipezve, ivartalanítva, féregtelenítve, illetve bőr- és szívféregre szűrve adjuk a kiválasztott kutyát örökbe. Fix anyagi vonzata nincs az örökbefogadásnak, de szerencsére a gazdák támogatnak minket egy egyösszegű adománnyal ilyenkor, hiszen az 1%-on és az adományokon felül gyakorlatilag nincs más anyagi forrásunk. 

Mire lenne szükség, hogy ezeken a csodaszép kutyákon továbbra is segíteni tudjunk?


Egyrészt, ha minél több ember ajánlaná fel alapítványunk számára a SZJA 1 %-ot. Adószámunk. 18899173-1-43.

Az SZJA 1 % felajánlásának határideje 2021. május 20. éjfél. Eddig lehet rendelkezni ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. Akkor is lehet még rendelkezni eddig, ha valaki az adóbevallását már korábban leadta. Az SZJA 1 % az egy olyan összeg, ami bent van az államkasszában, és annak a felhasználását lehet eldönteni. Köszönettel fogadunk adományokat, cégeknek természetesen alapítványi igazolást is tudunk kiállítani, továbbá szükség lenne ideiglenes befogadókra, akik szuper kerítéssel és nagy szívvel, valamint türelemmel rendelkeznek.

Természetesen nagyon örülnénk örökbefogadó jelentkezőknek, a www.szanhuzoalapitvany.hu honlap Kutyák menüpontjában lehet örökbefogadónak jelentkezni.

Aki nem tud örökbe fogadni, de még is szeretne segíteni a védenceinken, számára a virtuális örökbefogadást ajánljuk. Szintén a www.szanhuzoalapitvany.hu honlap Kutyák menüpontjában lehet virtuális örökbefogadónak jelentkezni. A virtuális örökbefogadók minimum 5000 Ft-tal szokták támogatni kiválasztott kedvencüket, ami 5 napi panziós díjat fedez. Számunkra már ez is óriási segítség!

Szánhúzó kutyát tartani egy olyan életforma és egy olyan élmény, amiben ha egyszer már részed volt, akkor menthetetlenül beleszeretsz. Mi sem bizonyítja, ezt jobban, hogy számos örökbefogadónak, később is újabb szánhúzót fogad magamellé. 

Amennyiben szeretnéd követni az alapítvány munkásságát és szívmelengető posztokat látni, az új családba került szánhúzókról, akkor a Facebook oldalukon és az Instagramjukon is követheted.

Facebook:  https://www.facebook.com/alapitvanyaszanhuzokert

Instagram: https://www.instagram.com/szanhuzo_alapitvany/

 

Adatok:

Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Bankszámla szám

10404742-50505249-49551019

K&H Bank

Nemzetközi bankszámlaszám

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#adó #kutya #segítség #cikk

Szólj hozzá

Kitekintő