2021. máj 11.

Miért kedveljük gyakran a negatív karaktert jobban?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Miért kedveljük gyakran a negatív karaktert jobban?

man-4134645_640.jpg

Olvasáskor, de gyakran egy-egy film, sorozat kapcsán is felmerül, hogy a negatív karaktert jobban kedveljük, izgalmasabbnak tartjuk, vonzóbbnak és a főhősünknek is őt választanánk párjául inkább, mint a pozitív, hozzárendelt, elrendelt szereplőt. Gondolj csak a Vámpírnaplóknál Damon-Elena-Stefan háromszögre vagy a most futó netflixes Árnyék és csont sorozatnál az Éjúr-Alina-Mal szereposztás is nagyszerű példa. Lehet az ő képüket kellene kitennem főképként, mindjárt többen kattintanának. :)

De jó pár ilyet fel tudnék sorolni, ahol mindenki a negatív karakternek szurkol, hogy összejöjjön a főhőssel. Azt hiszem, igen izgalmas téma és érdemel egy kis boncolgatás. Van is pár tippem hozzá.

Vajon miért társítunk a negatív szereplőhöz pozitív dolgokat és miért vonzódunk jobban hozzájuk?

Biztos megvan a pszichológiája a dolognak, így én csak laikusként tűnődöm rajta.

- Sokszor a szereposztás miatt. Egy könyvben talán annyira nem csúcsosodik ki, de filmben nagyszerűen, hogy a negatív karakter izgalmasabb, karizmatikusabb, kevésbé jelentéktelen és mérföldekkel vonzóbb, mint a pozitív karakter. Már ezért is. Viszont a könyvben jobban lehet árnyalni az adott szereplő személyiségét és elmélyíteni iránta az ellenszenvet.

- A negatív karakter mindig izgalmasabb, már csak azért is, mert szívesen megváltoztatnánk, "megtérítenénk" ezért jó kihívásnak tartjuk. Több izgalmat ígér, sejtelmesebb, mint a jófiú/jólány. A való életben persze 10-ből 8 ember a jobb embert választja párjául. Viszont a könyv/film megadja azt a szabadságot, hogy a veszélyt, a kihívást, az izgalmas, a kiszámíthatatlanságot vegyük előre, ne a megszokottat, a jót, a kiszámíthatót, a megbízhatót. 

- Több a lehetőség egy negatív karakterből. Míg a jó fiú/lány ritkán lép rossz útra, kevés a mozgástere, addig egy rossz fiú/lány hatalmas karakterfejlődésen eshet át. Lehet még rosszabb, gonoszabb, maradhat sejtelmes vagy akár hatalmasat válthat is, pozitív irányba. Ez azért valljuk be, sokkal izgalmasabb és várósabb...

Mit gondoltok, miért csípjük a negatív karaker-főszereplő párosítást jobban és úgy általában, több negatív szereplőt is? Nektek is akad a tarsolyotokban példa, ahol a főszereplőt jobban el tudtátok volna képzelni a negatív szereplő mellett, mint aki lett végül? Ki a kedvenc negatív karakteretek?


Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#negatív #könyv #film #sorozat #negatívkarakter #vonzódás #árnyékéscsont #netflix #vámpírnaplók 

Szólj hozzá

Csajos oldal