2021. már 19.

Farmer második élete

írta: Mayerné Répási Adrienn
Farmer második élete

Újrahasznosítás hasznosan

162303397_3976329265761321_6368949492539087731_o.jpg

"Farmert hordani egy olyan életérzés, melyet meg kell élni."

A farmer egy örök és kiaknázhatatlan ruhadarab. Készül belőle nadrág, mellény, ruha, táska, cipő és még rengeteg minden. Egy olyan darab, ami mindenkinek jól áll. Strapabíró és hosszú életű. Bármilyen stílusú ruhatárba beilleszthető és jól kombinálható. A farmer lehet egyszerű, sportos, hétköznapi, romantikus, western, hivatalos, de még elegáns is! De a Réthy Fashion még ennél is többet tudott kihozni belőle. Újrahasznosítja a már nem kellő darabokat és új célt, funkciót ad neki, kidobás helyett. Ma a tulajdonosával, megálmodójával, Réti Évivel készítettem interjút. 

- Mesélnél magadról? Mit tudhatnak az olvasóink rólad? Bármiről, amit fontosnak gondolsz önmagaddal kapcsolatban.

 Egy igazi álmodozó vagyok, de az az álmodozó, aki tesz is az álmaiért. Már kicsi koromban tudtam, hogy mi szeretnék lenni, de abban a világban, amiben felnőttem nem lehettem az, ami akartam lenni. Hajdú-Bihar megye egy kicsi falujából származom és születésem óta beszédhibás vagyok, dadogok. Ezért úgy nőttem fel, hogy olyan dolgokban, melyben beszélni kellet nem lehettem jó, nem mondhattam verset, nem szerepelhettem közönség előtt, nem szerették, ha beszélek, mert nagyon idegesítő volt és valljuk be nagyon kínos is. De volt egy pár dolog, amiben igazán jó voltam az a számok birodalma a sport és a kreativitás. Ebben a három dologban viszont első helyen álltam. A beszédhibám miatt nem lehettem pedagógus, ezért a matematika tanár kiesett a listából. A sport a mai napig az életem része, és maradt a kreativitás.

Abban az időben olyan, hogy stylist vagy divattervező nem lehettem, vagyis abban a közegben ezek a foglalkozások szóba sem jöhettek. Így lettem építészmérnök, amiért hálás vagyok a sorsnak, mert egyrészt jó építész voltam másrészt sokat tanultam az évek alatt a gyors problémamegoldást, az emberekkel való jó kommunikációt. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a 20 éves építész munkám alatt nem sok olyan megbeszélés volt, ami nem azzal végződött, hogy az előttem lévő papírra ne rajzoltam volna motívumokat, ruhákat. Sétálok az utcán, nézem az embereket és azon gondolkodom, hogy kinek milyen szín áll jó, milyen ruhát kellene felvennie, hogy szép legyen, harmonikus legyen a megjelenése.

Ez egyszerre áldás és átok is!

Elindítani egy olyan vállalkozást, mely a divattal foglalkozik, félelmetes volt számomra sokáig. Évekig írtam a feltételeket, hogy mit kell hozzá megteremteni, összerakni, hogy sikerüljön. Amit tudtam, hogy nem szeretnék hagyományos divatcéget. Nem arról álmodtam, hogy megtervezem a ruhát, kiválasztom az anyagot és elkészítem. Mást és máshogyan szerettem volna csinálni. Azt nem tudtam, hogy hogyan csak azt, hogy nem így. És egyszer csak kaptam egy sugallatot, hogy az én utam az újrahasznosítás, és annak is egy különleges formája az upcycling. Az értékteremtő újrahasznosítás, amit az óta is képviselek. Bármilyen kidobandó szemét kerül a kezembe, azon gondolkodom, hogy mit lehet belőle készíteni, ami sokkal jobb, mint az eredeti.

161783563_3973288012732113_160907315281415461_o.jpg

- Két nagyon fontos dolog van az életedben. A környezettudatosság és a Réthy Fashion vállalkozásod, ami az előbbiből született. Mesélnél róla, hogyan talált rád, mit tartasz fontosnak vele kapcsolatban? Miért az újrahasznosítás, miért pont ruhák, ékszerek, táskák?

Születésemkor eldőlt a sorsom! Az nap, abban az órában születtem, mikor Coco Chanel meghalt. Ezt az információt persze nem tudtam sokáig, nem tudtam, hogy miért van az, hogy szinte semmi más nem jár a fejembe, csak a divat, a szépség a ruhák, a formák ….

A környezet védelemre mindig is érzékeny voltam, de amikor már anya lettem ez még jobban előtérbe került. Emlékeszem, hogy nem értettem évekig, hogy az emberek, miért vesznek műanyag palackba vizet, mikor az folyik a csapból is. Nem értettem, hogy miért kell a legkisebb dolgot is kétszer háromszor becsomagolni, hogy aztán egy pillanattal később úgy is a szemétben landol. Most, hogy írom ezeket a sorokat és visszagondolok azokra az időkre, nem is tudtam volna úgy vállalkozást csinálni, hogy az ne kapcsolódjon a környezetvédelemhez. Azt viszont tudom, hogy akkor mikor elkezdtem, nem fogtam fel, hogy ez mekkora hatalmas munka. 

Még nagyon az elején tartok a textil újrahasznosításnak. A farmerrel kezdtem, aztán jött a csipke a hímzések (mint díszítő elem) a függönyök (bevásárló zsákok) és a kávékapszula (ékszerek).

50010039.jpg

- A farmerral, a kávékapszulákkal való különleges kapcsolatod honnan jött? Miket készítesz belőlük? 

Az élet pikantériája az, hogy soha nem voltam farmeros csaj, és soha nem volt és nem is lesz kapszulás kávéfőzőm.

Miért nem voltam farmeros csaj? Mert mikor szerettem volna hordani, akkor jött divatba a csípőfazon. A nadrágok közül ez az egy fazon, ami egyáltalán nem áll jól, ezért nem is viseltem.

Kapszulás kávéfőzőt, pedig elvből nem használok, mert tudom, hogy van olyan cég, mely visszaveszi és újrahasznosítja (mi is ezeket használjuk) de hiszem azt, hogy a legjobb szemét az, melyet meg sem teremtjük. Szívesen bekészítem reggelente a kotyogós kávéfőzőbe a kávét és lefőzőm.

Már a vállalkozásunk elején is az volt a legfontosabb célom, hogy értékteremtőek legyenek a termékeink. Alkalmi ruhákkal, menyasszonyi ruhákkal és hétköznapi ruhákkal kezdtünk. Így évek múlva, már tudom, hogy a legnehezebb utat választottam. Ha táskákat, kisebb kiegészítőket készítettünk volna, akkor nagyobb tömeg fordult volna felénk. Így nehezebb volt, hisz sokan őrült ötletnek gondolták, hogy kidobott lyukas farmerból, alkalmi ruhák készüljenek. 2012 évi indulásunkkor, még a társadalom nagy többségét egyáltalán nem érdekelte a környezetvédelem, ez a gondolkodás Magyarországra csak 2017-ben kezdődött el. A farmerból készítünk a ruhákon kívül táskákat, kiegészítőket, régi bútorokat húzunk át. A kávékapszulából pedig ékszereket.

11025867_859734177420861_2476372301100066445_o.jpg

- Örök darab a farmer, mint anyag. Mindig volt és lesz is. Mit szólsz hozzá, hogy most újra reneszánszát éli és kiemelkedően trendi?

A farmer egy különleges ruhadarab.  Egyrészt különleges a színe, a kék minden árnyalatában készül, és a kék az a szín mely mindenkinek jól áll. Az eredeti vászon farmer anyag gyapotból készült, mely strapabíró volt. A mostani farmerokba már sok fajta szálat belekevernek.

Mindig fontos, hogy egy ruhadarabnak milyen misztikumot adnak hozzá. A farmerhoz a szexi megjelenés társul, jól követi a test vonalát, el tudja rejteni a hibákat. A híres, ismert és imádott sztárok is mindig megjelennek farmerokban, ezért ez a ruhadarab nem fog kimenni a divatból, az hogy most már mást is készítenek belőle és tényleg reneszánszát éli, ez a farmer újrahasznosításnak csak jót tesz. Hiszen látják, hogy a nagy divatcégek is használják a farmer anyagot nem csak nadrágnak, hanem egyre több ruhadarabot készítenek belőle.

148442736_3870620892998826_512892992362451416_o.jpg

 - Gonosz leszek. Van kedvenc terméked? 

Egy kapucnis mellény, mely elől cipzáras és a háta nyitott. Ez volt az első terveim között. Azóta már nagyon sok stílusban készítettem.

- Mi a munkád legnehezebb része és melyiket szereted a legjobban?

Az a legnehezebb, hogy egy nap egyszerre vagyok cégvezető, asszisztens, szabó és néha varrónő. Arra vágyom, hogy csak cégvezető és tervező legyek. Van egy gerincproblémám, mely állandó hátfájással jár, ennek a szabás és a varrási munkák nem tesznek jót.

160860192_216904720223406_684758122593270994_o.jpg

- Melyik munkád, rendezvényen való megjelenésed volt a legkülönlegesebb?

A fesztivál divatbemutatók a legizgalmasabb bemutatóink. Nem viszünk magunkkal modelleket, hanem a fesztivál résztvevői közül „toborozunk” fellépőket. Nem tudom, kik lesznek ott a fesztiválon és kik szeretnék felvenni a ruhákat, ezért nagyon nehéz kiválasztani a ruhák közül, hogy miket vigyünk magunkkal a rendezvényre. És természetesen a fesztivál bemutatók nem egy kifutón vannak megrendezve, hanem egy réten vagy egy erdőben a fák alatt.

Az egyik ilyen bemutatónk a „Muzsikál az erdő” rendezvényen volt Bátonyterenyei Kastélyban. A legfantasztikusabb ezekben a típusú bemutatókban, hogy a nézők között vannak a modellek családtagjai, a férjek a nagymamák a testvérek, barátok. Mikor vége a bemutatónak akkor jönnek oda a szeretteikhez és körbe rajongják őket, hiszen ilyen élethelyzetben nem látták még őket. Anya, Feleség, Barát a kifutón!!

- Kinek terveznél egyedi, farmerruhát a legszívesebben, ha lehetőséged adódna rá?

Bárkinek szívesen tervezek.

letoltes_1.jpg

- Honnan szerzed be az alapanyagokat? Hol tudják leadni a kávékapszulákat, farmerokat számodra, melyből újat alkotsz majd?

Mikor elkezdtük a Réthy Fashion, iskolai ökonapokon gyűjtöttük a farmert. Ma már sokan ismernek és hozzák be hozzánk az újrahasznosított központba Szigetszentmiklósra. Viszont most, a vírusra való tekintettel már egy ideje nem veszünk át farmert, sem kávékapszulát.

Itt találod a Réthy Fashion weboldalát és itt a Facebookos csoportját Réthy Fashion néven.

147498336_3864186116975637_4465395745640252457_n.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #famer #divat #újrahasznosítás #örökdivat #stílus #környezetvédelem #réthyfashion #réthy #esküvői #ékszer #kávékapszula #fameres #farmerruha

Szólj hozzá

Interjú