2021. már 04.

Utazás a világ körül

írta: Mayerné Répási Adrienn
Utazás a világ körül

dscf1733.jpg

Bár jó ideje nem utazhatunk és még egy darabig valószínűleg nem is fogunk, de Albert Bernadetténél, a Mindenütt jóóó blog tulajdonosánál mindig nagyszerű úticélokra és izgalmas olvasnivalókra lelhetünk. Ha a bakancslistádat nem szeretnéd újabb tétellel gyarapítani, akkor bizony nem érdemes megnézni a blogját...

Így szól az egyik kedvenc mottója.

The eyes are useless when the mind is blind!

Ez magyar fordításban valahogy így néz ki: A szemek mit sem érnek, ha az elme vak!

Ezt a mondatot Colombo-ban egy tuk-tuk-on látta és rögtön megfogta.

dscf1636.jpg

Mindenütt jóóó blog színes, változatos, izgalmas és ami a legfontosabb számomra, hiteles! Szívesen olvasgatom, teszem egy-egy napomat változatosabbá a blogjával. Nem mindig a megszokott látnivalókat ismerteti, amikről ezer helyen is lehet olvasni, hanem sokszor látványos, ismeretlen, távoli vagy itthoni, de kevésbé népszerű helyeket mutat be, olykor még extrémeket is. Ma a blogjáról és róla hoztam egy kis cikket nektek. Utazásai során jócskán találkozott meghökkentő dolgokkal. Egy kicsit mesélt nekem erről is, de másról is.

"Srí Lankán, Kataragamában történt egy dolog, amit soha nem felejtek el, és remélem, hogy egyszer tényleg úgy térek majd oda vissza, ahogy azt egy szerzetes megjósolta. Szóval nagy ünnepség volt aznap, de mivel egész nap programunk volt, csak este jutottunk oda a templomhoz. Addigra a nagy ünnepség már végetért, és a hívők nagy része is eltűnt már. De ennek is megvolt a maga előnye! Csak a miénk volt a terep. Vettünk virágot és füstölőket, és bementünk a templomba. Voltak ott szerzetesek, akik látták, hogy Chinta (a kísérőnk) magyaráz nekem és az öcsémnek, és mutatja, hogy mit csinálnak, és miért. Egy kis piros szalagba aprópénzt kötöttek, és a szerzetes felrakta az oltárra. Kívánni kellett valamit (magadban), és ha teljesül, vissza kell majd menned oda, köszönetet mondani. Én is tettem egy kis pénzt egy piros szalagba. Először forintot akartam, mert Srí Lanka-i apróm nem volt, de Chinta mondta, hogy nem-nem, adok neked inkább, és ezt tedd bele. Így hát azt kötöttem bele a szalagba, majd odaadtam a szerzetesnek, és kívántam. És a szerzetes totálisan ledöbbentett! Mert hát az oké, hogy ott volt Chinta, meg Angéla (a másik kísérőnk), de én meg Lacával voltam, akit szoktak a páromnak/férjemnek, satöbbinek nézni, de az öcsémnek még véletlenül sem. Ez a szerzetes meg azt mondja nekem, hogy kívánja, hogy legközelebb már ne EGYEDÜL jöjjek ide vissza, hanem a saját családommal (férjemmel, gyerekemmel). A szemeim kikerekedtek, hihetetlen volt, hogy nem is beszéltünk egymással, egyetlen egy szót sem, semmit az ég egy adta világon nem kellene tudnia rólam, de ő mégis tökéletesen tisztán látta a helyzetet. Az biztos, ha a kívánsága valóra válik, lesz még egy utam Srí Lankára."

Számos helyen járt már és szorgalmasan le is jegyezte Mindenütt jóó blogjában a történeteit, élményeit, benyomásait és az érdekes látnivalókat is. Ugyanolyan beleéléssel mesél szülőfalujáról, mint a legegzotikusabb úticéljáról is. Számomra ettől hiteles. A tartalmai rendkívül izgalmasak és változatosak. Ráadásul sok helyen élt huzamosabb ideig, így tényleg nem csak egy gyors utazás élményeit mutatja meg, hanem bennfentesként tárja elénk a látnivalókat.

Mind emlékezetes, illetve szeretem hely valamiért. De Vietnam és Sri Lanka lenne az, ahová ha tehetném, azonnal mennék vissza. Olaszországot említem a legtöbbet, ahol kb 4,5 évig éltem, és Németországot, ahol szintén kb. ugyanennyit. Ezekből az országokból van a legtöbb írásom. De több bejegyzés készült Franciaországból, Horvátországból és Norvégia-Finnországból is, illetve van jó pár az USA-ból. Van ezeken kívül még sok más ország, de jóval kevesebb írás. És persze Magyarország, amiről a legszívesebben írok.

dscn7701.jpg

Nem kíméltem az egyik legnehezebb kérdést is feltettem neki. Mi a kedvenc helye, amiről írt már vagy cikke?

Ez fogas kérdés... Az egyik, ami a "szülőfalumról" Fótról szól. Ebben szívem-lelkem benne van, és ezt folyamatosan frissítem is. Ha legközelebb hazamegyek, aktuális lesz, mert közben megnyílt a Faluház, és azt meg kell néznem, bele kell írnom.
De amire büszke vagyok, az az, hogy sok olyan helyről írtam már, amiről magyarul csak nálam olvashatnak, azaz én vagyok az első, aki magyarul azokról a bizonyos helyekről írt.

dscn3590.jpg

Ha kedvet kaptatok barangolni egy jót és új helyeket felfedezni, bátran ajánlom a Mindenütt jóóó blogot nektek! Nézztek be:

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #cikk #utazás #bemutató #bemutatkozó #mindenüttjóóóblog #blog 

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő