2020. dec 07.

Karácsonyi menüsor

írta: Mayerné Répási Adrienn
Karácsonyi menüsor

Ha nem tudod, mi kerüljön az ünnepi asztalra...

menu-3167859_640.jpg

Hamarosan itt az év legjobban várt ünnepe a karácsony. Bizonyára minden háziasszony ilyenkor számba veszi, mi legyen a menü és mi hiányzik az otthoni éléskamrából hozzá. A legtöbb családban megszokott, hagyományos receptek kerülnek az asztalra, amik anyáról gyermekre szállnak és idomulnak az adott ország kultúrájához. Másol kevert ételek, újítások és egészen szokatlan fogások is az ünnepi menü részét képezik. Mindenkinél más a hagyomány.

Ha te éppen még nem tudod, mi kerüljön karácsonykor az asztalra, milyen recepteket készíts el, mi segítünk neked. A mi, GasztroSpicc oldal tulajdonosát, Ilonát jelenti és jómagam. Készültünk nektek közösen egy karácsonyi menüötlettel, menüsorral, hogy megkönnyítsük a dolgotokat!

Karácsonyi menüsor

Az én ajánlatom a halászlé. Nekünk ez a kötelező elem az ünnepi asztalon. Apósom a halfelelős, mindig ő fogja meg a halászlének valót. Bár családilag horgászunk mi is, még a legkisebb családtag is, de csak versenyhorgászatból jeleskedünk, a halat mindig visszadobjuk. Így nálunk a „papa” hozza a halat a halászléhez.

Mivel Hajóson lakunk, így a szegedi és a bajai halászlé a legismertebb felénk. Ki evett már bármelyikből is? Na de a miénk egy kicsit hibrid. Én azt a receptet mondom el, amit anyósom és férjem készíti, de szót fogok ejteni arról is, édesapám hogyan készítette.

Halászlé Mayer módra

A halat, azaz a pontyot megpucoljuk, lesózzuk és állni hagyjuk egy éjszakára vagy legalább 2 óra hosszára. Addig ahány kilós a hal, annyi fej hagymát megpucolunk, felkockázunk és feltesszük főni vízben. Fél órát is főhet a hagyma. Ekkor tesszük be az alaposan megmosott pontyot. Kerül még bele só, kalocsai őrölt paprika, egy kis kanál paradicsomlé, egy erős paprika, 2-3 halászlékocka és egy jó adag vörösbor. A bor összetartja a halat és nem fog szétesni. Bajai gyufatésztával tálaljuk a halászlét és haldarabokkal.

Apukám ezzel szemben vegyes halból alaplét főzött, lepasszírozta azt és utána kerültek bele a fűszerek, az ízesítés, az őrölt paprika, só, erős paprika.

Ilona, azaz GasztroSpicc, szintén nagyon finom ötletekkel készült nektek.

Halászé

Nálunk a halászlé mindig a Férj reszortja. Ugyan én sajnos nem szeretem, semmilyen halas étel nem jöhet szóba, ő viszont nagy halimádó, és nagy horgász is. Itt ugyanis halászlé sosem készült még „bolti” halból. A hagyma, paprika, paradicsom alapkelléke a finom levesnek. Ehhez jön a vegyes fogás összessége, minél többféle halból van, annál jobb. Szokott benne lenni ponty, kárász és még dévér is. Ezt az egészet addig főzi, míg a halucik le nem dobják a húsukat, majd végül tésztaszűrőn átpasszírozza. Fűszerekből só, bors és pirospaprika, ami nem hiányozhat belőle, valamint kis plusz íznek halászlékocka is szokott benne landolni, és ezek csak a passzírozás után. Végül az ízesítéssel újraforral, és kész is a tökéletes ünnepi leves.

Wellington szelet

Saját hagyományt akartam évekkel ezelőtt, és sikerült megalkotni. Az egyik legjobb étel, ami létezik. Minden évben alig várjuk már az ünnepeket, hiszen már készülünk arra, hogy igen, ismét eljött ennek a csodának az ideje. Türelem és kitartás kell ehhez a finomsághoz, na meg idő bőven, de abszolút megéri a végeredmény.  Nálunk így néz ki Szent Estén egy vacsora, ez a főattrakció, és semmiért sem cserélnénk le.

GasztoSpicc oldalon találod a recept leírását.

wellington_2.jpg

Köret

Ha már köret, akkor ugye a Wellingtonhoz is dukál valami finomság. A cél ebben az esetben az, hogy ne vegyük el a reflektorfényt a főattrakcióról, hanem csak kiegészítsük annak csodálatosságát. Egy selymes, krémes, kissé fűszeres burgonyapüré pedig ennek tökéletes párja tud lenni. Nálunk ez teavajjal és tejföllel készül, amibe őrölt fekete borsot és sót rakok. A bors pikánságától, valamint a teavaj egyedi ízétől lesz extrán különleges és ünnepi.

Desszert

Karácsonykor szinte mindenki túlzásokba esik, nyugi mi is. Szeretek nagyon sokfélét alkotni, Nagyikámtól azt láttam, hogy mindig kell legalább 5 féle süteménynek lennie az ünnepekkor, így ez nálunk sincs másképp. Amit kiemelnék, az viszont a kakaókrémes bejgli. Szoktuk hallani a televízióban, hogy: „Nincs karácsony Kevin nélkül”, na, nálunk ez úgy hangzik, hogy: „Nincs karácsony kakaókrémes bejgli nélkül”. Fontos része az életünknek ez a sütemény, hiszen Férj gyermekkorát idézi meg. Én pedig örömmel sütöm meg minden egyes évben. Ha egyszer megkóstoljátok, akkor már nem is akartok többé mákos és diós verziót enni.

Ha kíváncsiak vagyok Ilona kakaós bejgli receptjére a GasztroSpicc oldalon találjátok. 

kakaokremes_bejgli_2.jpg

Sajtos/tepertős pogácsa

Említettem már Nagyikámat fentebb, hiszen fontos tényezőt játszik a konyhában, való szerepemben az, amiket láttam tőle. Az abszolút kincs a pogácsa receptje. Milliószor láttam, ahogy készíti, és az évek előrehaladtával mindig egyre több és több feladatot kaptam a pogácsa alkotás fázisaiban. A legfontosabb tényező, hogy extra nagy türelem és szeretet kell a tökéletes pogácsához. Annyi szokott váltakozni az ünnepekkor, hogy vagy a sajtos vagy pedig a tepertős verziót készítem, utóbbit is most már egy véletlenből adódóan tepertőkrémes verzióban. Persze az alap recept a Nagyikámé, én csak egy kicsit kiegészítettem.  

A receptet ITT találjátok. 

130321464_835692490525934_5258922160745983404_n.jpg

Nagyon köszönjük, hogy velünk tartottál az íz utazáson és reméljük, tudunk segíteni abban, mi kerüljön a karácsonyi ünnepi asztalra nálatok is!

GasztroSpicc oldalról és tulajdonosáról többet megtudhatsz egy korábbi cikkemből, ahol interjút készítettem vele. IDE kattints hozzá!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#karácsony #emnü #karácsonyimenüsor #ajánló #ebéd #vacsora #recept #halászlé #mitegyek #mutimitfőzöl #GasztroSpicc

 

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom