2020. sze 03.

A légzésfigyelő fontos dolog vagy úri huncutság?

írta: Mayerné Répási Adrienn
A légzésfigyelő fontos dolog vagy úri huncutság?

baby-2717348_640.jpg



Nem vagyok szakértő, csak egy egyszerű háromgyerekes anyuka, ezt leszögezném az elején. Nem vagyok sem orvos, sem védőnő. Nem állítok mást. Ez a cikk saját, tényszerű megállapításom csak a légzésfigyelő használatáról. 
Egy egyszerű anyuka vagyok csak, aki eddig életben tartott 3 gyereket, meglehetősen sikeresen.

Nem szoktam elítélő, megmondó posztokat közzé tenni, csak elenyészően ritkán, de most szükségesnek látom. 
Egy cikk kiverte a biztosítékot rendesen, mikor egy magát doktornőnek, gyermekgyógyásznak, szakértőnek mondó hölgy az oldalán azt ecsetelte, hogy a babák születése után a légzésfigyelő felesleges, úri huncutság, sőt ellenséges, elítélendő dolog. Csak az együttalvás a jó a légzéskimaradásra és hirtelen csecsemőhalálra a SIDS-re. Mindezt több ezer like-al a cikken tette, azaz sokan egyet is értenek vele ezen állításában.
Mi van?


Idézek tőle:

"A legfontosabb információ a légzésfigyelővel kapcsolatosan az -és a mai napig sokan vannak, akik ezzel nincsenek tisztában- hogy önmagában nem ment életet, sőt, egyfajta hamis biztonságérzetet adhat a szülők számára a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) vonatkozásában.
Valami olyasmit, hogy majd ez időben figyelmeztet, ők gyorsan ott teremnek, felveszik a babát, aki már veszi is a levegőt. Sőt majd a riasztó hangjának hatására vesz levegőt a baba. A mai napig az a tapasztalat, hogy sok ilyesfajta tévhit kering a légzésfigyelőkkel, azok alkalmazásával kapcsolatban.
Nem véletlen, hogy egyre több szakmai szervezet és állami egészségügyi szerv is felhívja a családok figyelmét a fentiekre. Sőt olyan szervezet, egyesület is van, amely nem ajánlja a légzésfigyelő rutinszerű használatát.
Szomorú tény: egyelőre sajnos nem áll rendelkezésre olyan berendezés, műszer, amely képes lenne megelőzni, kivédeni a hirtelen csecsemőhalált, illetve csökkenteni annak a valószínűségét.
És egyelőre nincs olyan megalapozott tudományos adat sem, amely igazolná és alátámasztaná ezen műszerek hatásosságát a bölcsőhalál megelőzésében."
Korábban az volt a teória, hogy a SIDS kiváltó oka az alvási apnoe (hosszabb légzéskimaradás az alvás mély periódusában). Ez előzi meg a hirtelen halál beálltát. Ebből fakadóan azt gondolták, ha sikerül "elcsípni" ezt az apnoés eseményt, akkor megelőzhető a baba halála.
Ez az összefüggés azonban nem állta meg a helyét: úgy tűnik, hogy a bölcsőhalált nem vezeti be ilyen légzéskimaradás, hanem a keringés leállása van előbb, majd ennek következtében áll le a légzés.
Nem véletlen tehát, hogy mások mellett például az amerikai gyermekorvosok szakmai kollégiuma sem ajánlja a műszer használatát. Kihangsúlyozzák a hamis biztonságérzetet, azt, hogy a műszer nem alkalmas a SIDS megelőzésére, kivédésére."


A vérnyomásom pláne a plafonon volt, mikor egy-két anyuka írt olyat a cikk alá, hogy: Elítéli azokat, akiknek a gyermeke nem velük alszik. Minek a gyerek, ha zavaró tényező? Csak az az anya, aki együtt alszik a gyermekével.

Hogy mi?

És akkor került föl a korona az egészre, mikor a gyermektelen férfi osztotta az észt az anyukáknak, a felesleges légzésfigyelőről a cikk alatt. Mert ő aztán nagyon kompetens a dologban. 

Nem, nem fogom linkelni a magát szakértőnek vélő hölgyet, sem az egész cikket. Nem fogom elítélni, sem reklámozni. De elmondanám az én szemszögemből a dolgokat, mert ez akkora butaság szerintem, hogy ihaj...

Daniellánál, legnagyobb gyermekemnél minden előjel nélkül, úgy másfél hónaposan bizony bejelzett a készülék és nem azért, mert elromlott. Elfelejtett levegőt venni a baba. Első alkalommal elég volt a gép sípolása, újra vett levegőt, mire odaértünk férjemmel. Másodjára a hirtelen kikapás is kellett ahhoz, hogy feleszméljen a gyerkőc. Utána nem volt már többször gond ebből, de ott, akkor a frászt hozta rám. Ha nem lett volna a gép, észre sem veszem. Bele sem merek gondolni mi lett volna. Bizony ilyen gyorsan még sosem pattantam ki az ágyból. Szerencsére a másik két gyerek nem örvendeztetett meg ilyen dologgal. 

Hogy miért kell aza fránya gép? Mert bizony akármilyen szuperanyuk is vagyunk 0-24-ben nem lehet kellően figyelni a csecsemőre. Az anyuka is lehet fáradt, épp leköti valami más, nem veszi észre. Előfordulhat. Aludhat olyan mélyen is a család, hogy bizony hiába van egy ágyban velük a baba vagy egy légtérben, nem tűnik föl nekik, ha gond van.

Sokszor rajtunk aludtak, hordoztam is a saját csemetéket, de nem lehetett több hónapon át magamra kötözni őket és minden egyes pillanatukat árgus szemekkel figyelni. Féltem, hogy ráfekszem vagy férjem. Féltem, hogy leesik vagy bármi, így nem aludt velünk. Ettől nem vagyok rosszabb anya. Mint ahogy az az anyuka sem rosszabb, aki együttalszik vele, vagy aki császáros, esetleg aki nem tud szoptatni. Nem ez az anyaság mérőegysége, mértékegysége! Hanem az, mennyire szereti, törődik vele, gondoskodik róla!

baby-20339_640.jpg



Na de hogy reflektáljak a hölgy cikkére.

1. Hamis biztonságérzetet ad? Ha nincs légzésfigyelő, ha nem csipog, nem is biztos, hogy tudatában leszel annak, hogy nem vesz levegőt. Akkor melyik a jobb, ha van légzésfigyelő vagy ha nincs?

2. Nem ment életet a gép. Persze, hogy nem ment életet, de csipog, így tudsz róla, hogy újra kell éleszteni. Megadja az esélyt a segítségnyújtásra. Önmagában tényleg nem elég a légzésfigyelő, kell tudni újraéleszteni is. 
A hölgyike legalább ezt erősítené, hangoztatná, hogy a légzésfigyelő kevés önmagában. Nem felesleges dolog, hanem kevés. És ez nagy különbség!

3. Nem a légzés áll le előbb, hanem a keringés, így szerinte nem kell figyelni a baba légzését a hirtelen csecsemőhalálnál. De kérdem én, ha leáll a keringés, a légzés is le fog, rögtön utána. Ha nem pulzál a szívem, akkor levegőt sem veszek. Nem? Akkor megint melyikkel vagyok előrébb, ha van ami figyelmeztessen, vagy ha egyáltalán nincs?

4. Aludjunk a gyermekünkkel. Persze, aludjunk a gyermekünkkel, hogy kivédjük. Na de aki mélyen alvó? Az nem ébred akkor sem, ha a baba nem vesz levegőt. és akkor sem, ha leáll a keringése. 
Vagy mi van azzal, hogy ráfekszik a babára valaki? Leesik a baba az ágyról? 
Kivédhetetlen, előforduló dolog mindkettő. És bizony történt már ilyen is! Szóval ez az opció sem véd meg a bölcsőhaláltól 100%-an. Nem rossz dolog. Sőt! De alapvetően nem kimutatott tény, hogy azok a babák, akik a szüleikkel alszanak egy ágyban, kevesebbszer nem vesznek levegőt, mint azok, akik egy légtérben, de külön ágyon vagy külön szobában alszanak. Nincs ilyen kimutatás vagy statisztika, ami hivatalos lenne! Valaki mutasson nekem bármilyen szavahihető kimutatást, hogy a hirtelen csecsemőhalál bekövetkeztében mennyi esetben aludtak együtt, mennyi esetben külön, hol volt légzésfigyelő és hol nem? Szerintem ilyen nincs a világon! Kellene, nem ártana, de nincs.

newborn-5017572_640.jpg

A következő dolog. Teszem azt, este együttalszanak a szülők a babával, okés. Na de egy csecsemő nem csak éjjel alszik, hanem a nap 24 órájából 20-t biztos alvással tölt. Végig az anyuka vele alszik? És ha több gyermeke van? Azokkal mi lesz az első 8 hónapban? Vagy ha nincs hely a közös ágyban, szobában elhelyezni a babát? Akkor valaki már felelőtlen, rossz anya?


Háromból kettő gyerkőc nem aludt sosem nyugodtan köztünk. A baba sem aludt, mi sem jól. Annak akkor van értelme? Bírjuk ki azt a 8 hónapot akkor kialvatlanul mindhárman?

Nem tisztem megítélni a babájukkal együtt alvókat. Imádtam, mikor rajtam szuszogott. Nagyon jó dolog, ha nem az egyik legjobb dolog a kisgyermekes időszakban. 
Na de aki nem tud, akar, mert fél, nem szeretne együtt aludni a picijével, az már rossz? Egy frászkarikát!
Könyörgöm, egy szakértő ne beszéljen zöldeket, legyen körültekintő, írjon úgy, hogy ne lehessen félreérteni a mondanivalóját.
Gondolom itt a cél az volt, hogy a szülők tanuljanak meg újraéleszteni és felhívja a figyelmet arra, milyen jó dolog együttaludni. De nagyon félrement a kommunikáció!

Régen nem volt, most van légzésfigyelő. Használjuk ki! Ha egy elítélendő, felesleges dolog, akkor ezzel az erővel régén mobil és számítógép, autó sem volt. Akkor azt se használjuk már!

Kell az a légzésfigyelő, mert életet menthet! De ez mellett tanuljunk meg újraéleszteni is kisgyermeket. Ezt eleve oktatnám kötelező jelleggel a családoknak! Ha az autóvezetéshez kell jogosítvány, ehhez miért nem? A kormány megfontolhatná, hogy már születés előtt megtanítja a leendő szülőknek az újraélesztést. 

Én úgy gondolom, inkább vegyük meg feleslegesen, minthogy jó lett volna, ha van...

Nektek volt légzésfigyelő? Használtátok? Volt, hogy becsippant vagy éppen életet mentett? Kíváncsian várom, mi a véleményetek, kell légzésfigyelő vagy úri huncutság?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #baba #légzésfigyelő #légzéskimaradás #kell #fontos 

Szólj hozzá

Kitekintő Anya vagyok