2020. júl 30.

Miért nem talál az ember állást?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Miért nem talál az ember állást?

office-620817_640.jpg

Nem könnyű megfelelő munkát találni manapság, ami a végzettségnek megfelelő, nem kell órákat utazni érte, a kollektíva is jó, a főnök szintén és a fizetéssel is elégedett az ember. Na de hol csúszik el az egész? Talán már az álláskeresésnél. Vajon miért nem találnak megfelelő munkát az emberek és mi a megoldás erre a problémára?

Pados Eszter HR tanácsadó, kommunikációs és andragógus bölcsész, vezetőfejlesztő és coach, a Sunshiny coaching oldal tulajdonosa fejti ki a témát bővebben a blogomon.


Ha új állás után néznél, fontos a megjelenés és az, hogy tisztában legyél a saját értékeiddel, tudásoddal. Egy jó CV pedig elengedhetetlen!

Pados Eszter vagyok, végzettségem szerint HR tanácsadó, kommunikáció és andragógus szakos bölcsész. Emellett a hivatásom a vezetőfejlesztés és a coaching. Több évig dolgoztam toborzással kapcsolatos területen mind tanácsadói, mind pedig vállalati oldalon. Több tízezer önéletrajz és több ezer interjú, illetve számos sikeres karrier coaching folyamat után döntöttem úgy, hogy a felhalmozott tudást és tapasztalatot egy csokorba gyűjtve átadjam, ezzel segítve a munkavállalók sikerességét a munkaerőpiacon.

A profi álláskereséshez nélkülözhetetlen az önismeret, tudatos karrierút és életpálya tervezés, munkaerőpiaci körkép ismerete, stratégia megalkotása, a megfelelő álláskeresési csatornák kiválasztása, önéletrajz írási készség, interjúzás technika fejlesztése, felkészülés a bértárgyalásra, az álláskereséshez szükséges kompetenciák fejlesztése és természetesen munkajogi alapismeretek. A felsoroltak mind elengedhetetlenek, hogy hatékonyabban tudja egy jelölt megtalálni a számára megfelelő állást.

 A kiégés ellenszere, ha a hivatásod a munkád, amit örömmel végzel, illeszkedve a vágyott életpályádba, a boldog mindennapokért. A sikeres munkaerőpiaci érvényesülés sokkal komplexebb annál, hogy hogyan írja meg valaki a CV-jét. Természetesen nagyon fontos, de ahhoz, hogy jó önéletrajz készüljön, előtte meg kell alapozni a szükséges kompetenciákat.

Nem mondom meg a tutit. Sok információ és tapasztalat mellett rengeteg kérdéssel támogatom a hozzám fordulókat, hogy valóban tudjanak változtatni. Mindenkinek a saját megoldására  van szüksége, én abban tudok segíteni, hogy hogyan találják meg a megfelelő utat. Ezt tényleg akarni kell, bele kell állni és tenni a vágyott cél elérése érdekében. Ez egy csinálós műfaj. Aki végig megy a legfontosabb területeken, és lépésről lépésre halad, sokkal több esélye lesz elérni az életben, amit akar, úgy, ahogy neki jó.

A munkaerőpiacon érvényesülni nem mindig egyszerű feladat, könnyű eltévedni. Ehhez igyekszem iránytűt adni, ami segít kiigazodni ebben a labirintusban.

A munkával kapcsolatos önismerethez segítséget nyújthat a www.emiero.hu oldalon található ingyenesen kitölthető teszt, amelynek a végén egy rövid értékelést is kap a kitöltő. Ez egy szuper kiindulási alap lehet, azonban fontos önreflexiót gyakorolni a kiértékelés elolvasását követően.

Érdemes tisztában lennünk a jelenlegi munkaerőpiaci helyzettel, amiben fontos nap, mint nap tudatosan foglalkoznunk az önbizalmunkkal. A jelenleg megnövekedett álláskeresési idő megtépázhatja az önbecsülést, erre kiemelten oda kell figyelni.

Nehéz most bármit előre megjósolni. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb cég, akinek nincsen a járvánnyal kapcsolatos érdekeltsége - élelmiszer, higiéniai termék, stb… - , behúzta a kéziféket. Azonban a kiválasztás nem szűnik meg, ahogy ez a legutóbbi gazdasági válság esetén sem.

Jelöltként törekedni kell arra, hogy ki tudj tűnni a tömegből, hiszen egy-egy állásra általánosságban nézve sokkal többen jelentkeznek, mint 2019-ben. Az önéletrajz összhatása hatványozottabban számít, hiszen ez az első benyomás a toborzást végző személy számára, ki kell tűnni még jobban, mint ezelőtt.

resume-2445060_640.jpg

Azt mindenképp szeretném viszont megjegyezni, hogy egy szuper általános önéletrajz, jó, ha minden esetben kéznél van, nemcsak munkahely váltási szándék esetén. Figyelni kell a formátumra, hogy passzoljon az aktuális “divathoz”, illetve a személyiségünkhöz, a választott cég profiljához és a betölteni kívánt munkakörhöz. Napjainkban felkapott a Canva Resume Templates, de továbbra is teljesen elfogadható a Word formátum is. Az Europasst semmiképp sem javaslom, csak ha külön ezt kérik.

A tartalom legyen tömör és informatív, megfelelően tagolt. Az önéletrajzba készülő portréfotó is gyakori téma. Egy jó kép megsokszorozza az esélyeket, hiszen a vizuális ingerek jobban hatnak általában az emberekre, mint például az írás. A fotó legyen profi, igényes, látszódjon  rajta, hogy időt szántál rá, ide készült. Nem pl. az esküvői fotó vagy más képből kivágott fotó részlet. Egy szelfi se az igazi.

Vannak HR-esek, akik azt javasolják, hogy minél több önéletrajz kerüljön kiküldésre. Én azonban azon az állásponton vagyok, hogy a kevesebb több elve, itt is érvényes. Akinek rendben van az önismerete, határozott életpálya terve van, a karrierjét tudatosan tervezi, tudja, hogy mit akar, mennyit ér a munkaerőpiacon, van egy szuper önéletrajza, annak nicnsen szüksége tömeges jelentkezésre. Minden esetben azt javaslom, hogy legyen külön e-mail címed az álláskeresésedre, ne a privát mail címedet használd. Érdemes egy Excelben vezetni, hogy milyen pozíciókra jelentkeztél, melyik felületen, hogyha felhívnak telefonon, akkor tudd, hogy miről van szó, mivel kapcsolatban keresnek. A jelentkezéskor fontos a minőségre helyezni a hangsúlyt. Az álláshirdetést mindig alaposan olvasd el és módosítsd annak megfelelően az önéletrajzodat, figyelve a kulcsszavakra. Erre mindig érdemes hangsúlyt fektetni. 

job-interview-3410427_640.jpg

A személyes márka - personal branding része a megjelenés, a kisugárzásunk, az hogyan beszélünk, miként gesztikulálunk.

Az öltözékünk függ a cégtől, a pozíciótól, amire behívtak interjúra, illetve az időjárástól, az évszaktól is. Fontos, hogy tisztán és az alkalomhoz illően öltözzünk.

Bár az elmúlt években az a tapasztalat, hogy lazultak e téren is az elvárások, már nem kell mindenáron a business dress code. Interjú előtt tájékozódjunk, hogy miként érdemes felkészülni a személyes találkozóra. Mit viseljünk, hogyan érkezzünk. Ez mellett az is fontos, hogy ismerjük a céget, az állást, amire jelentkeztünk.

Még renegeteg apró dologra érdemes odafigyelni, az összhatásra, a stílusos megjelenésre, a viselt színekre, kiegészítőkre, a beszédstílusra, tisztaságra, korábbi referenciákra, ajánlásokra, pontosságra, lenémított telefonra...Higyjétek el, sokat számít a magabiztosság, a fellépés, a kinézet, a megfelelő CV is!

Pados Eszter nagyszerűen összefoglalta nekünk azt, mire érdemes odafigyelni, ha új állást pályázunk meg. De ha még mindig bizonytalan vagy, érdemes felkeresni Esztert. 

0s5a0615.jpg

Forduljatok hozzá bizalommal munkaüggyel kapcsolatos kérdésekkel, ha elakadtatok az álláskereséssel, ha a kiégés jeleit fedezitek fel magatokon, leporolnátok az önéletrajzotokat egy profi segítségével, részt vennétek próbainterjún, inspirációra van szükségetek karrieretek újratervezéséhez. Megtehetitek a Sunshiny coaching oldalán vagy mailben ( sunshinycoaching@gmail.com).

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #állás #álláskeresés #CV #állásinterjú #önéletrajz #megjelenés #sunshinycoaching #reklám #szponzorált #szponzorálttartalom

 

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő