2020. jún 15.

Baba-mama jógával az erősebb családi kötelékért

írta: Mayerné Répási Adrienn
Baba-mama jógával az erősebb családi kötelékért

104108069_3133857450007581_3469249523187344210_o.jpg
"A babákkal való közös játék erősíti a kapcsolódást a kicsik és az anyukáik között."
A jóga sok mindenre jó. Erősít, kikapcsol, átformál, lenyugtat és a baba-mama jóga erősíti a kapcsolatot is édesanyja és aprósága között. Erről és általánosságban a jógáról beszélgetek Molnár Viktóriával a Babávaljógázom oldal tulajdonosával. 

104273231_3133857210007605_7936841522334101721_o.jpg
-Mikor kezdtél el jógázni?
Közel 10 éve annak, hogy az első jógaóráimon részt vettem. A sport és mozgás sosem állt hozzám igazán közel, de ebben valami egészen mást láttam, de még így is több év volt, míg annyira közel került hozzám, hogy oktatóként is az életem része legyen.
-Miért szerettél bele ebbe a mozgásformába?
Azelőtt semmilyen mozgásban nem tapasztaltam meg azt az elmélyült koncentrációt, amit a jóga már a kezdetekkor kihozott belőlem. Gyönyörűnek találtam az ászanákat és fantasztikusan éreztem magam a bőrömben minden egyes óra után. Csodáltam a nálam gyakorlottabbakat, kezdőként néhány gyakorlat emberfeletti távolságban van az embertől, de ahogy teltek az évek, egyre inkább megtapasztaltam, hogy én is sokkal többre vagyok képes, mint amire azelőtt valaha is hittem volna. Átléptem és folyamatosan átlépem önmagam korlátait, mind a gyakorlatok szintjén, mind pedig az önismeret útján - ez hihetetlenül izgalmas és gazdagító érzés.
- Mikor döntöttél úgy, hogy ezt szeretnéd oktatni?
Sokáig csak kacérkodtam a gondolattal, nem éreztem úgy, hogy "méltó" lennék ilyen szerepre, végül összeszedtem a bátorságom és 2016-ban kezdtem el az első képzésemet - hihetetlenül boldoggá tett már az is, hogy felvettek. Ezt rögtön, még a záróvizsga letétele előtt követte a második tanfolyam, de az oktatást már nem tudtam elkezdeni, mert kiderült, hogy kisbabát várok. Ez az élethelyzet egy időre háttérbe szorította az ambícióimat, hogy aztán újult erővel törhessenek fel - a kismama- és baba-mama jógaoktatói képzést már a kislányom társaságában végeztem el és ezt követően tarthattam meg életem első igazi jógaóráját.
- Kinek ajánlanád a jógát?
Lehet kicsit sablonos válasz, de mindenkinek, tényleg. Az egyik stúdió, ahol oktatok például hihetetlenül sikeres a nyugdíjas hölgyek körében, ők a leghűségesebb vendégek ott és nagyon sok példa van arra, hogy akarattal és kitartással idősebb korban is nagyon pozitív változásokat lehet elérni általa. Ha valaki nyitottan áll hozzá, akkor biztosan fog kapni valamit a jógától: van, hogy csak a fizikai aspektusát tudjuk átadni, és bár közismerten nem csak erre van hatással, én mégis azt szoktam mondani, hogy ez nem baj, ha valakit csak ennyi érdekel. Azért nem baj, mert van, hogy nem kell éppen több - de ha valakinek már azzal tudtam segíteni, hogy a rég sajgó háta nem fáj az óráim hatására és jól érzi magát a bőrében, akkor azért már érdemes volt. Nem hiszek abban, hogy bárkire rá lehet erőltetni azt, ami nem érdekli, ezért biztos vagyok benne, hogy mindenkihez csak az jut el, amit be tud belőle fogadni - és amire akkor éppen szüksége van. Én abban tudok segíteni, hogy megmutatom, hogy mit tudok vele adni. Ha valaki csatlakozik hozzám ezen az úton, annak örülök - ha nem, azt is tisztelem és elfogadom, ez esetben nem én vagyok az ő embere, a jóga nagyon személyfüggő műfaj. Ez nem változtat azon, hogy a jóga egészség- és életminőségjavító tevékenység, ami jobbá teszi azoknak az életét, akik nyitottak befogadni a pozitív hatásait.
104175267_3133857396674253_5571710820678352022_o.jpg
-Nálad baba-mama jóga is van. Milyen pozitív hatásai vannak az anyukára és apróságára?
Ez egy igen gyengéd műfaj, mert szülés után csak lassan, fokozatosan lehet visszatérni az intenzív mozgáshoz, így nagyon figyelek arra, hogy ezek ne legyenek megerőltető órák, de azért erősítsük azokat a területeket, amiket a várandósság, majd a szülés igénybevett. Emiatt különös hangsúlyt kap a gerinc mobilizálása, a hasizmok regenerálása, a medencealapi izmok erősítése, és mivel sokakat érint, a császármetszés utáni mozgás szempontjaira is figyelemmel kell lenni. A babákkal való közös játék erősíti a kapcsolódást a kicsik és az anyukáik között, de sokan azért is jönnek, mert társaságot keresnek - maguknak, vagy a babáknak. Ezek az órák legtöbbször az első szocializációs lehetőségek a legkisebbek számára, gyakran születnek itt barátságok :) Nem elhanyagolható szempont, hogy a rendszeresen járók kis közössége nagyon fontos gőzkieresztő funkció azoknak az édesanyáknak, akik idejük jelentős részét otthon töltik, kisgyerekek társaságában. Az egyik legfontosabb célom, hogy a hozzám járó anyukáknak megmutassam, milyen hihetetlenül sokra képesek, és ahogyan a gyakorlás által fizikailag erősödnek, úgy lelkileg is egyre jobban veszik a mindennapi élet kihívásait.
Vikit megtaláljátok:
babavaljogazom.hu a weboldalon
email címe:  babavaljogazom@gmail.com

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#jóga #mozgás #egészség #babamamajóga #babávaljógázom #vállalkozás #interjú

Szólj hozzá

Interjú