2020. jún 10.

A Borka világa alapvető értékeket közvetít

írta: Mayerné Répási Adrienn
A Borka világa alapvető értékeket közvetít

Interjú Gurmai Beátával

13123374_10207261205983153_3024902439695998426_o.jpg

A Borka című mesekönyvet olvastuk csemetéimmel és nagyon megszerettük. Kíváncsi lettem a mesekönyv történetére, születésének körülményeire és az írójára, így mai interjúm alanya Gurmai Beáta. 

Honnan jött a mesekönyv írásának ötlete?

Álmodtam egy világot…

Évekkel ezelőtt, amikor a négy szőke kislányom még picurka volt, akkor kezdtem álmodozni arról, hogy létre kellene hozni egy olyan varázslatos, de hétköznapi világot, amelyben kicsik és nagyok együtt tanulhatunk „családul”. Ez lett a Borka világa. Először a Borka és a varázsruha című rajzfilmünk készült el a Média Mecenatúra támogatásával. A Youtubon megtalálhatók a mesék. Borka hangja: Pálvölgyi Minna, Vince és Villő: Pálvölgyi Loli és Paula, Mama:Szemerédi Bernadett, Papa: Pálhegyi Máté 

Csak ezt követően kért fel a Central Média Kiadó a könyv megírására. Ez lett a Borka könyve.

 

unnamed_2.jpg

Szerettem volna a kis és nagy olvasók kezébe egy összebújós, felelgetős-kérdezgetős könyvet adni, amely egy családi ki-kicsoda és egy kis illemtan is. Hozzáillesztettem még egy részt a veszekedésről, zsörtölődésről, puffogásról, mindennapi apró konfliktusainkról, s így állt össze a könyv- mesél  akönyv üzenetéről, missziójáról Gurmai Beáta, az írója.

Nem egy szuszra kell elolvasni, hanem komótosan, a kicsik életkorához igazított beszélgetésekkel tarkítva. Éveken keresztül újra és újra elővehető, mindig lesz új réteg, új üzenet benne. Elsősorban óvodásoknak ajánlom, de a kisiskolások is szeretik. Épp most vettük elő megint a legkisebb kislányommal: most már ő olvassa, és ő kérdezget engem.

A Borka könyve mesekönyv, ahogy a Borka és a varázsruha rajzfilmsorozat is, inspirálni szeretne: adjuk tovább a családi történeteinket, vegyük elő fényképalbumainkat, mert ezek összekötnek és gazdagítanak bennünket. 

covers_373297_1.jpg

Borkának van egy másik missziója is. Az egyes epizódokkal olyan alapvető értékeket közvetíteni, amelyekre szülőként lehet referenciaként hivatkozni. Tudom, hogy szülőként mi adjuk a legmeghatározóbb mintát a gyerekeknek a saját viselkedésünkkel, de eggyel tágabb körben meghatározó lesz az is, hogy milyen vizuális tartalmakkal találkoznak. A mi felelősségünk tudatos szülőként, hogy minőségi filmeket mutatunk-e nekik.

Ha nagy szavakat akarok használni, a témáink: konfliktuskezelés, kommunikáció, veszteségkezelés, félelmek, alapvető értékek. A Borka történetszövése attól egyedi, hogy a megoldás mindig a családból érkezik. Borka a varázsfán található történetekben belekukkanthat saját ősei segítő történeteibe.

Hogyan szoktál írni?

A Világszám című mesekönyvem egy különleges pillanat - a kisbaba első önálló lépések megörökítése - teljesen spontán, ösztönösen született. Nem is könyvnek készült, csak szerettem volna, ha ez a varázslat velünk marad. Azután elküldtem egy barátnőmnek, hogy ez van velünk éppen, és ő javasolta, hogy adjuk ki. 

A mesét Cornides Ágnes grafikus különleges rajzai illusztrálják. https://cornidesagnes.com.

covers_300046.jpg

A Borka sokkal tudatosabban készült. Elsősorban a témák motiváltak, szerettem volna, ha olyan dolgokról szólhatok, amelyek nem feltétlen, vagy csak ritkán kerülnek feldolgozásra, és amelyeket nagyon fontosnak tartok. Nem tartom magamat írónak, inkább alkotónak. Több műfajban. Fotósként, dokumentumfilmesként és rajzfilmesként is általában ugyanazt a témát járom körül. Amihez értek, de amelyben minden nap egy kihívás, és ez a családban élés, a család….

Van vázlat, tervek, kedvenc helyszín, időpont, ahogy szoktál írni? Kikről mintázod a szereplőidet?

Persze, készítek vázlatokat, amelyeket azután vagy felhasználok, vagy elvetek. A Borkába belegyúrtam az egész életemet. Ott van a családom, a múltam egy-egy helyszínben, egy-egy névben, egy-egy karakterben. Az Édesanyám például Békéscsabán született, Vésztőn volt a első tanítónői állása, ezek a helyszínek visszaköszönnek egy-egy emlékjelenetben. Az illusztrátor, Megyeri Annamária és Kiss Ottó költő Gyuláról származna. A Dédnagyapámat Czédly Jánosnak hívták. Az „Adni jó!” című epizód aranyszívű Mária néni alakját egy szeretetreméltó zongoratanárnőmről mintáztam. A gyógynövényeket, a természetes gyógymódokat pedig egész egyszerűen fontosnak tartom. Az emlékjelenetekben az ősök történeteibe bepillantva Borka időutazást is tesz. Hol az 1920-as, hol a 70-es évekbe kukkant bele. Egyelőre a XX. században maradtunk.

80359b5d.jpeg

 

Mit tartasz fontosnak a gyermekirodalommal kapcsolatban? Nálatok a családban mennyire fontos elfoglaltság az olvasás?

Mindannyian olvasunk, most már mind a négy lányunk szenvedélyes olvasó, 3. osztályos koruk körül szippantotta be őket az irodalom.

Vannak-e olyan írók, akik hatással vannak rád, példaképeid?

Szeretem az utánozhatatlan Hrabalt, végeérhetetlen körmondatait és életigenlését. Gyerekkönyvből – számos magyar szerző mellett – nagy kedvenc a Matyi és Sári, a sajátos humorú Milos Macourek és Adolf Born tollából. M. G. Schmidt Szutyoksárija és Titije.

Mik a terveid a közeljövőben?

Húúú, van terv bőven. Szeretném, ha bővülne a Borka-rajongók köre, ha a tudatos szülők és nagyszülők közösségévé válna a FB-oldalunk, amit itt találtok. Boldog lennék, ha minél több minőségi Borka tartalmat tudnánk elkészíteni. A mesekönyv és a rajzfilm mellett van egy online népviseletes öltöztető játékunk http://borkaworld.com/oltoztetojatek- ezt szeretném továbbfejleszteni -, és van egy csodaszép karácsonyi énekes adventi naptárunk.

Tervben van egy népviseletes mesekönyv-sorozat és egy mini-Borka websorozat. Lassan elfogy a Borka könyve mesekönyv a boltokban, jó lenne kiadni újra! Készül a NAGYI, MESÉLJ! kérdezgetős-felelgetős családi napló, ennek a kampányát láthatjátok a FB-on. Siker, hogy június 1-jétől Borka elérhető a Magyar Telekom TVOD kínálatában és hamarosan bevezetésre kerül a KEDD-csatornán is. A külföldi forgalmazás miatt szurkoljatok, most írtunk alá egy megállapodást.

Valami másba is bele kezdtél. Mesélnél róla?

Fotósként a közelmúltban vettem részt egy amerikai fotós workshopon, nagyon inspiráló volt. Szeretném a fotós oldalam továbbfejleszteni. Most így áll: https://www.beatagurmai.com/. Fotósként szeretettel várom a Párizsba érkezőket szupertitkos helyek bebarangolására és egy jó hangulatú freestyle fotózásra: https://www.facebook.com/pg/pontparisphoto/about/?ref=page_internal

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#interjú #könyv #mesekönyv #read #olvasnijó #mese #fontosamese

unnamed_1.jpg

 

Szólj hozzá

Interjú Olvastuk