2020. már 13.

Vállald a felelősséget!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Vállald a felelősséget!

Felelősségem bloggerként

ash-2179184_640.jpg

A blogomra kizárólag saját véleményem kerül fel könyvekről, gyermeknevelésről, termékekről és minden másról is. Nem vagyok objektív, de nem is ez a blogger dolga, azt hiszem. Újságíróként talán objektívnek, elvonatkoztatónak kell tudni lenni egy adott témáról és nem saját véleményt írni. De mi, bloggerek élhetünk a szólásszabadságunkkal, a saját véleményünkkel. Talán ezért is szeretem annyira a blog felületet. Elmondhatom nyűgöm, gondom, bánatom, örömöm, véleményen. Tudom, a vélemény is olyan mint mindenkinek az alfele. Mindenkinek van, de nem kíváncsiak rá annyian. Ezért jó a blog, mert akinek nem inge, nem veszi magára. Akit nem érdekel, nem olvassa el. Akit érdekel, ír hozzá, formálja, úgy cselekszik, változtat, ellenvéleményt formál, azt hangoztathatja. 

Viszont azt tudnunk kell szem előtt tartani, hogy bármit leírunk, azt vállaljuk, az a saját véleményünk. Ki kell állnunk mellette. És nagyon nem mindegy, mit, hogyan tálalunk. Kiről, mit írunk. Valamennyire véleményformálók vagyunk egy kicsit. Ki jobban, ki kevésbé. Felelősséggel tartozunk az olvasók felé. Amit leírunk, az hathat másokra. Én kishal vagyok ebben, de akik több tízezer követővel, olvasóval rendelkeznek, azokra pláne igaz. Sokszor az, hogy mit esznek, olvasnak, viselnek, valamiről milyen véleménnyel vannak, azt mások felé hogyan kommunikálják, másokat érdekel. Hat rájuk, formálja a saját véleményüket. Most bólogathatsz és tagadhatod is. De bizony véleményformáló a blogger is, a vlogger is, az instasztár is, a celeb is, a színésznő, énekesnő is...

Gondolj csak arra, hogy a kedvenc celebed vagy könyves bloggered mit olvas, az érdekelni kezd téged is. Ne is tagadd! Az a szép színésznő múltkoriban mennyire jól nézett ki abban a felsőben. Szívesen hordanád te is, hát megveszed. Az a gasztróblogger múltkoriban annyira finomnak tűnő sütit postolt, hát kipróbálod te is. Még ha kicsiben is, de véleményt formál. 

office-620822_640.jpg

Ezekre igyekszem odafigyelni mindenképpen. Mindig úgy írok blogbejegyzést, hogy ne sértsek, bántsak senkit, ugyanakkor a saját véleményen megmondjam, ne kendőzzem el, ne kenjem el. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok meggyőzhető. Olykor változtatok álláspontot, de meglehetősen ritkán.

Sokszor kérdezik tőlem, hogyha azt a bizonyos terméket vagy könyvet kaptam, akkor csak jót írok róla? Dehogy is! Magam felé és az olvasóm felé tartozok elsősorban hűséggel. Azt csak úgy vállalhatom fel, ha igazat mondok. Ha az a könyv valamiért nem tetszett, megírom. ha a termék nem jött be, megírom. Valótlant nem állíthatok, akkor hitelem veszteném. Ha nem írok igazat, akkor a blog feleslegessé válik. Ha nem írhatom le a véleményem, mit sem ér az egész. 

Ellenben leírhatom azt, ami jó, segíthetek egy-egy jó ügyet. Ötleteket adhatok az azt keresőknek. Informálhatok rendezvényekről. Véleményt nyilváníthatok egy témákról. Segíthetek. 

Hogy mit vállaltam bloggerként? Szórakoztatást, felelősségeit a leírtakért, tájékoztatást, információkat, vélemény nyilvánítást, igaz mondást. 

Fontos, hogy véleményünk van valamiről, de az is fontos, azt hogyan tálaljuk!

Fontos, hogy a tájékoztatáshoz van valami a kezünkben, a blogunk, az íráskészségünk, hát használjuk is jól!

Fontos, hogy felelősséggel tartozunk azért, amit leírunk!

BloggerKépző 30 napos kihívás 13. napján téma a felelősség bloggerként.

#BloggerKépző #kihívás #30naposkihívás #blogger #felelősség #felelősségvállalás

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

Szólj hozzá

Kitekintő