2020. feb 25.

Mindenkinek friss terményeket! MyFarm Harta

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mindenkinek friss terményeket! MyFarm Harta

Értéket teremtenek, friss személetmóddal gazdálkodnak a régi, hagyományos módon

 

myfarm_harta_elso_retekszedes_20190428_4.jpg
Harta a szívem csücske. Édesanyám ott élt. A rokonaim ma is ott laknak. Mindig ott töltöttem a nyaraim nagy részét gyermekként nagymamámnál és keresztapáméknál. Ismerem minden utcáját, minden zeg-zugát. Figyelemmel kísérek mindent, ami vele kapcsolatos. Így fedeztem fel egy nagyon kedves kis csapatot a MyFarm Hartát. Kíváncsi lettem rájuk, bevallom. Nagyon klassz családi, baráti összefogásból született egy gazdaság, ahol megveheted a friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsárut csomagolva.
 
 Kemény munka a termesztés, de kifizetődő. Nincs jobb annál, mikor a saját fádról szeded le a cseresznyét és azt eheted, adhatod a gyermekednek. Tudod, mivel lett kezelve, milyen úton-módon cseperedett az a fácska és közvetlenül, frissen szedheted le róla a gyümölcsét. Viszont nem mindenki engedheti meg ezt a luxust, hogy ellenőrzött, saját terményt termesszen, hely vagy idő hiányában. A MyFarm Harta ötletével ezen segít pont. Ma interjúm alanyai ők lesznek. Fogadjátok sok szeretettel őket. Egy kicsit bepillantást engednek a kedves kis közösségükbe és abba, miért is csinálják ők
csapat.jpg

-Hogyan mutatkoznátok be? Kik állnak a MyFarm mögött? Kik a csapat tagjai? Hogy álltatok így össze?  
A MyFarm Harta egy igazi szerelemprojekt, családi és baráti vállalkozás. A mi szívünk csücske.
 Azt gondoljuk, hogy a gazdák sokéves tapasztalata és a fiatalok modern szemlélete hozzásegít minket céljaink eléréséhez, azaz minőségi mezőgazdasági termékeket juttatni minden család otthonába.

Kövesdi Gábor - ötletgazda, alapító, Kövesdi Sándor - kertgazda, Kövesdi Gergő - gazda, Kövesdiné Tóth Anikó - gazda, Vatai Dávid - online marketing, Hürkecz Attila - üzletfejlesztés, Szántó Gábor - üzletfejlesztés, marketing, Boza Sára - tartalomgazda

További támogatók: Jenes Tamás, Ihász Zsolt, Lisztmaier Tamás, Schneider Anett

Kicsit bővebben: Az ötletgazda Kövesdi Gábor, Gabesz volt, aki Hartán született és nőtt fel, de az egyetemi tanulmányai miatt Budapestre költözött. Hiányoztak neki a hazai ízek.Több éves fejtörés és sok-sok családi kupaktanács után született meg Gabesz fejében a koncepció, amivel közelebb lehetne hozni a vidéki, valódi háztáji terményeket és az erre vágyó fővárosiakat. Így kelt életre a MyFarm Harta, ami persze nem csak Gabesznak köszönhető: családtagok és barátok fogtak össze, hogy úgy lehessen megvalósítani az ötletet, ahogy azt elképzeltük.

A kreatív ötlet persze önmagában kevés lett volna szakértelem nélkül. Szerencsére Gabesz édesapja, Sándor Gazda az elmúlt 30 évet mezőgazdálkodással töltötte, így nem kellett messzire menni a tudásért. Az elképzelés, miszerint ekkora volumenben teljesen vegyszermentesen termesszünk minden zöldséget, még Sándor Gazdának is részben új terep volt, de a sok utánajárásnak, továbbképzésnek köszönhetően már az első szezonban nagy sikerrel vettük az akadályokat. A benne lévő lelkesedés és elköteleződés nélkül egész biztosan nem lenne MyFarm Harta, nem ismerünk még egy olyan embert, aki ennyire szívén viselné minden palánta sorsát! Sándor Gazda még jelentkezik majd az oldalon, tudását és tapasztalatait nem tartja meg magának, szeretné megosztani minden lelkes gyakorló és leendő gazdával.

A zöldségkosarak gazdákhoz való eljuttatása Gabesz testvére, Gergő kiváltsága lett. Kiváltságnak hívjuk, hiszen a folyamatos kemény munka legszebb gyümölcse számunkra az, amikor közvetlen visszajelzést kapunk a vásárlóktól. Gergő egy kiszállítási napon a kelő nappal ébred és a csapat többi tagjával együtt készíti a kosarakat, amit egész napos szállítás követ. Fárasztó napok ezek, de azt mondja, hogy nincs annál jobb, amikor látja az átvevők arcán az örömöt. Hetente találkozik a gazdákkal, így lehetőségünk van rá, hogy hétről hétre változzunk, fejlődjünk és fejlesszünk.

A betakarításban és a kosarak összeállításában Anikó, Sándor Gazda felesége segíti még a csapatot, a jótékonysági törekvéseinkben pedig Sára, Gabesz felesége is részt vesz.

2019 év végétől csatlakozik a csapathoz két új tag is: Roland és Ati gazda, akiknek köszönhetően a finom zöldségek mellett már boldog tojást és háztáji füstölt húsárukat is szállíthatunk a gazdáknak.

Roland több mint 10 éve tyúkokkal és tojásokkal foglalkozik, a MyFarm Harta kosarakba pedig saját vegyszermentes gabonával és lucernával felnevelt, kapirgálós tyúkok tojásait teszi majd.

Ati édesapjától örökölte a családi gazdaságot és tőle tanulta a hentes mesterséget is. Saját termesztésű gabonával eteti a sertésállományt és a klasszikus hartai recept alapján készíti a kolbászt és a szalámit.

A felsorolásból nem maradhatnak ki azok a barátok sem, akik ötleteikkel, mindennapi segítségükkel, szaktudásukkal és idejükkel támogatnak minket, hogy megvalósítsuk elképzelésinket.

Egy nagyon klassz kis videó is készült erről.

-Mi a MyFarm Harta tulajdonképpen?
Minden héten friss, vegyszermentes, háztáji zöldség, gyümölcs, füstölt áru és boldog tojás kerülhet az asztalára annak, aki nálunk vásárol.
 Szenvedélyünk a minőségi zöldség és gyümölcs termesztése, magunk is azt tesszük az asztalra amit megtermelünk. Családunk közel 30 éve gondozza a háztáji kertet a vetéstől az “aratásig”. 
 
heti-zoldseg.png
- Hogyan állnak a környékbeliek, rokonok, barátok a munkátokhoz?
Először kicsit szkeptikusak voltak, túlságosan új megközelítésű volt számukra. Apukát is fél évig győzködtem, de mára mindenki nagyon pozitív, támogató és büszkék is a projektre és arra amit eddig elértünk. 
 - Milyen célkitűzéseitek vannak?
Egyre több emberhez eljuttatni ezt a szemléletet! vidéken, nagyvárosokban, fiataloknak, időseknek egyaránt.
 
 
-Pár dologra odafigyeltek még azon kívül is, hogy a jövő generációját is kinevelitek egészségtudatosan ezzel a szemlélettel. Mik ezek?

Vegyszermentes legyen, amit adunk. Környezetbarát csomagolásban szállítjuk a terményt. Kisebb ökológia lábnyoma legyen annak, amit megeszünk, mivel helyi és nem messziről érkezik. Mindenki térjen vissza a szezonális zöldségek fogyasztására.
Továbbá segíthessünk másoknak. Nem titkolt célunk, hogy ha már ilyen eszközök vannak a kezünkben, segítsünk is azoknak, akiknek szüksége van rá. Hiszünk benne, hogy mindenkinek csak egy kis ösztönzés kell és szívesen ad a rászorulóknak. Ezért megszületett a jótékonysági csomag, amivel két szervezetet támogathat bárki, sőt, minden megvásárolt kosár után 10%-ot juttatunk el nekik:

A Zirzen Janka Gyermekotthonban 30 hátrányos helyzetű gyermek él Hűvösvölgyben, a napi ellátásukra kapott összeg (750 Ft/gyermek) nagyon kevés, így hatalmas segítség nekik a sok egészséges finomság.

Az Oltalom Karitatív Egyesület országszerte segít rászoruló, a társadalom perifériájára jutott felnőtteknek és gyerekeknek, mi a Dankó utcai központba szállítunk, ahol a népkonyhában mindent felhasználnak, amit segítségül kapnak.  

- Harta. Mit jelent nektek e kicsiny falu? Miért pont itt kezdtétek el a vállalkozásotok? Előny vagy hátrány, hogy vidék, kis létszámú falu, messze a nagyobb városoktól, fővárostól? Nem titkoltan én is imádom Hartát. Anyukám hartai, ott él a legtöbb rokonom és én is rendszeresen megfordulok ott.

Hartaiak vagyunk, ott nőttünk fel, rajtam kívül ott él az egész családom. Lokálpatrióták vagyunk, imádunk mindent Hartában, más bizniszünk is van ott, pl: https://www.kolbasztoltok.hu/ Szóval nem volt kérdéses, hogy ide tervezzük ezt a vállalkozást is, nem máshova.
 
 - Mi a missziótok? Miért fontos számotokra? Mit szeretnétek adni az embereknek? 
Vegyszermentesen, háztáji, környezetkímélő termékeket fogyasszanak minél többen. És felhívni a figyelmet arra, hogy nekünk csak 10% az ételünkből, másnak óriási segítség...
 
 
- Milyen pluszt ad nektek ez a vállalkozás a megélhetésen kívül?
Megélhetést egyelőre csak édesapámnak ad, azon felül viszont rengeteg pozitív élményt, az értékteremtés és adományozás miatt.
 
 - Első nagyobb elismerésetek is megkaptátok. 2019-es év 55 legérdekesebb projektje közül a közönségszavazáson a 4. helyezést érte el a MyFarm Harta kezdeményezés a 
 Highlights of Hungary-n. Gondoltátok volna? Van még elismerés, amit szeretnétek magatokénak tudni még? 
Nagyon örülünk neki, viszont nem ez a fő célunk, hanem hogy élvezzük az egészet és valami jó dolgot csináljunk.
87342400_10214938519848904_3850290683097120768_n.jpg
- Mik terveitek a jövőre nézve?
Új gazdák bevonását tervezzük még és fejlődést...
 
Ha kedvet kaptatok kipróbálni a csomagjaikat és megkóstolni a friss terményeket, a honlapjukon megtehetitek itt: MyFarm Harta 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz vagy az instagramon.

ReAd-blog Adrija

#farm #zöldség #gyümölcs #tojás #húsárú #friss #gazdaság #családi #interjú #egészségtudatos #egészséges #mindenkinekfrissterményt #termény #Harta #Bácsmegye

Szólj hozzá

Interjú Kitekintő