2019. okt 09.

BLOCK!

írta: Mayerné Répási Adrienn
BLOCK!

64777438_710590522732273_3260081010334760960_n.png

Nagyon fiatalok, rettentő tehetségesek és irtó jó ötleteik vannak. Leginkább így jellemezném a Block formációt. Remélem kíváncsiak vagytok rájuk. 

Hogy fejeznétek be a mondatot? A Block fiatal, lendületes start-up cég, amely…

a világ legbiztonságosabb és legkényelmesebb kerékpártároló szolgáltatását biztosítja városi kerékpárosok részére. Szemben a hagyományos tárolókkal és könnyen átvágható hordozható lakatokkal, a BLOCK kerékpártárolók egyedi dizájnjuknak köszönhetően 3 ponton rögzítik a lezárt bicikliket, így garantálva a gondtalan közlekedés élményét. 

  • Minek a rövidítése a Block szó és mit lehet tudni róla? Mikor indult? Mi célt szolgál?

A BLOCK a Bike + Lock szavak kombinációja, leírva önmagában is értelmes szó. Azonban nem „blokk”-nak, hanem „bí-lok”-nak ejtjük. Azért döntöttünk ezen brand-név mellett, mert több szinten is képviseli azt, amivel foglalkozunk, illetve magát a termékünket is. A szóösszetételen túlmutatva jelöl egyfajta egységet, jól körülhatárolható, a környezetéből kiemelkedő területet - mint amilyenek a kerékpártároló állomásaink is. Emellett pedig „blokkol” mindenféle behatást, kerékpárlopási kísérletet, így garantálva a teljes biztonságot. A BLOCK egy fiatal, kerékpáros és fenntartható közlekedés fókuszú urban tech startup Budapestről. A cég 2019 februárjában került bejegyzésre, előtte pedig még fél évig foglalkoztak az alapítók az ötlettel. Missziójuk a városi kerékpáros közlekedés népszerűsítése és a kerékpártolvajlás megszüntetése.

72367843_2578393082220690_4251445752439504896_n.jpg 

  • Hogyan jellemeznétek a Block munkásságát? Kiknek készül és miért?

A BLOCK termék-szolgáltatás párosa elsősorban a magasabb értékű kerékpárok tulajdonosait célozza meg. Gyakran megfigyelhető, hogy hiába van egy személynek drága kerékpárja, nem meri rendszeresen használni a városban, mert fél a lopástól és rongálástól. Mi ezen fogunk változtatni és lehetővé tenni, hogy mindenki gondtalanul róhassa az utakat azzal a bringával, amelyikkel csak szeretné. Nem kell többé csotrogányokra szorítkozni, végre a karbon vázas, cross-country és elektromos bringák is megkapják a nekik kijáró tiszteletet.

 

  • Kik állnak a vállalkozás mögött? Hogyan mutatnátok be magatok?

Az innovatív ötlet két fiatal mérnök, Szilágyi Szabolcs (BME) és Boros Márk (ÓE) elméjéből pattant ki. Ezek vagyunk mi.

Szabolcs: környezetmérnökként és regionális közgazdászként elkötelezett vagyok a fenntartható fejlődési elv gyakorlatba ültetése, és a karbonsemleges közlekedési módok implementálása mellett. Szakterületem a Smart City koncepció és a megújuló energiaforrások, én vagyok felelős a startup stratégiai vezetéséért és mindennemű megjelenéséért.

Márk: tapasztalt mechatronikai mérnökként a termékfejlesztésért és a gyártási, valamint hardware R&D tevékenységekért vagyok felelős, továbbá én koordinálja a digitális fejlesztéseket is.

 67337851_731315567326435_5905206477219430400_n.jpg

  • Mit tudhatunk a létrejöttéről? Hogyan találtatok egymásra, majd erre a nagyszerű ötletre és milyen úton haladtatok a megvalósításig? Kudarcok? Jelentős események? Kiemelkedő történések?

Néhány éve egy szilveszteri buliban ismerkedtünk meg, és egész végig a 3D nyomtatásról beszélgettünk. Már akkor tudtuk, hogy azzal a nappal egy gyümölcsöző kapcsolat veszi kezdetét.

Szabolcs: Később felkértem Márkot, hogy segítsen nekem az MVM Edison 2. fordulójában továbbgondolni az ötletem. Ebből végül egy MVM együttműködés alakult ki, amely a körülmények szerencsétlen változása miatt nem tarthatott sokáig. Nem sokkal később, 2018 májusában Márk felhívására jelentkeztünk a Vállalkozz Józsefváros! startup versenyre, ahol különdíjasok lettünk. Ez azt jelentette, hogy az izraeli magyar nagykövet meghívására szeptemberben részt vehettünk a DLD Tel Aviv expón. Még 2018 nyarán jelentkeztünk az EIT Climate-KIC Launchpad cleantech startupokat támogató programjába, ahol kiváló szakmai mentorok segítségével elkezdtük kidolgozni az üzleti tervünket. Szeptemberben Tel Aviv-ban bemutattuk az első prototípusunkat, majd innen hazatérve megnyertük az EIT Climate-KIC Launchpad versenyt. Ennek jutalma a novemberi nemzetközi döntőre való kiutazás volt, Edinburgh-ba, Skóciába, illetve a továbbjutás az EIT Climate-KIC Accelerator másfél éves programba. Októberben jelentkeztünk a BME x Startup Campus x Hiventures versenyre, ahol tovább finomították az üzleti tervünket és elkészült hozzá a pénzügyi terv is. Edinburghban a Climate-KIC Launchpad nemzetközi döntőjén a TOP 6 Urban Transitions startup közé kerültünk, majd hazatérve (november elején) megnyertük a BME x Startup Campus x Hiventures versenyt is. Ennek a jutalma egy Hiventures inkubációs befektetés volt, ami akkor még 9m Ft-ot takart. Ez az összeg végül 2019 februárjában érkezett meg, ekkor került sor a cégalapításra is. Ezzel kezdetét vette egy 6 hónapos intenzív termékfejlesztési és validációs időszak. Júniusban az EIT Climate-KIC Accelerator Stage 2 csapataként 10 ezer euró támogatást, + a KPMG különdíját is elnyertük. 2019 augusztusára elkészült a tesztelhető prototípus. Nem sokkal rá, szeptember elején a csapatunk egy többfordulós kiválasztási kör után felvételt nyert a Design Terminal méltán híres és elismert mentorprogramjába. Jelenleg ebben a programban dolgozunk együtt további szakmai mentorokkal a pénzügyi tervünk finomhangolásán. A hivatalos piacra lépést 2020 márciusára tervezzük, de addig is veszünk fel előrendeléseket.       

 71971254_2578392815554050_4560468838365265920_n.jpg

  • Van valami hitvallásotok, mottótok az életben?

Nem ismerünk lehetetlent és nem hiszünk a véletlenekben! Mindenképpen a vállalkozói létet tartjuk az ideális életstílusunknak, és szeretjük, amit csinálunk. Önmagunk példaképei vagyunk, a kritikákat megfogadjuk, és nem adunk a lehúzó véleményekre.   

 66349199_721320688325923_2716330840626823168_n.png

  • Miért pont kerékpárok, a kerékpártárolók állnak a középpontban?

A csapatunk először nem kerékpártárolással foglalkozott. Az MVM Edison versenyen még egy energetikai projekttel indultunk, amely aztán nagyvállalati CSR-ba fordult, a Vállalkozz Józsefváros! versenyen pedig egy Smart City bútorcsaláddal neveztünk. Ennek egyik eleme volt egy akkor még kezdetleges kerékpártároló-koncepció, amelyre az egyik zsűritag mutatott rá, hogy azzal lenne érdemes foglalkozni. A verseny döntője után – és az izraeli útra való felkészülés elején – valóban elhagytuk a többi okosbútor-elemet, és a kerékpártárolásra fókuszáltunk. Mindkettőnknek lopták már el kerékpárját gyermekkorában, tehát tudtunk azonosulni a problémával.

 

  • Vizualizálnátok a jövőt? 5 év múlva a cég… itt fog tartani. Hol is? Mit szeretnétek elérni? Mivel lennétek elégedettek?

5 év múlva a BLOCK nemzetközileg is elismert kerékpáros kiegészítőket is forgalmazó cég lesz, amely termékeivel jelen van Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európa legtöbb országában. Az alapítók célja egy ún. exit esemény (felvásárlás) amely során értékesíteni kívánják a részesedésüket. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának továbbra is a BLOCK projekten, csupán az a céljuk, hogy jelentős tőkével a hátuk mögött új iparágakban is megvethessék a lábukat.

A fiúkat megtaláljátok itt is, de az insta és fb oldaluk is izgalmas. Ráadásul nagy dobásra készülnek, hamarosan Malajziába utaznak...

 ReAd-blog

71886292_2578392932220705_5689999177983983616_n.jpg

Szólj hozzá

Interjú