2019. sze 19.

Fontos a helyesírás?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Fontos a helyesírás?

A helyesírás, a gondolataink helyes leírása jelzi az igényességünket és a tiszteletünket mások iránt

arm-1284248_640.jpg

Mi az? Mindenki tanulta, de nem mindenki hasznosítja? Hát a helyesírás!

Bizony én is hadilábon állok vele. Nagyon sokszor utána kell néznem vagy kérdeznem, hogy jól írom-e az adott szót. Máskor azt hiszem, jól tudom, aztán kiderül, hogy nem. Az új helyesírási szabályzattal pedig pláne nem vagyok tisztában. Az egybe- vagy külön írjuk a szavakat az, ami a legnehezebb még számomra. Van valaki, akit bármikor kérdezhetek, ha elakadok, biztos tudja a helyes megoldást, az oda vonatkozó szabályt. Ő pedig a Helyesen magyarul oldal szerkesztője, a nagyszerű korrektor, Mosolygó-Marján Erzsébet. A mai interjúalanyom ő lesz, és kérdezem a mai helyesírásról, annak fontosságáról és hasonló érdekes témákról.

70446277_2423964707880332_6602205375015944192_n_1.png

- Számodra miért fontos a helyesírás? Mióta az? Gyermekkorodban is érdekelt a nyelvtan?

Úgy gondolom, a helyesírás, vagyis a szavak, a gondolataink helyes leírása jelzi az igényességünket és a tiszteletünket mások iránt. Igaz ez akkor is, ha a nagyközönségnek írunk egy könyvet, vagy ha egy terméket, szolgáltatást szeretnénk értékesíteni, de akkor is, ha csak egy levelet vagy üzenetet kívánunk elküldeni egy barátunknak vagy ismerősünknek.

Érdekességként megemlítem, hogy a Helyesen magyarul korábbi oldalán (mielőtt egy „kedves” ismeretlen feltörte a fiókomat és kizárt annak kezeléséből) végeztünk az olvasóink között egy felmérést, melyben arra a kérdésre vártunk választ, hogy mennyire befolyásolja a válaszadót a hirdetések, termékismertetők helyesírása, amennyiben egy terméket vagy szolgáltatást szeretne megvásárolni, illetve igénybe venni. Az eredményen mi is meglepődtünk, ugyanis a szavazók 88%-a válaszolt úgy, hogy nem vásárolna olyan terméket, szolgáltatást, melynek leírása helyesírási, nyelvhelyességi hibáktól hemzseg. Valójában érthető ez az arány, hiszen a helyes nyelvhasználat, az igényesség bizalmat teremt.

Igazából már azóta fontos a számomra a helyesírás, mióta megtanultam írni. Ez talán valamilyen genetikai örökség lehet, hiszen anyukám is kiszúr minden nyelvi bakit. Nekem is rááll a szemem már egészen kisiskolás korom óta. A nyelvtant már az általános iskolában is szerettem. Talán azért is, mert nem kellett sokat tanulnom ahhoz, hogy jó eredményeket érjek el benne. Mondhatnám, hogy a véremben volt.

- Mit gondolsz a mai szlengről, a rövidítésekről, a behozott idegen szavak garmadájáról, az egyre fogyatkozó helyesen írók számáról?

A mai, felgyorsult világunkban a kommunikáció is felgyorsult, rengeteg információ áramlik felénk az internetről, így elkerülhetetlen, hogy ezek a szavak befurakodjanak a mindennapi szóhasználatunkba. Vannak olyanok, melyeknél már szinte fel sem tűnik, hogy nem magyar szót használunk, mint például az oly közkedvelt szelfi, vagy a kúl. Viszont olyanokkal is találkozhatunk, melyektől „kiráz a hideg”, és a „menő” fiatalokon kívül nem sokan értik, gondoljunk csak a swag, vagy a yolo szavakra. Mondhatnám, hogy ezeknek a kifejezéseknek a használatára is megvan a megfelelő hely és idő, de nem mondom, hiszen minden gondolatunkat, érzésünket el tudjuk mondani szép, magyar szavakkal is. Akkor miért használnánk mást, amit ráadásul sokan nem is értenek?!

Szerinted mit szólna a drága nagymamád, ha azt mondanád neki, amikor felhív, hogy „Bocs, nagyi, éppen home office brainstormingolunk a raj sales kollégákkal.”

- Hát ez nagyon jó. Biztos megkérdezné, milyen nyelven karattyolok. Hol fontos a helyesírás legjobban? Ki az, akinek fokozottan oda kellene figyelnie rá?

Szerintem a helyesírás mindenhol fontos! Bár gondolom, ez tőlem nem volt meglepő válasz. A viccet félretéve nélkülözhetetlennek tartom a nyelvi igényességet minden olyan területen, ahol bizalmat szeretnénk kelteni másokban (pl. termékek, szolgáltatások értékesítése), de egy hivatalos levél megfogalmazásakor is elengedhetetlen, ezzel is megadva a tiszteletet a másik félnek.

A könyvkiadás során is elengedhetetlennek tartom, hogy az író a gondolatait nyelvileg igényesen adja át az arra kíváncsi olvasóknak, hiszen ellenkező esetben nagy rá az esély, hogy a következő kötetét már nem fogják megvásárolni. Arról nem is beszélve, hogy ezek „maradandó” alkotások, sok-sok év múlva is olvashatják.

Korrektorként dolgozol. Milyen területeken kérnek föl?

Igen, korrektorként és szerkesztőként dolgozom. Főként könyvkiadókkal dolgozom együtt, de manapság a magánkiadás is igen népszerű, így gyakori, hogy közvetlenül az írótól kapok megkeresést és felkérést a kézirata korrektúrázására, ellenőrzésére, vagy szerkesztésére.

Emellett persze még nagyon sokféle helyről és témában kapunk megkeresést. Gyakran javítjuk honlapok szövegét (amellyel első körben találkoznak az érdeklődők), blogcikkeket, szakdolgozatok, értekezéseket, katalógusokat, de volt már megkeresésünk diszlexiás cégvezetőtől is, aki a komplett levelezésének korrektúrázását bízta ránk.

 - Mit gondolsz a mai nyelvtani tananyagokról? Elég, amit a suliban tanítanak a csemetéknek?

 Szerintem a mai oktatási rendszerben próbálnak minél több tudást a gyerkőcök fejébe táplálni, tehát a mennyiséggel nem hiszem, hogy gond lenne. Úgy gondolom, inkább a módszer a lényeges, ezáltal pedig a hatékonyság. Gondoljunk csak bele, mi a hatékonyabb, ha például fizikából tanítják az elektromosságot, az, ha a definícióját sulykolják belénk, vagy ha megdörzsölünk egy vonalzót és a fejünk fölé tartjuk? Ugye, hogy égnek áll a hajunk tőle?!

70774484_673466149815364_8795851387347927040_n.jpg

Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy sokkal könnyebben megtanulják a gyerekek a helyesírás szabályait is, ha játékos feladatokkal mutatjuk meg és gyakoroltatjuk be velük, mintha azt próbáljuk elmagyarázni, hogy hogyan kell a szavakhoz kapcsolni az igekötőket.

Sokkal nagyobb problémának tartom viszont a manapság oly népszerű „fejlesztő” füzetek minőségét. Iskolakezdés előtt én is vásároltam a nagyobbik fiamnak, aki most kezdte a második osztályt, és kíváncsiságból belelapoztam egy elsősöknek szóló, kimondottan helyesírás gyakorlására szolgáló feladatlapba. Sajnos már az első oldalon, ahol kinyílt, találtam egy hibát. 


70266555_363191371256349_2664653081156780032_n.jpg

Valamint a másodikosok olvasókönyvében is találtunk egy hibát a kisfiammal. Éppen a szótagolva olvasást gyakorolták, a hiba pedig nem más, mint a járni szó elválasztása, ami így nézett ki:

70359894_719871428481179_8546953827771744256_n.jpg

- És arról mit gondolsz, hogy sokan kihagynák a helyesírást, magát a kézzel való írásmódot?

Ezt teljesen abszurdnak tartom. Gondoljunk csak bele, hogy már csak egy betű vagy egy írásjel elhagyása, vagy kicserélése teljesen más értelmet tud adni egy-egy szónak, mondatnak. De ha például egy e-mail címet írunk el akár csak egy betűvel, akkor úgy járhatunk, mint az alábbi történet szereplői:

 Egy minneapolisi házaspár eldöntötte, hogy Floridába megy felmelegedni egy különösen fagyos télen. Úgy tervezték, hogy ugyanabban a hotelben szállnak meg, ahol a mézesheteiket töltötték 20 évvel azelőtt. Mozgalmas programjuk miatt nehéz volt összeegyeztetni az utazási időpontot, ezért a férj pénteken, a feleség pedig a következő napon repült Minneapolisból Floridába. A férj bejelentkezett a hotelbe, ahol a hotelszobában egy számítógép is volt, nem úgy mint évekkel azelőtt, és eldöntötte, hogy küld egy e-mailt feleségének. Véletlenül azonban kihagyott az e-mail címből egy betűt, s anélkül, hogy észrevette volna a tévedést, elküldte a levelet a rossz címre.

****************************************************

Közben ... valahol Houstonban ... egy özvegy épp a férje temetéséről érkezett haza, akit az Úr hazahívott az Ő dicsőségébe, egy szívinfarktus után. Az özvegy elhatározta, hogy megnézi a barátoktól és rokonoktól érkezett e-maileket. Miután elolvasta az üzenetet, visított és elájult. Fia berohant a szobába, édesanyját a földön találta, majd felpillantott a képernyőn található szövegre:

"Szerető feleségemnek
Időpont: 2013 nov.22, péntek
Tárgy: megérkeztem!

Drága szerelmem!

Tudom, meg vagy lepődve, hogy üzenetet kapsz tőlem. Már számítógépük is van az ittenieknek és lehet szeretteinknek e-mailt küldeni. Épp most érkeztem meg és jelentkeztem be. Minden elő van készítve a holnapi érkezésedre és már nagyon várom, hogy találkozzunk. Remélem, hogy az utazásod olyan csendes lesz, mint az enyém.

Ui.: Tényleg nagyon meleg van idelent!!!"

A kézzel írás elsajátítása szerintem nélkülözhetetlen, hiszen a kézírás, vagy folyóírás sokkal összetettebb, több készség és képesség együttes alkalmazását igénylő tevékenység, mint a géppel való írás. Tanulása során erősödik a kéz és a szem összehangolt mozgása, fejlődnek az agyi idegpályák, a térérzékelés, a kéz finommotoros mozgása, javul az ábrázolási készség, a ritmusérzék. Ez csak néhány alapkészség, de mivel a kézírás nagyobb kognitív kihívást igényel, agyunk több területét dolgoztatjuk egyszerre. A kézzel íráshoz összetettebb és koncentráltabb gondolkodás szükséges, közben – jó esetben – figyelünk a stílusra, a szóhasználatra és a helyesírásra. Fejleszti a memóriát, a kreativitást, a verbális kifejezőkészséget, a kommunikációt, az anyanyelv-használatot. Ráadásul a kézírás folyamata egyfajta elmélyült, meditatív állapotot hozhat létre, amely lehetőséget nyújt arra, hogy megoldást találjunk problémáinkra. A kézírásunk személyes és egyedi, mint az ujjlenyomat, visszatükrözi személyiségünket, lelkiállapotunkat, hangulatunkat, személyiségfejlődésünket. (Forrás: http://www.azirastukreben.hu/10-es-1-erv-a-keziras-fontossaga-mellett)

Vannak olyan szavak, szókapcsolatok, szlengszavak, amiket rendszeresen helytelenül látsz leírva és égnek áll a hajad tőle? Egy kis okulás is számunkra. 

Természetesen vannak ilyen szavak, de igazából azon már túl vagyok, hogy égnek álljon tőle a hajam, hiszen már több mint tíz éve foglalkozom különféle írások javításával, inkább jókat szoktam mosolyogni rajta, hiszen nagyon vicces szituációkat tud okozni egy-egy helytelenül írt szó.

Ha eszembe jut, ellenőrzés közben le szoktam ezeket írni. Megosztok néhányat közülük a kedves olvasókkal:

kézpénz – készpénz

olyan okról – olyanokról

meny – menny

ártatlanság védelme – ártatlanság vélelme

egyel (növényt) – eggyel (egy darabbal)

árú (értékű) – áru (termék)

szelem – szellem

ködbér – kötbér

pont – ponty

halott – hallott

gorilla – gerilla

hófehér kés – hófehérkés

kapuzárási pónik – kapuzárási pánik

észpénz – készpénz

fussatok – fossatok

A Helyesen magyarul Facebook oldalán felnőttek és gyerekek is találnak maguknak nyelvi fejtörőket, érdekességeket, de Böbe oldalán rengeteg érdekes, rosszul leírt szövegre, képre is bukkanhattok, ami nem kis vidámságra adhat okot. Gyűjti őket, így nyugodtan küldjétek el neki, ha hasonlót olvastok valahol! 

ReAd-blog

71098145_489099241640232_7360388323916906496_n.jpg

Szólj hozzá

Interjú Anyák Kitekintő