2019. aug 21.

Matekozni jó! Csak nem mindegy hogyan.

írta: Mayerné Répási Adrienn
Matekozni jó! Csak nem mindegy hogyan.

Friedmann Rita: Anya segít a matekban

68965246_3492666497425886_7060714320937615360_n.jpg

A matek jó dolog, ha megtaláljuk a hozzá vezető utat és értjük valamennyire. Ellenkező esetben nagy kínszenvedés csak és olyan, mint tyúknak az ABC vagy neked a kínai. Nem vagyok matek zseni, mindig is reál beállítottságú ember voltam. Nekem az irodalom, történelem jobban feküdt. Mondhatjuk úgy is, hogy nem a legjobb barátaim a számok. Összeadni, kivonni, szorozni, osztani tudok, de a sok ismeretlenes egyenleteket és társait nehezen emésztettem meg. A telefonszámok megjegyzésével is hadilábon állok. Ez van. Igen ám, de cseperednek a gyermekeim, velük mindenképp le kell ülni tanulni. Ez volt az én nagy mumusom. Most még az elsős lánykámnak könnyedén segítettem, de a későbbiekben hogy lesz? Már eleve az nehéz dió, hogy leüljünk-e tanulni vele vagy hagyjuk egyedül bizonyítani? Ha segítünk, hogyan tegyük? Mire figyeljünk? Hogyan ne kezdjünk a közös tanulásba? Millió kérdés, ami felmerül, mikor iskolába megy a gyerekünk. Kinek ez jön be, kinek az.

Friedmann Rita könyve most megoldást ad a kezünkbe és nagyszerű feladatokat a tanulás segítéséhez. Alaposan körüljárja a témát, segítő ötletekkel, példákkal teszi teljessé a könyvet. Jól lebontott, elsőtől nyolcadikos korig használatos könyv. Ha tehetném, minden szülő kezébe nyomnám, amint elsős lesz a gyermeke. Matekról szól, de jóval több annál. A közös tanulást teszi könnyebbé, fogyaszthatóbbá, sikerorientáltabbá. Gyakorlati tanácsaival nem kell a könyv fölött rostokolnotok, míg a gyerek fáradságában üvölt, te pedig az összes hajad szálát egyesével tépnéd ki legszívesebben.

Látszik, hogy a könyv írójának rengeteg tapasztalata van, nem csak úgy, légből kapott ötleteit adja közzé. Magántanárként tevékenykedik eredetileg egyébként, így biztos vagyok benne, alaposan kidolgozott, kipróbált könyv.

Hangsúly van az alapműveleteken, a lemaradáson, a szint felmérésén is. Különböző nehézségű feladatokat kaphat a gyerek, amivel fel tudod mérni, hol tart éppen, miben vannak lemaradások, miből kell fejlesztés és mi az, amiben nagyon jó. Ráadásul kíméletlenül kimondja, miben hibázol te,aki leülsz vele tanulni, mi az, amit rosszul közelítesz meg. Megcsinálod helyette? Nem adsz neki elég időt? Idegessé válasz, ha nem érti, nem tudja a választ. Túlmagyarázod? Ezek egyike sem segít azon a fránya matekházi megoldáson. Nem kerültök közelebb a közös, hatékony matek tanuláshoz, inkább ellenkezőleg. Még több tippet ad arra az esetre, ha máshol csúszik el a tanulás. Idegen szavak, gyakorlás, egymásra épülő feladatok...

69060848_2486011388125527_75733407438471168_n.jpg

Elég hatékony könyv. Könnyen olvasható, jól tagolt, egyszerűen hasznosítható. Megválaszolja a kérdéseidet, megerősít, a kételyeket eloszlatja. Sok feladat, példa is van benne, mely még közérthetőbbé teszi a tanulást segítést.

Hasznos kis könyv volt, amibe érdemes beruházni, ha szeretnél gyermekeddel könnyebben tanulni, ha nehezen megy a matek neki. Tanároknak is jó szívvel ajánlom év elei szintfelmérésre például.

Köszönöm a lehetőséget a könyv készítőjének. Mi hasznát fogjuk venni a könyv tartalmának. Jelenleg pont szintfelmérünk, az egész nyári kihagyás után. Talán már meg sem rettenek a közös tanulástól. Mindjárt itt a szeptember. Reszkess matek, mi jövünk!

Ha érdekel az e-book, szívesen megnéznéd, megrendelnéd, itt találod.

 

Ritától, a könyv írójától kérdeztem. Honnan jött az ötlet a könyvhöz? 

Magántanárként rengetegszer találkoztam azzal a problémával, hogy azért hozzák a szülők hozzám a gyereküket, mert nem tudnak neki segíteni a matek tanulásban. A leggyakoribb gond, hogy a szülő érti a matekot, de nem tudja elmagyarázni. Sokszor viszont a probléma nem abban az anyagban van, amit éppen tanulnak, hanem a múltban, az alapoknál. Ezzel a könyvvel az a célom, hogy mindenki fel tudja mérni a gyermeke lemaradása honnan kezdődik, és működő megoldásokat nyújtsak a lemaradás bepótolására, úgy hogy az együtt tanulás a lehető legeredményesebb legyen.

Van terved, muníciód egy következő kötethez is?

Igen. Már a címe is megvan. Legnehezebb matek témakörök általános iskolásoknak. A matek témakörök anyagait dolgozom fel úgy, hogy bárki megértse.

Szólj hozzá