2019. máj 07.

Nem csak munkám van, ez jóval több annál!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nem csak munkám van, ez jóval több annál!

Bemutatkozik az Origó Kuckó és Sarolta

 

kids-2985782_640.jpg

Csendes nyugalommal, halk zeneszóval várt Umenhoffer Sarolta, az Origó Kuckó munkatársa Hajóson, a könyvtárban. Az előttem lévő időpont tulajdonosa, egy tanuló, inkognitóját megőrizve, csak a hangulatot hagyta hátra.

Nem tudom pontosan, mire számítsak. Szülőként kevés dolgot tudok csak az Origó Család és Gyermekjóléti Központ működéséről, és arról, mit takar az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység. Azt a keveset is egy tájékoztató szórólapról. De Sarolta rögtön megnyert mosolyával, erős kézfogásával, nyíltságával, tettrekészségével és türelmes higgadtságával. Nyugodt környezetet teremtve, a lehető legoptimálisabban fogad, éreztem rögtön, hogy gyermekként ide jó lehet betérni egy beszélgetésre, elmondhatom gondom, bajom, de hatalmas örömöm, büszkeségem sem kell palástolnom. Meglehetősen jót beszélgettünk Saroltával a világról, a Központ munkájáról. E nagyszerű beszélgetés egy kis részét olvashatjátok most.

54350996_358885591505291_3082196332656459776_n.jpg

-Tisztázzuk mi is az Origó tulajdonképpen?

Család és Gyermekjóléti Központ. De jóval több ettől. Számtalan régebbi és új feladatkört lát el. Az elmúlt időszakban sok új lehetőséggel bővült a szolgáltatási paletta, a korábban már meglévők mellett. Kalocsa és járása tartozik hozzánk, pontosan 21 település. Az Origó Család és Gyermekjóléti Központ a következő szolgáltatásokat látja el: jelzőrendszer koordinálása, szociális diagnózis készítése, telefonos készenléti szolgálat, jogi és pszichológiai tanácsadás, fejlesztő pedagógiai segítségnyújtás, gyermekvédelmi feladatok ellátása (hatósági intézkedések – gyermekek védelembe vétele, családba fogadása, ideiglenes hatályú elhelyezése vagy nevelésbe vétele), fogyatékosságügyi tanácsadás és végül, ami engem érint, az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység.

E szolgáltatás célja, hogy elősegítse a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődését. Az oktatási-nevelési intézmény falain belül a gyerekek számára elérhető egy olyan személy, aki nyitott a diákok problémáira, mindennapi nehézségeikre, és a probléma megoldását egyéni, csoportos, vagy közösségi formában segíti.

-Mióta dolgozol az Origó Központnál?

2017 október óta. Esetmenedzserként kezdtem, most pedig óvodai és iskolai szociális segítő vagyok. Az Origó Központ nem egy szimpla munkahely, hanem egy nagy összetartó csapat, ahol segítjük egymás munkáját, érzelmi jólétét is, ha kell. Úgy érzem, most a megfelelő helyen vagyok.

-Mi a pontos feladatköröd? Kik és mivel fordulhatnak hozzád?

Lehet egy óvodás vagy iskoláskorú kisgyermek, akinek gondjai vannak otthon, az életben, az iskolában. De lehet közvetlenül a szülő is, aki úgy látja, valami nincs rendben gyermekével, megváltozott, valami problémája lehet, és otthon nem mesél semmit róla, nem tud megnyílni. Arra is van precedens, hogy egy pedagógus kezdeményezze a beszélgetést a tanuló és köztem. Fordulhatnak beilleszkedési nehézségekkel, tanulási gondokkal ide, de szívesen meghallgatom az érintett bármilyen gondját, baját is. Emellett örülök, ha nem csak akkor fordul hozzám valaki, mikor gond van, hanem ellenkező esetben is. Szívesen meghallgatom az örömét is egy tanulónak, ha elért valamit, amit nagyon szeretett volna, ha jól teljesített, minden rendben van vele.

child-1864718_640.jpg

-Mely falvak, városok tartoznak a te feladatkörödbe?

Kalocsán a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, Kertvárosi Tagiskola, Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola, Kalocsai Szent István Gimnázium, Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, dunapataji, hartai, tetétleni óvoda, tetétleni iskola, és a hajósi iskola és óvoda.

- Nagyszerű új ötleten töröd a fejed. Nem csak a gyermekeknek, hanem szülőknek is szeretnél programokat szervezni, ahol megoldást kaphatnak problémáikra, meghallgatja őket valaki, kibeszélhetik maguk vagy csak egyszerűen egy jó kis közösséget építhetnek. Mesélnél róla bővebben?

A kisgyerekes édesanyáknak és gyermekeiknek minden hónap első és harmadik keddjén Cseperedő foglalkozást tartok. Melynek célja, hogy játékos formában fejlesztjük a gyermekek olyan alapkészségeit, mint a nagymozgás, egyensúly, tájékozódás, beszéd, szociális készség, figyelem, emlékezet, ritmusérzék. Emellett az édesanyáknak is alkalom nyílik arra, hogy megosszák egymással örömeiket, nehézségeiket, ugyanakkor ezeken a foglalkozásokon való részvétel nagyban hozzásegíti majd a gyermekek óvodába való beszoktatását is.

Későbbiekben szeretnék az óvodás és iskolás szülők részére is rendszeres időközönként csoportfoglalkozásokat tartani, hiszen a mai rohanó világban nem könnyű szülőnek lenni. Rengeteg a tennivaló, menni kell ezer felé és úgy érezhetik a problémájukkal egyedül maradtak, senki sem hallgatja meg őket. De nincsenek egyedül!

Nagyon szépen köszönöm, hogy beszéltél munkádról és a Központról egy kicsit. Minden jót kívánok neked.

Origó Kuckó

 kindergarten-2204239_640.jpg

Fotó csak illusztráció, Pixabay

Szólj hozzá

Interjú Anyák Kitekintő