2019. már 25.

Mi számít értéknek?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Mi számít értéknek?

Az érték csak anyagi természetű lehet? Aligha!

 

background-1587514_640.jpg

Máté Brigitta, a Lépcsőfok oldal és az Ötlettől a megvalósításig könyv szerzője megihletett egy postjával. A kérdése az volt a nagyérdeműnek szánva, kinek mi számít értéknek.

Bevallom elgondolkodtatott. Jó ideig rágtam a témát. Hogy számomra mi az érték?

Az érték tudás és olyan dolgok halmaza, amik boldogságot adnak.

Egy hangulat, egy érzés, egy emlék, a tudás, a szeretet, a megfelelő társas kapcsolatok, egészség, természet, a múlt egy darabkája érték. Az anyagi javak is értéket hordoznak, de azok olyan dolgok, amik könnyű szerrel pótolhatóak. Persze megsiratom a szeretett olvasómat, de gyorsan túllépek a veszteségen. A ház, amiben lakom érték, főleg annak a szemében, akinek nincs. De ez is behelyettesíthető, pótolható. 

Nem csak a kézzel fogható dolgokat érzem értéknek.  Sőt! Egy autó vagy lakás is az. De nálam többet nyom a latba egy közös emlék gyermekeimmel, egy nagy kirándulás, közös mozizás, egy jó hangulatú koncert, egy múzeumlátogatás. 

Egy megélt, boldogságot okozó pillanat is érték, amit évek múltán is szívesen idézek vissza.

A tudás megannyi értéket hordoz. Elvenni sosem tudják tőlem azt, amit megtanultam másoktól, önmagamról vagy  saját káromon. Ezt a tudást még több érték felhalmozásához, elkészítéséhez hozzá tud juttatni.

Egy ember szeretetet olyan érték, ami örökre velem marad, nem feledhető. 

Érték a munkád is. Lehet egy kézzel készített gyermekjáték vagy egy cikk is érték, ha ad annak valamit, aki kapja, olvassa.

Az egészség olyan dolog, ami a legnagyobb kincsünk lehet, főleg ha éppen nincs. Vigyázzunk rá!

Szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít.

Pedig az is érték. Sok minden megvásárolható rajta.

Erre azt szoktam én mondani, hogy a pénz nem, de amit rajta vehetsz, az akár értéket is képviselhet, csak tudni kell jóra fordítanod.

Számodra mi az érték? Van kedvenc anyagi javad vagy olyan valami, ami számodra a legnagyobb értéket képezi az életben? Anyagi vagy természetbeni érték a fontosabb?

Fotó: Pixabay

crocus-4062291_1280.jpg

 

Szólj hozzá

Kitekintő