2023. dec 11.

Montessori módszer előnyei

írta: Mayerné Répási Adrienn
Montessori módszer előnyei

Berek memóriakártya, mint remek Montessori játék

toddler-4685422_640.jpg

Montessori módszer előnyeiről

Maria Montessori, olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus. Róla lett elnevezve egy pedagógiai-pszichológiai iskola és később a nagy sikerű Montessori módszer, pedagógiai megközelítés is.

Azon az elven alapul, hogy a gyerekek saját tanulási tempójukban és érdeklődési körül alapján tanulnak. Erre a környezetük és a mindennapi eszközök ösztönzik őket, így felfedezik fel és tanulják meg a fontos dolgokat.

A Montessori elv alapvető jellemzői:

A gyerekeknek lehetőséget ad arra a módszer, hogy saját ritmusukban, önállóan végezzék el a fontos tevékenységeket, a tanulást, felhasználva különböző eszközöket hozzá, teljesen szabadon. Ezáltal fejlődik az önállóságuk és a döntéshozatal képességük, kreativitásuk is.

A Montessori környezetben olyan eszközök és anyagok vannak, amelyek elősegítik a gyerekek függetlenségét és a tanulási tevékenység ösztönzését.

Az oktatási anyagok a gyerekek érzékszerveire építenek, hogy a tanulás élményalapú legyen, és segítsék a gyerekeket a körülöttük lévő világ felfedezésében. Ez a módszer sikeresebb, mint a magolás például.

A pedagógus és a gyerekek közötti kapcsolat tiszteletén, együttműködésén és segítségnyújtásán alapul. Ez segíti az önbecsülésük kialakulását, az önbizalmukat, de a mások felé való tisztelettel fordulást, elfogadást is.

Fontos a gyerekek motivációjának és érdeklődésének felkeltése a tanulás iránt, valamint az önállóság és a problémamegoldó készségek fejlesztése. A módszer fókuszál a gyermeki fejlődés minden területére, nemcsak az intellektuális, hanem az érzelmi, szociális és fizikai fejlődésre is.

Ezt az oktatási módszert használók úgy gondolják, hogy minden gyerekben benne rejlik a képesség a tanulásra és a fejlődésre, és hogy a megfelelő környezet és eszközök segítségével ezt a képességet ki lehet fejleszteni, lehet javítani az elmaradásokon és a kiemelkedően jó teljesítményt még tovább vinni.

Ehhez viszont olyan nagyszerű, fejlesztést segítő eszközök kellenek, mint például a Berek memóriakártya.

dsc_8408.jpg

Berek Memóriakártya és Montessori

A kártya készítésénél alapvető kiindulási pontok voltak a Montessori által is hirdetett alappillérek: realisztikus ábrázolás, nyitott játék, önállóságra buzdítás és a természet megismerése. Ezekből nem engedtünk a gyártás során sem.

Mi és a Montessori elv

Mindkettőnk kisfia kettő éves. Nagyjából 6-8 hónapos koruk körül már elmondhattuk, hogy ami tudást az interneten és könyvekben lehetett találni a témában, azt igyekeztünk felkutatni és megtanulni lelkiismeretesen. Nem csak játékainkban és a napi rutinunkban, de az otthonunk kialakításában és alapvető gyereknevelési szemléletünkben is erős hatása volt (és van) a Montessori módszernek. Törekszünk rá, hogy természetes része legyen az életünknek a későbbiekben is és bővítsük a tudásunkat a témában.

dsc_8462.jpg

Kiknek jó a Berek Memóriakártya?

Mindenkinek, aki hisz az osztatlan figyelem, az önálló játék és a sürgetésektől mentes szabadidő elengedhetetlen szerepében. Természetjáróknak, természetkedvelőknek, vagy akár természettel csak most ismerkedőknek is. Nem utolsó sorban pedig mindenkinek, aki értékeli és keresi-kutatja a kézzel készült illusztrációkat gyermekei játékaiban, dekorációiban, könyveiben is.

Hogyan jött a kártya ötlete?

A szülőséggel ráébredtünk, mennyire sokféleképpen lehet gyereket nevelni, mennyi kutatás áll ma már rendelkezésünkre, mennyivel több lehetőségünk van arra (mint például akár szüleinknek volt), hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb álló utat, módszereket. Természetesen ez az életünk gyakorlatilag minden területére erős hatással volt -ahogyan ez minden szülővel így van- és kihagyhatatlan hivatkozási alap lett az anyaságunk, amikor magunkra, az életünkre gondolunk. Az egyik legnagyobb szabadságot számunkra ebben az új -és néha látszólag rögös- rendszerben az a felismerés adta, hogy tudunk elég jók lenni. Tudunk tanulni és fejlődni, és ha kell, változtatni. Képesek vagyunk olyan közeget teremteni a családunknak, amiben mindannyian jól tudjuk érezni magunkat, és amiből mind meríthetünk, olyan játékokat játszani, amiben megfér együtt az önálló idő és az összehangolt csapatmunka is, az osztatlan figyelem és a szabadon engedés is.

A frissen szerzett önbizalmunkkal egyre többet gondolkoztunk azon, hogyan lehetne olyasmit létrehozni gyermekeink számára, ami maradandó és tartalmas élményeket ad. Ehhez egy olyan kártyapaklit képzeltünk el, ami a megszokással ellentétben a szabadba terel. Kint lenni, megtapasztalni a napsütést, az esőt, a szelet, a havat, a fények változását, a környezetünket: ez rejti számunkra a legtöbb lehetőséget. Nem csupán mozgásfejlődés, idegrendszeri érés szempontjából, de közös időtöltéseink is akkor a legtartalmasabbak, amikor szabadon mozoghatunk a szabad levegőn.

dsc_8579.jpg

Egy olyan komplex kártyacsomagot terveztünk, ami akkor is a kirándulásra ösztönöz bennünket, amikor nincs tökéletes idő és akár akkor is képes kalandot varázsolni nekünk, amikor csak a szomszédos utcákban sétálunk. Szerettük volna megmutatni, hogy ahhoz, hogy kint legyenek a gyerekek, nem csak a verőfényes napsütés és a kellemes meleg a megfelelő idő. És hogy mennyi, de mennyi különleges, felfedezésre váró kincset rejt a természet. A felfedezéseink pedig remek alapot adhatnak az otthon, négy fal között zajló beszélgetéseinknek, közös kézműves foglalkozásoknak, tanulásnak.

www.instagram.com/berekbudapest

www.berekbudapest.hu

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#játék #Montessori #gyerek #gyermeknevelés #Montessorimódszer #berek #BerekBudapest #kártyajáték #kincskereső #reklám

Szólj hozzá