2022. okt 24.

Nézd meg jól, mit posztolsz!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Nézd meg jól, mit posztolsz!

blur-gd3aeb6141_640.jpg

Számtalan oldalon felhívják az ember figyelmét arra, hogy ne adja meg kártya adatait, pontos tartózkodási helyét, címét, személyes adatait. Arra viszont kevesen hívják fel a figyelmet, hogy egy-egy jól sikerült kép, egy személyesebb bejegyzés, egy egyszerűbb insta vagy fb poszt is támadási felületet adhat a "jóakaróknak".

Nézd meg jól, mit posztolsz a közösségi felületeidre!

Az emberben benne van a vágy, hogy tetszen másoknak, elismerják tudását, erejét, szépségét, fontosságát, ügyességét, nagyszerűségét, a szavait, tetteit, kinézetét! Épp ezért sokan fontosnak érzik, hogy megmutassák, kik ők. Van, aki jobban, mélyre hatóbban, semmit sem titkolva, a nagyközönség elé tárva mindent. mások kicsit visszafogottabban. Az internet is tele van olyan tartalommal, hogyan posztolj, hogyan csinálj brandet a vállalkozásodból, az arcodból. Hogyan építsd fel tartalmaidat úgy, hogy eladható legyen és te magad is. Hogyan legyél népszerűbb, több like-ot begyűjtő ember. 

Ám arról mélyen hallgatnak, hogy ezzel olykor hatalmas támadási felületet adhatunk magunkhoz mások számára, hatalmat, hogy bánthassanak, elítélhessenek, gorcső alá vehesség minden egyes porcikánkat, megszólalásunkat, mondatunkat. Ha megnézed akár pár youtube videót, egy-egy dal is erős indulatokat gerjeszt, hogy tud-e az illető énekelni vagy sem, esetleg csak nyomják, jó a hátszele... Nemhogy egy insta bejegyzés, egy jól megkomponált kép, ahol minden tökéletesnek látszik, és irigységet válthat ki. Vagy egy hosszabb fb poszt, esetleg mint ez a blog, ahol sok személyes gondolat van megosztva az olvasókkal.

Számos történetet tudnék mesélni a saját életemből is...

Tönkre tehet a média, az irigységből fakadó gyűlölet, a bántó szándék, ha nem figyelsz oda arra, mit osztasz meg a nagyvilággal! A lelked is sérülhet, az önbecsülésed is! 

A lelki vagy érzelmi erőszak a bántalmazás egyik megnyilvánulási formája, amelynek célja a fájdalomokozás, a másik fél megfélemlítése, bizonytalanságban és/vagy függőségi viszonyban tartása.

woman-g1d92c2297_640.jpg

Ezt teheted a zaklatás, bántás ellen!

Érdemes alaposan megfontolni, milyen megnyilvánulásaid vannak, mit engedsz ki, milyen képet teszel ki magadról, a családodról, gondolataidról!

Biztos, fel kell tenned azt a cuki képet a gyermekedről, mikor a bilin ücsörög? Nem túl sok belőled, mikor azt a bikinis képed teszed fel a netre? Naponta kell mosolygós, tökéletesen boldog képeket feltenned? Mi az, ami már sok? Ez nehéz kérdés. tapasztald ki, hol vannak a te határaid. Akár kérdezz meg egy kívülállót is az ügyben.

Fogadd el, nem szerethet mindenki!

Készülj fel arra, hogy a világ sokszor bántó, sötét, gyűlölettel teli hely. Rajtad vezethetik le az aberráltságukat, fájdalmukat, dühüket, a napi gondjaikat, mert esetleg szebb vagy, jobban megy neked, vagy egész egyszerűen csak nem vagy szimpatikus a számukra.

Mondhatnám azt is, hogy "Ne etesd a trollt!"

Ne válaszolj a sértő megnyilvánulásokra, ne próbáld megmagyarázni, megvédeni magad. Legtöbbször hasztalan. A bántó fél eldöntötte, hogy téged meg akar alázni, fájdalmat akar neked okozni bármi áron. Nem fogod tudni felülbíráltatni az ő gondolatait, megmásítani. Csak nagyon ritka esetben. Azzal, hogy válaszolsz neki, fenntartod a figyelmét. A saját gondolataid is csak e körül fognak járni. magadnak ártasz vele!

Húzd meg a határaid!

Nyugodtan jelezd, ha nem esik jól neked, fáj, bántó. Esetleg a zaklató fél visszakozhat, eltünhet, ha észreveszi magát. Jelezd neki, ha túlment a határaidon!

Kérj segítséget!

Ha már kezelhetetlen, nem elég, hogy nem válaszolsz, letiltod! Szólj, kérj segítséget másoktól!

Online erőszaknak tekintendő az a cselekmény, amikor az elkövető digitális eszközöket és az internetet használja fel olyan agresszió elkövetésére, amellyel fizikai-, szexuális-, lelki sérülést vagy gazdasági kárt okozhat az áldozatnak.

A lelki terror, az érzelmi és verbális bántalmazás bűncselekmény! ingyenesen hívható, anonim telefonos lelkisegély-szolgálat,ha úgy érzed, nem bírod tovább elviselni!  

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes)

E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között)

Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 6-tól reggel 6-ig, vezetékes számról hívható, ingyenes)

E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 6–9-ig hívható

Zöldszám anyáknak: +36 80 414 565 (anyasággal, szüléssel kapcsolatban); minden munkanapon 10–12 és 21–23 óra között hívható

E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-00

Ingyen hívható hétfőtől szombatig 9–21 óra között vezetékes számról és 30-as mobiltelefonról

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a nap 24 órájában elérhető a kapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás áldozatai számára, illetve segítséget nyújt prostitúcióval és emberkereskedelemmel kapcsolatos krízishelyzetekben is az ország egész területén és külföldön. 

Ha bajban van, az OKIT ingyenesen hívható +36-80-20-55-20-as számán, az okit@csalad.hu email címen vagy a Kapcsolj egyből! anonim chat-en akár azonnali segítséget is kérhet.

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) Az az érintett, aki szeretné megbeszélni a helyzetét és a lehetőségeit, vagy családon belüli, párkapcsolati erőszak áldozata, vagy szexuális erőszak, zaklatás érte, hívja a NANE segélyvonalát: +36 80 505 101.

A családon belüli erőszakkal, párkapcsolati erőszakkal, vagy a nők és gyerekek elleni erőszak egyéb formáival kapcsolatos, kifejezetten jogi természetű kérdések felmerülése esetén a PATENT Egyesület jogsegélyszolgálata nyújt információt. Szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig ingyenesen hívható telefonszáma: +36 80 80 80 81.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#erőszak #zaklatás #bántalmazás

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő