2020. dec 16.

Szülőpozíciós Jóga előnyei

írta: Mayerné Répási Adrienn
Szülőpozíciós Jóga előnyei

 baby_v_an_affectionate_minneapolis_maternity_session_minneapolis_mn_motherhood_photographer_andrea_wagner_photography.jpg

A várandósság és a végén a szülés egy igen misztikus, ám fantasztikus dolog az ember életében. Az éterben rengeteg információ kering róla és nagyon nehéz megszűrni azt, mi a valós, mi nem, mi jó ránk nézve, amit alkalmazhatunk bátran és mi az, amit kerüljünk el leginkább.
Az első szülő nőknek nehezíti a helyzetét az is, hogy mindenhonnan féligazságokat, saját szüléstörténéseket, protokoll szerinti és túlmisztifikált szülésekről hallanak történeteket. Ebből a katyvaszból nehéz kimazsolázni a lényegi részt.
A második, harmadik, sokadik szülésnél pedig nehezítő körülmények lehetnek a már meglévő megélések, tapasztalatok, visszamaradt szövődmények.
Akadnak jó könyvek is a témában, de teljesen más olvasni a dologról, mint megélni. Természetesen jó dolog és fel is kell készülni a várandóságra, a szülésre és az utána bekövetkező változásokra, de könyvből nem lesz az igazi.

Engedd meg, hogy elmeséljem a saját történetem. „Első babánkkal a pocakban elolvastam tücsköt-bogarat a témában. Sok könyv jó volt, de mégis élt bennem a bizonytalanság. Amit végül a kismama jógaoktatóm oldott fel egy szülésfelkészítő tanfolyam során. Rengeteg kérdésemre választ kaptam, megismertem a szülés folyamatát, el mertem engedni a félelmeim és csak várakozással nézni a szülés elé! Nekem fontos volt a megélés, tapasztalatszerzés, még szülés előtt, hogy nagyjából tudjam, mi fog történni, mit várhatok.”

Erre aligha lehet praktikusabb és jobb egy szülésfelkészítőnél például.
És ebben lehet segítségedre Mariann, aki gyengéd szülés-születés, kismama és babás jógát, páros vagy egyéni szülésfelkészítést tart. Ma a szülésfelkészítésről lesz szó, azaz Mariann Szülőpozíciós Jógájáról leginkább.

131435917_3706868842706436_2404883845085218818_o.jpg

Hogyan tudod felkészíteni a fiatal párokat az előttük álló dolgokra? Mit üzensz azoknak, akik még a nagy nap előtt állnak?

Sok-sok hasznos információval, önbizalom erősítéssel, jógagyakorlatokkal, légző gyakorlatokkal és különböző önbizalom erősítő technikákkal segítem a párokat a szülésre való felkészülésben. Fontos, hogy tudatosan készüljünk a szülésre, azért, hogy tudjuk, körülbelül mire számíthatunk. Minél többet tudunk egy számunkra addig ismeretlen dologról, annál kevésbé félünk tőle. A szülőpozíciós jógán megtanulhatod, hogyan vond be a párod, a kísérőd a vajúdás folyamatába, aki így nem csupán "szemlélője" lesz az eseményeknek, hanem résztvevőnek is érezheti magát. Ez nagyban elmélyítheti a kapcsolatotokat. A szülés során nem csak anya, de apa is "születik". Célom, hogy kézzelfogható tudást, gyakorlatot szerezzetek, amit alkalmazni tudtok, hogy biztonságban érezzétek magatokat a szüléskor!

Milyen tematika alapján haladtok?

A felkészítés során minden fontos dolgot végigveszünk.
A szülés folyamata, vajúdás szakaszai, jellemzői, a szülés hormonjai. Mikor induljunk a kórházba, az evés-ivás jelentősége a vajúdás alatt, légzéstechnikák begyakorlása, vajúdási testhelyzetek, szülőpozíciós jógagyakorlatok elsajátítása, természetes vajúdást segítő technikák ismertetése, természetes fájdalomcsillapító technikák alkalmazása. Továbbá önbizalom erősítés, gátizom gyakorlatok és gátmasszázs a gátvédelemért, mi a segítő szerepe, az érzelmi támogatás jelentősége, a gyermekágy jellemzői- hormonális változások és a szoptatást is érintjük. De gyermekágyi időszakot támogató gyakorlatok is helyet kaptak és természetesen mindig van lehetőség kérdezni is.

arms-baby-birth-47219.jpg

Mik a visszajelzések?

Kata gondolatai a szülőpozíciós jógáról például ezek voltak.
"Kismamák, akik gondolkoztok érdemes-e, azt üzenem Nektek, hogy igen, a legjobb befektetés a babavárás és érkezés időszakára. A mai világban nehéz megtalálni azt a segítőt, akitől ennyi hasznos információt kapni egy csokorban testről-lélekről-gyakorlatról. Ez nem "csak" szülőpozíciós jóga, hanem sokkal több annál! Mi a férjemmel részt vettünk rajta, és nagyon hálásak vagyunk Mariannak a lelkiismeretes tudásmegosztásért!"

Kiknek ajánlod?

Mindenkinek, aki szülés előtt áll! Akkor is ajánlom, ha már nem első baba, hiszen minden várandósság és minden szülés más. Legyen ez egy kis rituálé számotokra, mely segít ráhangolódni a "szülők leszünk" érzésre, egy jó hangulatú délutánt együtt eltöltve.

Hogyan tudtok jelentkezni?

Jelentkezés email-ben: gyengedszules.szuletes@gmail.com
Tárgy: Szülőpozíciós jóga
Vagy a Jóganyucik weboldalon keresztül.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#szülés #gyengédszülés #jóga #cikk #reklám #szponzorált 

Szólj hozzá

Kitekintő