2019. aug 03.

Jó tanács, kell vagy sem?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Jó tanács, kell vagy sem?

michelangelo-71282_640.jpg

Neked van olyan nevelést segítő könyv, praktika, ami bevált? Követsz olyan blogot, embert, akinek a tanácsai mindig alkalmazhatók? Szoktál kérdezni kisbabás ismerősöket, közeli anyukákat a mikéntről, hogyanokról?

Nagyot változott a világ az elmúlt évek alatt. Korábban egy kismamának, frissen szült anyukának korelődei az édesanyja, az anyósa, a nagymamák segítettek eligazodni a kisbabás időszakban. Az orvos, védőnő szava szent és megvétózhatatlan volt. Ma már kis túlzással a vízcsapból is ezek a segítő ötletek folynak boldog-boldogtalantól. Mindenki (is) ért a gyerekneveléshez, még az is, akik sosem tanulta és még nem volt gyereke, azt sem tudja, mi fán terem egy kisbaba. Az internet bugyraiban pedig "jobbnál-jobb" tanács megtalálható két kattintással. Hogy azok sokszor egymásnak ellentmondó dolgok? Az bizony előfordul. Az fb és más közösségi oldalak csoportjaiban, a játszótéren, a védőnőnél, de még egy bevásárlás alkalmával is. Sok oldalon, a blogokon is számtalan segítő és kevésbé segítő szándékú tanácsot kaphatunk. Valahol jó ez, hiszen ha valamiben egy apró kétségünk támad, nem hívjuk rögtön az orvost, védőnőt, papot, nem hordunk ki lábon nyolc szívrohamot. Viszont néha rettentő nagy butaságokat reklámoznak, tanácsolnak az emberek. 

Arról nem is beszélve, mikor a jó pár évet tanuló orvos tanácsát megvétózva egy fél éve anyuka segítő ötletét hallgatjuk meg inkább. Vagy már alapból el sem jut a bizonytalan anyuka az orvoshoz, hanem közösségi oldalakon, fórumokon tájékozódik inkább, hozzá nem értők körében, azok tanácsát készpénznek véve. Óriási baj is lehet belőle! Az orvos sem tévedhetetlen, viszont nem keveset tanul azért.

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra." -mondta Geszti

A jó tanács is hasonló. Mindenkinek van, de nem mindenkiét kell elfogadnod, használatba venned!

toy-ducks-535335_640.jpg

A nevelés az a dolog amihez mindenki ért, az is, aki gyereket sem látott még. A világ ontja magából a nevelést segítő könyveket, blogokat, magukat kinevező"szakértőket" Hogyan altassunk, etessünk, fegyelmezzünk vagy sem...  Hogyan lesz csemeténk tökéletesen jól nevelt, boldog. Csak azt felejti el az olvasó, hogy minden gyerek, élethelyzet, a család dinamikája más. Nem lehet a sablon dolgokat minden gyerekre ráhúzni. Jó, ha van egy irányvonal, ha lehet próbálgatni, melyik baba hogyan alszik el legkönnyebben, egy csapás, amin elindulhatunk. De mikor valaki kijelenti, hogy ez az egy lehetőség, az ő általa kitalált a jó, és minden gyerekre ezt kéne alkalmazni, attól sikító frászt kapok. Arról nem is beszélve, mikor kimondja valaki magáról, hogy szakértő, mert fél éve anyuka és neki beváltak ezek a praktikák. Nem, nem. A szakértő is tanul, képzi magát évekig. 

Sokszor kérdeznek engem is kismamák, még első gyerekes anyukák (akik még bizonytalanok), csak azért, mert nekem már három manóm van. Azt szoktam mondani, hogy szívesen elmesélem, miket próbáltunk ki, mi jött be nálunk és mi nem, de ugyan ez az ő gyerekére nem biztos hogy megfelelő lesz. A saját képére, a családjukra, gyerek vehemenciájára kell szabni. Annyi mindentől függ, neki megfelelő lesz-e. Millió dolgot kipróbáltam már magam is. ami az egyik gyerekemnél bejött, a másiknál nem. Nem kívánok gyereknevelési tanácsadó lenni sosem. Örülök, ha mi is elevickélünk a zavaroson úgy, hogy mindenki él, boldog. 

Néha ezek a praktikák, könyvek, tanácsadók csak elbizonytalanítják az édesanyákat. Úgy érzik, egy rakás szerencsétlenségek, mert ez sem megy, az sem megy. Nem értik, nekik miért nem jó? Mert minden gyerek, anya, helyzet, család más, így más fog bejönni neki. Attól, mert a szomszédnak sikeres választás volt, nekem nem biztos, hogy az lesz. Próbálgatni kell, olvasgatni, aztán saját magunkra szabni. Nem szabad készpénznek venni minden jó tanácsot. Szűrni, átszabni, mint egy túl nagy ruhát. Előbb-utóbb megtalálod a nektek megfelelőbbet!

Addig is, nézd meg, kitől fogadod el a tanácsot, hol! Mitől szakértő? Mit tanult? Van gyereke? Ő a tanácsai által nevel, él? Beválnak az ötletei vagy rosszul érzed magad tőle? Szűrd meg, kire hallgatsz. Te vagy az édesanyja, édesapja, te tudod a legjobban, hogy csemetédnek az jó vagy sem! 

ReAd-blog

people-1636304_640.jpg

 

Szólj hozzá

Anyukás tartalom