2023. aug 21.

Ezért fontos elegendő folyadékot fogyasztani!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ezért fontos elegendő folyadékot fogyasztani!

 

369502555_6679297888796835_8165399372690217378_n.jpg

Igyál eleget!

Gyakorlatilag közhelyesnek számít, de nem beszélünk még így sem eleget arról, mennyire fontos a rendszeres és elegendő vízivás a szervezetünk számára. Ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk, de az egészségünk tartós fenntartása érdekében, különböző betegségek megelőzésében is, nem mindegy, mennyi folyadékot fogyasztunk.

Tudtad, hogy átlagosan egy felnőtt nőnek minimum napi 2 litert, egy felnőtt férfinek pedig 2,5 liter folyadékot kell legalább elfogyasztania? De ennél több lenne az ideális.

Fontos a folyadékháztartásunk egyensúlyban tartani. Azaz a szervezetünk által veszített folyadék mennyiséget pótolnunk kell legalább annyival, amennyit napközben veszítünk. 

A szervezetünk fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó, rengeteg mindentől függ. Milyen munkát végzünk, hogyan működik a szervezetünk, mennyit izzadunk, mennyi testmozgás, testi aktivitást végzünk, milyen ételeket fogyasztunk, milyen a klíma, ahol élünk, milyenek a környezeti feltételek, a hőmérséklet, a páratartalom.

Nem véletlenül. Az emberi test tömegének több mint a fele vízből áll. Így elengedhetetlen a rendszeres hidratálás. Ha már szomjasak vagyunk, akkor már késő, a test rég folyadékhiányban van. 

Tudtad? Míg élelmiszer, étel nélkül ki lehet bírni akár 4 hetet is, addig víz nélkül csak pár napot.

Folyadékot vihetünk be a szervezetünkbe különböző italok fogyasztásával, legyen szó vízről, teáról, rostos gyümölcsléről, ízesített vizekről, kávéról, szénsavas üdítőkről. Ezen kívül különböző ételekkel is, mint például leves, főzelék, nyers zöldségek, gyümölcsök. Mindegyik remek formája a bevitelnek.

Viszont ezek ellenére is nagyon nehéz legtöbbünknek elérni legalább a minimum folyadékbevitelt. Vagy ha mégis, azt olyan cukros, ízesített üdítőkkel tesszük szívesen, melyek azért annyira nincsenek jó hatással a szervezetünk optimális működéséhez. 

369535812_6679306895462601_3150797511977094058_n.jpg

Milyen gondokat okozhat a kevés vízivás?

Az erősebb szomjúságon kívül fáradságot, fejfájást, száraz, problémás bőrt, hangulatingadozást, szédülést okoz a kevés folyadékbevitel. És ezek a legenyhébb problémák. Az elegendő folyadék elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő keringéséhez, a szervek működéséhez, az anyagcsere folyamatokban, a hőháztartás szabályozásában és a mentális működésünkhöz is. A vesék, a szív, az agy és más fontos szervek működésének lelassulásához vezethet a túl kevés folyadék. A dehidratáció különböző súlyossági fokokban jelentkezhet, és ha nem kezelik időben, komoly szövődményekhez és akár halálhoz is vezethet.

A dehidratáció miatt csökkenhet a vér mennyisége és besűrűsödik, ami nehezebbé teheti a szívnek a vér pumpálását. Ez megterheli a szívet, mely növelheti a szívbetegségek kockázatát. A vérnyomás megemelkedhet, és fennáll a szív- és érrendszeri problémák, például szívritmuszavarok vagy stroke kockázata. A folyadék hiánya növelheti a vesebetegségek kockázatát. A vese funkciója a vértisztítás és a felesleges anyagok eltávolítása. Ha nem jut elegendő folyadék a vesékhez, a vesefunkció csökkenhet, és könnyebben kialakulhatnak vesekövek, veseleállás is. Az elégtelen folyadékfogyasztás megnehezítheti az emésztést és székrekedést okozhat. A víz az élelmiszerek megfelelő lebontásához és felszívódásához is szükséges. A szép arcbőrért is ajánlatos a fogyasztása. A dehidratáltság hatására az arcbőr fakó és száraz lesz, és sokkal hajlamosabb az öregedésre, ráncosodásra is. Ha megfelelően hidratált, akkor rugalmasabbá válik, ami csökkenti a ráncok megjelenésének az esélyét, és az arcbőr hosszú távon is jóval simább lesz. A hidratáltság szükséges a megfelelő agyműködéshez is. Hiánya hallucinációkhoz, zavartsághoz vagy eszméletvesztéshez is vezethet. A dehidratáció csökkentheti a koncentrációt, memóriát és általános mentális teljesítményt. Az elégtelen folyadékbevitel a vizelet koncentrációját növelheti, ami a húgyúti fertőzések és más vizeletrendszeri problémák kialakulásának kockázatát növelheti. Ha vízhiány alakul ki, akkor a test nehezebben képes szabályozni a túl magas vagy alacsony hőmérsékletet, és megnövekszik a hőguta vagy a túlmelegedés veszélye, ahogy a fagyási sérüléseké is.

369687047_6679301435463147_1098749356922301498_n.jpg

Így növelheted a vízfogyasztásod!

- Víz mindig legyen kéznél, szem előtt. Fontos, hogy könnyen hozzáférhess és emlékeztessen téged a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Ha útra kelsz, akkor is legyen nálad egy üveg ital.

- Rendszeres ivási emlékeztető beállítása is remek ötlet. Már a telefonodon, okos órádon is tudsz beállítani ezzel kapcsolatosan appot, ami a segítségedre lehet benne. 

- Tegyél ki italt az étkezések mellé. Minden étkezés alkalmával igyál egy pohár vizet, üdítőt, teát, tejet, gyümlcslevet. Ez nem csak segít a hidratáltságban, de elősegíti az emésztést is.

- Ízesített vizek. Ha nehéz a tiszta víz fogyasztása, próbáld ki az ízesített vizeket. Sokkal szívesebben fogod meginni a szervezeted számára elegendő folyadékot így.
A Waterdrop a cukros üdítők helyett kínál alacsony kalóriatartalmú, természetes alapanyagokból készült alternatívát mindazoknak, akik a víz mellett érdekesebb ízekre vágynak. A Microdrink italkockákkal a természetes vízből két perc alatt kellemes ízű üdítőket varázsolhatunk, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és mesterséges ízfokozót, vegának, laktóz- és gluténmentesek, így számos diétába biztonságosan beilleszthetők. A Microdrinkek növényeket, gyümölcsöket és fűszereket tartalmaznak, amelyeket a gyártás során kiszárítanak, finomra őrölnek, majd apró kockákba tömörítenek.

369535659_6679294938797130_1042678655721243391_n.jpg

- Figyelj oda az étkezésekre is. A gyümölcsök, zöldségek magas víztartalommal rendelkeznek. Egyél több olyan élelmiszert, melyek segítenek a hidratáltságban. Levesek, főzelékek, pörköltek, joghurt, tejföl szintén.

- Alakíts ki saját szokásokat a rendszeres folyadékfogyasztáshoz. Például minden órában igyál meg egy pohár vizet. Kösd valamihez. Mindegy munkafolyamat végén igyál meg egy pohár vizet. Mielőtt elmész otthonról, igyál egyet, vagy ha haza érkeztél.

369467750_6679307245462566_6381574034386939396_n.jpg

Hallgass a tested jelzéseire, és igyekezz a szükséges mennyiségű folyadékot elfogyasztani naponta a megfelelő hidratáltságért. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#reklám #szponzorálthirdetés #víz #élet #life #Waterdrop #ízesítettvíz

Szólj hozzá

Kitekintő