2020. okt 30.

Csabai Márk: Nem ​mondhatsz nemet!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Csabai Márk: Nem ​mondhatsz nemet!

covers_515793.jpg

A könyv nyomokban Csabai Márkot is tartalmazhat! Hogy miért írom ezt? Márk új könyvében teljesen más műfajhoz nyúlt, mint amit megszoktunk tőle. A gangsta élet, a krimi és a könnyed nagyvilági, nagyfiús élet ebben a könyvben nem tűnik fel. De nem csak a műfaji váltás meghökkentő, hanem az írásmód is. Az is rengeteget változott az eddigi könyvekhez képest. Kicsit talán hiányoltam is a régi stílust, annak könnyedségét, az irónia dömpinget, a humort, de szép lassan megszoktam Márk komolyabb írását. Komolyabb, mert bár van felületes viccelődés, élcelődés, de komolyabb témákat veséz ki mélyebben, kiemelkedőbb élethelyzetet mutat be, meglepően hangsúlyosan, nem csak felületes szemlélő módján.

A történet gyorsan olvasható. Egyszerű, ám igényes nyelvezet, élvezhető stílus, folyamatos érzelmi hullámvasút tartja a figyelmet ébren. De nem csak a ránk zúduló érzelmek, hanem a pörgős cselekmény sem hagy pihenni egy picit sem. A történet váza ötletes és iszonyatosan hihető, ugyanakkor nagyszerű korrajz, fricska is. 

A férfi főszereplő könnyen megkedvelhető. Kicsit szertelen, kicsit sodródik az árral, könnyen az orránál fogva vezethető, megvezethető, könnyedén irányítható, ám a szíve a helyén van és inkább a körülmények áldozata és naivitásáé. Teljesen önhibáján kívül kerül a kulimászba. Vagy azért mégis van benne egy kis saját hiba is?! Férfi! És bizony a férfiakra gyakran jellemző hálóba gabalyodik. Nem tulajdonít valaminek nagy hangsúlyt, éli az ő saját kis boldog életét, nem törődve a tettei következményére. Megkockáztatom, talán egy kicsit önző is, így könnyű áldozat válik belőle. Ebből is látszik, hogy mennyire teljesen máshogy gondolkodik, él meg dolgokat egy férfi és máshogy egy nő. 

És ha már nő...Szegény női karakterek végtelenül egyszerűek, bármilyen csinosak is a kötetben. Egyikben sem éreztem az erőt, az életrevalóságot bennük. Kicsit bugyutára sikerült a női főszereplő, de még a zaklató is. Olyan érzésem volt, mintha nem hús-vér nőket írt volna le az írónk, hanem álomkaraktereket. a tökéletes kinézetű nőket. Csak a lélek és az ész hiányzott belőlük. Tökéletesek voltak kívülről, csak belülről nem.

hand-1832921_640.jpg

Akár azt is megkockáztatom, hogy mivel igaz történetről van szó, az életben, az eredeti szereplő is ugyan ilyen személység, nem csak egy jól összetett karakter, több emberből létrehozva. Talán még maga az író is megtalálható a könyv karakterében egy kicsit. Valahogy legalábbis így képzelem el Márk személyiségét az életben, valójában. Humoros, sodródik az árral, könnyen szerethető, ám olykor naiv és végtelenül pasi.  

Na de térjünk vissza a könyvre. Egy nagyon aktuális témára épül a kötet, az internetes zaklatásra. Bár meglepő, hogy ez egyszer nem egy nő az elszenvedője, hanem egy férfi. Mégis ijesztő volt olvasni, hogy az egészen apró történésekből hogy jutunk el az egyre meredekebb dolgokig. Mekkora befolyással bírhat egy apró mozzanat. Hova fajulhat egy visszautasítás. Főszereplőnk élete kártyavárként kezd bedőlni egy embernek köszönhetően, akit még csak nem is sejt, hogy kicsoda. szép lassan sodródik egyre mélyebbre a mocsárba. Magánélet, közösségi élet, barátok, majd a munkahelye is lemond róla, nem hisz neki...Innen szép kilábalni.

Meglepően szövi az író a sorokat, jól manipulálja a történések, szemszögek váltakozását, hogy kellően izgalmas, változatos legyen a könyv. Tényleg minden apró mozzanatnak jelentősége van, amit korábban olvasva nem is gondolnánk. Végig izgalmas és letehetetlen.

Egy dolgot hiányoltam csak. A zaklató bővebb leírását, mit, miért csinált, hogyan szőtte a hazugságok hálóját egyre jobban, ez neki miért érte meg. Az a rész annyira egyszerűen le lett rendezve. Pszichológiai témájú könyv, a főhős lelkébe bepillantást enged eléggé és abba, hogyan éli meg az egészet, de nagyon kíváncsi lettem volna a zaklató lelkivilágára is.

Köszönöm Márknak, hogy nem maradt az elvárt, megszokott stílusnál, hanem kifelé is kacsingat kicsit, feszegeti a határait. Kíváncsian várom, mit tud még újat mutatni. Szívesen olvasnék tőle, mondjuk ennél még mélyebb lélektanit, szerintem megugorná azt a szintet is. És kérlek, ne cicababákat írj főszereplőidnek, hanem normális, gondolkodó nőket. 

Köszönöm  a könyvet az Álomgyár kiadónak!

 Fülszöveg:

Ha ​egy nő akar, megszerez!

Megdöbbentő, igaz történet alapján…

Egy arctalan internetes rajongó szerelmével üldözi a népszerű bestsellerírót, Váczi Endrét, de a férfinak hamar meg kell tanulnia, hogy a szerelem kegyetlen dolog. A viszonzatlan érzelmek hatására az ismeretlen nő feldühödik, és mindent elkövet, hogy lejárassa és tönkre tegye az írót. A baj csőstül jön. A férfit a zaklatási ügy forráspontján elhagyja az élettársa, aki megsejti, hogy az tévútra lépett egy másik nővel. Az otthonukat nyújtó kisvárosban mindenki erről suttog a hátuk mögött, miközben a csábító nő egy rejtélyes támadás áldozata lesz. Endre egyedül veszi fel a harcot az ismeretlenség erejét kihasználó idegennel szemben. Hamarosan a magánélete és a karrierje teljes válságba kerül, de végre fényt lát az alagút végén. Az új élethelyzet új barátokat hoz, méghozzá két nő személyében. Míg egyik egy soha sem remélt, nagy lehetőségekkel kecsegtető munkaajánlatot kínál számára, addig a másik a segítségére van a zaklató becserkészésében. Pszichológiai csellel csalják elő a titokzatos üldözőt, a bitek és byte-ok világából nem sejtve, hogy a leleplezéssel olyan óriási lavinát indítanak el, amely mindent és mindenkit elsodor, és meg sem áll a Parlament folyósójáig. Befolyásos emberek és titkos alkuk, ki nem mondott, féltve őrzött tények kerülnek felszínre.

De mi van akkor, ha a tettes valójában áldozat?

Idézet:

Kell egy pont az ember életében, amihez tudja kötni a jövője alakulását. Olyan ez, mint egy hajó vasmacskája. Ha akarod, megállít a hullámzó vízen, hogy kitaláld, merre is haladj tovább.

320 oldal 
ISBN: 9786155875748

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

Szólj hozzá

Könyv Recenzió Olvastuk