2020. okt 06.

Hogy mik azok a kognitív képességek?

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hogy mik azok a kognitív képességek?

CogniPlus a megfelelő segítség!

games-2801332_640_1.jpg

Borzalmasan szétszórt, túlmozgásos, túl sokat beszélő, koraérett gyerek voltam. Mindent elhagytam, nem bírtam sokáig egy dologra koncentrálni, ha a bennem felgyülemlő feszültséget nem tudtam levezetni babrálással, rajzolással, beszéddel, mozgással. Akkoriban nem volt rá címke, most már biztos kapnék valami megnevezést rá.

Hiába tanultam meg mindent könnyen és egyszerűen, szívtam magamba a tudást, hamar el is feledtem a dolgokat. Egy eltűnő sapka, kesztyű párját vesztetten, most a kabátom maradt ott… Bizony a fenti dolgaim nem könnyítették meg a mindennapjaim. Tudom, hogy valamiben lehettem volna jobb is, ha nem terelődik el a figyelmem. Ha a magatartásom nem értelmezik minduntalan félre. De akkor még nem voltak erre címkéink. Egyszerűen túl sok voltam, túl beszédes és figyelmetlen. Manapság sem vetkőztem le ezt a szokásom, csak már tudom türtőztetni magam, csendben maradni és inkább írással vezetem le a beszédkényszerem.

Anyaként ez volt az egyik legnagyobb félelmem is, hogy mi van, ha a gyerekeim öröklik. Mert nem könnyű az élet úgy, ha nem tudsz sokáig egy dologra koncentrálni, de a túl tehetséges, valamiben kiemelkedően jó gyerekek élete sem fenékig tejfel, hiába gondoljuk azt. A hétköznapokat megbonyolítja, az élet dolgait megnehezíti, ha egy egészen kicsit is más vagy a megszokottól, a normától.

Ma már van hozzá címkénk is számtalan: figyelemzavar, ADHD, autizmus, hiperaktivitás, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, intellektuális képzavar, túl intelligens.

cap-2923682_640.jpg

A fentebb felsoroltak annyiban azonosak, hogy a kognitív képességek hiányát, elmaradottságát vagy egyes területek túlfejlettségét lehet a gyermeken felfedezni. Szerencsére ma már számtalan fejlesztő torna, mozgás, terapeuta, könyv van hozzá.

Na de mik is azok a kognitív képességek?

Olyan megismerési és gondolkodási képességek, melyek segítik a mindennapokat: figyelem, emlékezet, térbeli gondolkodás, reakció idő, képzelet, érzékelés, számolás, nyelvhasználat. Tehát csupa olyan dolog, mely kell a tanulásban, a munkavégzésben, és minden másnál is.

81524534_1289070784610735_6488295287478550528_n.png

Mivel lehet, és kell is fejleszteni az elmaradásokat vagy a tehetséggondozás is ugyan olyan fontos, a kognitív képességeket fejlesztő CogniPlus szoftver meglehetősen különleges formája ennek.

Az osztrák Schuhfried Intézet dolgozta ki a legmodernebb tudományos elméletekre alapozva, kutatásokkal bizonyítva, orvosok, pszichológusok, gyógypedagógusok közreműködésével. Noha fejlesztő program, de játékos formában, kifejezetten gyerekeknek kifejlesztve készült. És ami a legfontosabb, egyénre szabott. Több féle "játék" van, több nehézségi szinttel, a gyermek életkora és a felmerülő probléma alapján.

 A CogniPlus program méri a feladatok eredményeit, konkrét számokkal igazolható a gyerek fejlődése. A CogniPlus programot kizárólag olyan megbízható szakemberek használhatják, akik megfelelően képzettek.

 Schuhfried Gmbh a módszer feltalálója 1947 óta foglalkozik számítógépes pszichometriával, tréninggel, rehabilitációval (www.schuhfried.com).

school-950656_640.jpg

Borzasztóan jó dolognak tartom, hogy ma már lehet fejleszteni egy gyermeket és nem kell feltétlenül címkézni sem. Elképzelhető, hogy nincs konkrét probléma, csak fejleszteni szeretnénk tudását vagy tehetséggondozás, esetleg egy minimális felzárkóztatás szükséges csak. Egy segítővel és a szoftverrel, személyre szabottan mennyivel jobb, egyszerűbb módszer, mint keresgélni otthon a megoldást, gyakorló feladatokat. Így nem kell a szülőknek törniük a fejük, mit kezdjenek a gyermekükkel, hogyan tudnák fejleszteni

CogniPlus programot ezért is hozták létre. Már kis hazánkban is elérhető, kipróbálható. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#cikk #program #cogniplusz #fejlesztés #gyermek #tehetséggondozás #segítő #segítség #reklám #prcikk #szponzorálttartalom

 

 

Szólj hozzá

Kitekintő Anyukás tartalom