2019. júl 11.

Miért hagyd néha unatkozni a csemetédet!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Miért hagyd néha unatkozni a csemetédet!

people-1560569_640.jpg

Fotó: Pixabay

Még alig telt el pár hét az iskola, óvoda, bölcsöde évzárója óta és még több hét áll előttünk, de bizony már számtalanszor hallottam csemetéimtől azt a bűvös mondatot, hogy "UNATKOZOM, MIT CSINÁLJAK?" .

Igyekszem nekik legtöbbször elfoglaltságot találni. Sokszor sétálunk egy nagyot, kerékpározunk közösen, sütünk-főzünk valami finomat. Egy egész túlélőkészletet vettem nekik ollókból, festékből, gyurmából, színes papírokból. Szívesen rajzolnak is, feladatlapoznak, festenek, színeznek, egyszóval alkothatnak egyedül, közösen vagy velem. Ám egy idő után mindent megunnak. Sok társasjátékunk van, ami akár jó is lehetne, ha legkisebb nem rontaná el a mókánkat azzal, hogy felborítja a bábukat. A legtöbb játékba hiába vonjuk be, kicsi még hozzá. Kockákkal hatalmas épületeket gyártanak a lányok, amit öcsi előszeretettel rombol tövig nagy kuncogások közepette, amitől persze a csajok szeme szikrákat hány, maximális a felháborodásuk. Próbálom őket bevonni a háztartásba, rendrakásba is, egy-egy koruknak megfelelő feladattal. A Tv nézés sem ördögtől való, ha jó mesét, természetfilmet kérnek és nem egész napos elfoglaltság. Sokat olvasunk, hol én olvasok fel nekik, hol ők nekem. Hiába vesszük sorra ezeket mind, egy idő után elfogy a munícióm. Nem lehetek mindig a sarkukban. Egyszerűen ez nem megoldható, hogy szórakoztassam őket a nap teljes hányadában, míg ébren vannak. Ilyenkor jön a nyafogás, egymás szekálása, mini bunyók, ő kezdte, csúnyán nézett rám, mellém ült és társai. Mégis mikor túllendülnek ezen, tudnak normálisan játszani egymás mellett, egymással. 

Néha egész egyszerűen hagyni kell őket unatkozni, ami rengeteg mindenre jó, szuper dolog. Ha mindig szórakoztatjuk őket, elfoglaltság elfoglaltság hátán érkezik, egy idő után egyedül már nem tudnak mit kezdeni magukkal, megszokják a kész dolgokat. Kell a szabad időtöltés, mikor nincs egy kifejezett irány. Szabadon szárnyalhat a képzeletük, a konfliktusokat megpróbálhatják egyedül lekezelni, építenek, rombolnak, bármit. Néha saraznak, máskor ebédet főznek fűből, bunkit építenek, csúszdáznak vagy szerepjátékokat játszanak, gyűjtögetnek. Kell, mert színesíti a fantáziájuk. Kell, mert meg kell erőltetni a képzeletük hozzá, nem egy adott, vezetett dolgot csinálnak. Nem kell készen kapniuk az egész napot. Dolgozzanak meg érte. Érezzék jól magukat. Rengeteg készségük fejlődik közben. Megtanulnak együttműködni. Unatkozás közben ötleteket találhatnak ki és valósíthatják meg. Tapasztalnak, a mozgás édességét, a társas viselkedés szabályait, a tárgyi dolgok működését, határaikat, kudarcot és sikert. A spontán játék magabiztosságot ad, de a tanulás készségét is fejleszti. 

Hagyom őket koszolni, szaladgálni, addig én is pihenek kicsit. Macerás után a ruhájukat kimosni, néha őket is alig találom meg a kosz alatt. Nem beszélve a rendetlenségről, amivel jár a nagy szabadságuk. De jó célt szolgál. Önállósodnak. Életrevalóbbak lesznek. Ezek a tapasztalások később kihatnak a felnőtt létükre, személyiségükre is. Feldolgozzák az életet kisebb-nagyobb játékaikban, leutánoznak. Ne féltsük túl őket. Nekik is jár a szabadság. Nem szabad a gyerekek körül keringeni mindig. Arra figyeljünk, hogy kárt ne tehessenek magukban semmivel, se egymásban, a többi nem számít. 

A Felelős szülők Iskolája oldalon nagyon szépen megfogalmazták, miért kell a gyerekeket szabadon játszani hagyni, amivel teljességgel egyet értek. Érdemes beleolvasni a cikkükbe.

A szabad játék a külső céltól független, magáért a tevékenységért van, miközben a gyermek érdeklődése és kíváncsisága kielégítése során tapasztalatokat gyűjt, ismereteket szerez, vagyis a játék egyben sajátos tanulási tevékenysége is. Fejleszti a gondolkodást, segít az alkalmazkodásban, feloldja a szorongásokat és félelmeket. Segít megszemélyesíteni bizonyos élethelyzeteket, segít a konfliktusok kezelésében, a szociális normák megértésében és elsajátításában. Oldja az agressziót, levezeti az indulatokat. Minden perce és mozzanata a gyermek fejlődését szolgálja. Szerepel benne keresés, kutatás, rátalálás, felismerés, felfedezés, kipróbálás, kalandozás, kísérletezés stb. 

A teljes cikket itt elolvashatjátok: https://felelosszulokiskolaja.hu/egyeb/a-szabad-jatek-es-a-szemelyisegfejlodes

Szerintetek mit fejleszt még a szabad játék egy gyereknél? Mire jó még?

Van emlékezetes szabad játékos emléketek?

Én levágtam a frufrumat játékból. Dancim kikente magát és a fél szobát a popsikrémjével, mire észbe kaptunk. Andrisom szintén nagy hóhányó, ő mindig valamit csinál. Tegnap például egy egész doboz cicakaját kiöntött a macskáinknak, szerinte éhesek voltak. Viki művésznőnk pedig freskókat csinált az asztalterítőre. De ettől szép a világ:)

ReAd-blog

#család #gyerek #unatkozik #fejlődés #tanul #tapasztal #ReAdblog #blog #bloggerélet #családom

children-1822704_640.jpg

Szólj hozzá

Anyukás tartalom