2021. máj 18.

Ha elkerülnéd az izomlázat!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Ha elkerülnéd az izomlázat!

sport-2245029_640.jpg

Az ember idő és kedv hiányában vagy hosszabb betegség miatt elhanyagolja a mozgás, hogy aztán a nyár közeledtével újúlt erővel vesse bele magát a sportokba. Igen ám, de azt hajlamos elfelejteni (mint én két nappal ezelőtt), hogyha nem sportol és hirtelen elkezdi, hamar összeszedhet egy jelentős izomlázat. Ami persze a kedvét szegi minden további mozgásnak, de még a levegővételnek is. Ellenben, ha okosan csinálod, nem úgy, mint én, akkor elkerülheted az izomlázat!

Hogy mi is tulajdnoképpen az izomláz?

Az izomláz az izmokban mikroszkopikus szakadások sorozata,  A szakadás helyén gyulladás lép fel és ez okozza a tulajdonképpeni fájdalmat, ami a megerőltetés után 24-72 órával következik be.

woman-4618189_640.jpg

Pár tipp, hogyan kerüld el az izomlázat!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess túlzásba!  Ne több órás, intenzív edzéssel kezdj, ha nem edzettél mostanában, hanem fokozatosan növeld az edzés időtartamát és erősségét is mindenképp, mert szinte biztos, hogy nem vagy kellően fitt! Szépen építsd fel az edzésterved, a futásod, bármilyen mozgásforma idejét lassan növeld. Tartsd be a fokozatosság elvét!

Használj izomlazítót edzés után. Kend át magad alaposan az érintett területeken! Maga az izomlazító, de a masszírozás is sokat segít a regenerálódásban.

Minden esetben melegíts be és a mozgás után alaposan nyújts le mindenképp. Ezzel is sokat tehetsz az izomláz ellen és a sérüléseket is elkerülheted.

Edzés közben igyál sok vízet, illetve a magnézium, kálium pótlás is nagy segítség lehet! De a magas fehérjefogyasztás is nagyszerű a kialakulása ellen.

Egy finom, meleg, vagy hideg-meleg váltó fürdő is kellően ellazítja az izmokat.  Ha illóolajokat használsz, még többet tehetsz az izmaid állapotáért. 

Ha ezeket a dolgokat betartod, akkor garantáltan elkerül az izomláz, nem úgy, mint engem, aki bizony nem gondolkodott előre! 

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

 

Szólj hozzá

Kitekintő Csajos oldal