2021. már 19.

Hallgasd a mesét!

írta: Mayerné Répási Adrienn
Hallgasd a mesét!

A hangoskönyv egy áldás sokszor

boy-5238269_640.jpg

Megrögzött olvasók vagyunk gyermekeimmel, ez nem titok. De van az a helyzet, mikor nem tudunk egy könyvet sem a kezünkbe fogni, mert utazunk, nincs nálunk épp, nehéz fogni is, mert mással vagyunk elfoglalva, de túl nagy a csend...

Ilyenkor nagyon jól jöhet egy-egy hangoskönyv. Ha beteg a kicsi, utazás közben, egy hosszú úton, alkotás közben, akár játék, kockázás, autózás, babázás közben is lehet mesét, történetet hallgatni. És van az a gyermek, aki nem szeret olvasni, unja a kézben fogni mesekönyvet és jobban szereti hallgatni. Ebben az esetben is nagyon jó lehet a hangoskönyv. Egy igazi jolly Joker tulajdonképpen. 

Mi általában rajzolás közben szoktunk hangoskönyvet hallgatni. Jó, mert nem csak a kezünk van lekötve, hanem  a hallásunk is. Ráadásul ihletet is ad, mi kerüljön a rajzlapra. A gyerekeknek pedig megvan az a jó szokásuk, hogy egyszerre tudnak többfelé is figyelni, észrevétlenül megmarad bennük a hallás által közvetített "anyag", mese, tanulnivaló is. 

Már számtalan letölthető hangoskönyv van, meséből, felnőtt könyvből is fizetősen, legálisan. Megéri az árát, mert többször újrahallgatható, bármikor elővehető. Az olvasási idő lerövidül, nem kell kézben tartani a könyvet, munka, rajzolás, sőt még utazás közben is hallgatható. Szerintem nagyon praktikus.

Nekünk legutóbb egy klasszikusra esett a választásunk. Roald Dahl műveivel sohasem lehet mellényúlni. Filmben szerettük nagyon, így nem kételkedtem abban, hogy hangoskönyvként is telitalálat lesz. Alaposan jókedvünk kerekedett a fura szóhasználattól, már az első fejezet hallgatásánál is. Ráadásul minduntalan kijavították az óriást, ha valamit máshogy mondott, mint kellett volna. Néhol kicsit ijesztő volt, de a 4 évesem rettenthetetlen, így nem ijedt meg. Szórakoztató történet. A szereplők is zseniálisak. Viszont a nyelvezet viszi a prímet! Zseniális! Meg voltam elégedve a hanggal is. Nagyon számít szerintem, ki olvassa fel a hangoskönyvet, hogyan játszik a hangjával, hogyan hangsúlyoz. Újrahallgatós lesz, az már biztos. 

 

roald-dahl-a-bartsgos-ris.jpg

 

A legkisebbeknek is kínál hallgatnivalót a Hangoskönyv.hu oldal, mint ahogy a szülőknek is. Kellemesen leköti a gondolatokat a hallgatás által egy történet, akkor is ha foglalt a kezünk. Mindenképp ajánlani tudom csak!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

#recenzió #reklám #hangoskönyv #hallgatás #mese #hallgassmesét #mesehallgatás #mese #könyv

Szólj hozzá

Könyv Olvastuk